UTM devine tot mai internațională: delegația North Carolina State University, SUA, în vizită oficială

img_0378

În perioada 18-29 mai 2025, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) are onoarea de a găzdui vizita delegației Universității de Stat din Carolina de Nord (North Carolina State University – NCSU), SUA, desfășurată în cadrul proiectului „Exchange Speaker Program: North Carolina State University – Technical University of Moldova with the participation of other universities”,  finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Acest parteneriat valoros se bucură de susținerea deplină a rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, care încurajează dezvoltarea relațiilor internaționale și consideră că asemenea inițiative contribuie semnificativ la internaționalizarea învățământului superior tehnic.

Un moment central al acestei vizite l-a constituit atelierul de lucru din ziua de 21 mai, desfășurat sub genericul „Pilot Extension Service Model”, urmat de o întâlnire oficială cu membrii delegației.

Evenimentul a fost moderat de dr. Daniela Pojar, prorectoră pentru Finanțe și Relații Internaționale și co-director de program., care a subliniat importanța acestui parteneriat strategic între UTM și NCSU, menționând că el deschide noi orizonturi pentru colaborări academice și cercetare aplicată, contribuind la consolidarea relațiilor internaționale ale universității.

img 0379

Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, și-a exprimat recunoștința față de sprijinul oferit de Ambasada SUA și parteneriatul durabil cu NCSU.

Ne bucurăm să avem alături parteneri de încredere, care împărtășesc aceleași valori academice și de inovare. Programele de schimb academic întăresc relațiile instituționale și creează punți de colaborare între oameni și idei”, a declarat rectorul Viorel Bostan.

Prezent la eveniment, conf. univ., dr. Dinu Țurcanu, prorector pentru Digitalizare al UTM, a apreciat realizările din cadrul proiectului, declarându-se un susținător dedicat al inițiativelor privind digitalizarea agriculturii.

Desfășurat în format interactiv, atelierul a reunit experți internaționali, cadre științifico-didactice și reprezentanți guvernamentali. Delegația academică de prestigiu, din partea North Carolina State University (NCSU), partener strategic al UTM în cadrul proiectului, a fost reprezentată de: dr. Jose Cisneros – co-director al programului, director al CALS International Programs; dr. Chadi Sayde – co-manager al programului, assistant professor, Biological and Agricultural Engineering; dr. Luke Gatiboni – professor and extension, specialist în fertilitatea solului și managementul nutrienților; dr. Fernanda Santos – assistant teaching professor, director al programului de licență în Bioprocessing Science, co-director al programului de licență în Food Science; dr. Felipe Carvalho da Silva – assistant professor, extension beef specialist; Sergiu Gherciu, secretar general de stat, MAIA; Joanne Kramb, deputy public affairs officer; Alexandru Leancă, experiential learning coordinator, Public Diplomacy Office, U.S. Embassy Moldova.

r 20

Sesiunea a debutat cu prezentarea generală a activităților și realizărilor proiectului, susținută de prorectora UTM, Daniela Pojar, urmată de introducerea modelului pilot de servicii de extensiune de către dr. Jose Cisneros și dr. Chadi Sayde, experți ai NCSU. În continuare, discuțiile s-au axat pe analiza posibilității de adaptare a modelului american de extensiune în învățământul superior agricol din Republica Moldova, precum și pe planul de dezvoltare strategică, modelul de afaceri durabil și actualizarea programelor de studii din cadrul programelor academice agricole.

Ce-a de-a doua parte a programului s-a concentrat asupra direcțiilor de evoluție, inclusiv în perspectiva vizitei pe care delegația UTM o va întreprinde în luna iunie 2025 în Statele Unite ale Americii.

Evenimentul a oferit un cadru de dialog și schimb de bune practici între cadrele științifico-didactice și reprezentanții instituțiilor participante, în vederea consolidării cooperării internaționale, dezvoltării de inițiative comune de cercetare și mobilitate, precum și extinderii parteneriatului dintre UTM și NCSU.

Atmosfera colaborativă și schimbul deschis de idei au demonstrat importanța generării soluțiilor sustenabile și relevante pentru provocările educației superioare, reconfirmând angajamentul UTM de a promova excelența la scară largă și de a construi un mediu academic conectat la tendințele globale ale educației inginerești și agricole.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente