„Primesc oferte de muncă în fiecare săptămână.” Alina-Maria Țurcanu, despre studiile la Pedagogie și activitatea în domeniu

1000038307
Foto:Alina-Maria Țurcanu

Proiectul de orientare în carieră #diez revine cu o ediție nouă de live-uri. Ne-am propus să vorbim cu tineri specialiști din mai multe domenii, astfel încât să înțelegem mai bine care sunt oportunitățile și provocările la început de carieră. Prima discuție live din acest an a fost dedicată pedagogiei. Alături de Alina-Maria Țurcanu am aflat cum e să studiezi la o facultate cu profil pedagogic și ce oportunități au tinerii specialiști după absolvire.

Alina-Maria este studentă la programul Limba engleză și limba germană al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UPSC. În acest an, tânăra urmează să își susțină teza de licență și să devină profesoară. Încă din facultate, a început să activeze în domeniu. Acum predă limba germană la o instituție privată din capitală.

Pedagogia m-a ales pe mine

Fiind elevă în liceu, Alina-Maria era sigură că își va continua studiile universitare peste hotare. După absolvire, a aplicat la Jurnalism, în Germania. „Nu mi-am imaginat că aș putea fi studentă în Moldova și mai ales la Pedagogie, o profesie ce nu era în trend. Existau semne pe care ar fi trebuit să le percep. Încă din liceu eu predam ore suplimentare de engleză, adoram limbile străine, îmi plăcea să fiu ascultată. Când am ajuns studentă la Jurnalism și aveam tare multe cursuri de profil real, mi-am dat seama că nu am ales ceea de ce aveam nevoie și atunci am decis să revin acasă”, a povestit Alina-Maria.

Pedagogia a fost pentru Alina-Maria un plan B. Odată reîntoarsă în Moldova, ea a mers direct pe cea de-a doua variantă, de a fi studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. „Noi avem în țară o universitate cu profil pedagogic și e de mare importanță existența unei asemenea instituții. Ca studenți în Moldova, putem contribui la schimbare, chiar dacă asta sună clișeic. E adevărat, mai sunt multe aspecte de îmbunătățit la calitatea studiilor, însă doar prin discuții libere și sincere putem contribui la motivarea tinerilor. La universitate, știu că sunt la locul potrivit, unde mă simt importantă și ascultată. Peste hotare, noi toți reprezentăm doar un număr”, a menționat Alina-Maria.

Cea mai mare parte a informației studenții, de obicei o iau din sala de curs. Prin învățare sistematică și interacțiune cu profesorul, sesiunea nu mai devine o perioadă stresantă. Această metodă de învățare a ajutat-o pe Alina-Maria să combine studiile cu alte proiecte sau cu un job. De altfel, conexiunile cu profesorii a reprezentat pentru ea un alt factor important. Tânăra consideră că în procesul de formare a unui profesor e nevoie și de un mentor bun, pe care studentul să îl vadă drept un model și să poată învăța meserie.

Telefonul – cel mai mare inamic al profesorului

Din anul III, studenții merg la practica pedagogică în școli. În acel moment, tinerii au prima experiență de predare într-o sală de clasă. Există cazuri când studenții se dezamăgesc și decid să abandoneze ideea de pedagogie. Din experiența proprie, Alina-Maria a înțeles cât este de dificil pentru un cadru didactic să capteze atenția elevilor. Provocarea cea mai mare era accesul liber la telefoanele mobile în sălile de clasă. Totuși, aceste momente nu au demotivat-o pe Alina-Maria, ci din contra, au provocat-o să caute soluții. Astfel, tânăra a încercat mai multe modalități de predare interactivă, a apelat inclusiv la inteligența artificială drept instrument util în scop didactic.

La cursurile universitare, Alina-Maria a învățat psihologie, a descoperit mai multe despre managementul clasei și despre etica profesională. În același timp, practica pedagogică i-a oferit experiența adaptării stilului de predare. Pentru a-i ține atenți, practică aruncarea mingii, iar elevul care o prinde trebuie să traducă un cuvânt, jonglează cu tonul vocii, face glume și grimase, devine un fel de TikTok în fața lor. „Elevii mei sunt minunați, eu așa îi văd. E adevărat, la o școală privată de limbi străine, cei care ajung acolo au un scop pentru care învață. Într-o instituție de învățământ este mult mai greu să îți organizezi clasa”, a zis Alina-Maria.

Momentele ei de relaxare sunt interacțiunile cu elevii. Fiecare dintre ei vine la pachet cu o personalitate, cu un temperament, dar și cu o poveste. Prin intermediul discuțiilor cu ei, Alina-Maria se raportează la așteptările și necesitățile lor, îi înțelege mai bine și întotdeauna află curiozități din rândul tinerilor. De asemenea, Alina-Maria a învățat să fie atentă la orice cuvânt pe care îl rostește și la orice gest pe care îl face, pentru că ține la confortul emoțional al elevilor. Această strategie de comunicare ea a numit-o gentle teaching.

Ca să poată îmbina cursurile de la facultate cu jobul pe care îl are, Alina-Maria a învățat să își gestioneze eficient fiecare zi. Disciplina o ajută și în pregătirea pentru orele pe care le predă. Tânăra recunoaște că întotdeauna are la ea un carnețel unde își planifică fiecare minut din lecție. În carnețel își notează exercițiile și variantele de răspuns. Tot acolo menționează despre resursele pe care le poate folosi și ce jocuri interactive sunt relevante pentru lecție. Deși planificarea pare simplă la prima vedere, studenta, pentru o lecție, are nevoie de o pregătire de o oră sau două, în funcție de complexitatea temei pe care o predă.

„Primesc oferte de muncă în fiecare săptămână”

Lipsa de cadre didactice din Moldova influențează numărul de oportunități și oferte pe piața muncii. „Eu primesc oferte de muncă în fiecare săptămână. Am avut și gânduri de a merge să predau într-o localitate din mediul rural. Cererea este foarte mare, iar instituțiile sunt în căutare de profesori, indiferent dacă au experiență de predare sau nu. Această profesie îi oferă unui tânăr stabilitate, un job asigurat”, a adăugat Alina-Maria.

O altă oportunitate pe care a avut-o în perioada studenției a fost câștigarea unei burse de studiu în SUA pentru o perioadă de patru luni. Tânăra a avut posibilitatea să interacționeze cu alți tineri și să le povestească despre cum e să fii studentă în Moldova. De asemenea, Alina-Maria a putut să își aleagă cursurile pe care să le studieze, motiv pentru care și-a aprofundat cunoștințele în domeniul lingvisticii.

Bursă de peste 3.000 de lei

După absolvire, studenții din cadrul Universității Pedagogice au mai multe oportunități de angajare. Tinerii specialiști pot fie să meargă la școala unde au fost repartizați, fie să se angajeze în instituția unde își doresc să activeze. Totuși, dacă vor să opteze pentru varianta cea din urmă, instituția trebuie să scrie o solicitare către Ministerul Educației și Cercetării. Proaspeții absolvenți care se angajează în școli primesc o indemnizație de 200.000 de lei, care este împărțită în mai multe tranșe.

Odată cu mărirea indemnizației de tânăr specialist în pedagogie, studenților le-au fost dublate și bursele. Prin urmare, aceștia primesc între 2.200 și 2.900 de lei, suma variază în funcție de media semestrială și în ce categorie se încadrează. Partea și mai interesantă este că bursa din anul terminal e și mai mare. De exemplu, Alina-Maria primește lunar peste 3.000 de lei.

Un alt beneficiu pentru profesorii tineri este salariul mai mare pe care îl primesc la început de carieră. „Chiar dacă au mai puține ore pe care le predau, specialiștii tineri primesc un salariu întreg. Acest lucru reprezintă o motivație și o încercare de a-i convinge să rămână în sistem. Pe lângă asta, profesorii pot face și ore particulare. Totuși, este important să legalizeze orele cu ajutorul unei patente”, a precizat Alina-Maria.

„Motivația mea sunt elevii”

„Mie îmi place tot ce fac. Motivația mea sunt elevii și dorința de a schimba opiniile despre pedagogie. Dacă m-aș întoarce la etapa când absolveam liceul, i-aș spune Alinei de atunci să o asculte pe mama. Dacă nu ești sigur(ă) de decizia pe care o iei, cere o părere sau un sfat, dar fii absolut pregătit(ă) că niciodată nu e târziu să o iei de la capăt, să îți schimbi facultatea, poate chiar și țara”, a încheiat Alina-Maria Țurcanu.

Primul live despre orientare în carieră, dedicat pedagogiei, poate fi urmărit și pe pagina noastră de Instagram.


Proiectul de Orientare în carieră se desfășoară cu ajutorul celor care cred în alegeri bune pentru viitor: Kaufland Cariere – partener principal, Victoriabank – partener general.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente