Parlamentul a aprobat în lectură finală modificări la mai multe acte care reglementează eliberarea cărților de identitate pentru cetățenii moldoveni și a cărților de rezidență pentru străini, apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară. Modificările vizează și modul de înscriere a numelui minorităților naționale în actele oficiale.
Potrivit modificărilor, persoanele care aparțin minorităților naționale vor avea dreptul să-și folosească în cărțile de identitate numele în forma acceptată în limba maternă. De asemenea, numele și prenumele străinilor nu vor mai fi traduse sau transliterate în cărțile de rezidență, ci vor fi preluate exact așa cum apar în pașaportul sau documentul de călătorie emis de autoritățile țării de origine.
Totodată, proiectul de lege votat de deputați prevede că semnătura electronică, inclusă în cartea de identitate, va fi valabilă timp de cinci ani de la emiterea actului.
Până în prezent, peste 50.000 de persoane au solicitat deja cărți de identitate. Potrivit Guvernului, primul milion de acte vor fi eliberate gratis, cu un termen de perfectare de 20 de zile lucrătoare. Vedeți aici cum arată acestea.