Activitatea psihologilor din Moldova va fi reglementată prin lege. Specialiștii vor fi atestați o dată la cel puțin cinci ani

psiholof
Foto:Pixabay

Exercitarea profesiei de psiholog va fi reglementată în Republica Moldova. Un proiect de lege care prevede principiile, condițiile organizatorice, drepturile, obligațiile și responsabilitățile profesiei de psiholog a fost susținut astăzi, 22 mai 2025, în lectura a doua.

Documentul are drept obiectiv elaborarea mecanismelor pentru asigurarea normelor de activitate a psihologilor atât în domeniul public, cât și privat și respectarea standardelor de calitate și a principiilor deontologice.

În acesta sunt definite noțiuni precum:
# asistență psihologică;
# servicii de asistență psihologică;
# supervizare;
# psihoterapie;
# psiholog de liberă practică;
# raport de evaluare psihologică.

Totodată, sunt menționate și treptele de specializare: psiholog practicant, psiholog specialist, psiholog principal, precum și condițiile pe care trebuie să le întrunească pentru fiecare treaptă.

De asemenea, în document se specifică și modalitatea de înființare, organizare și funcționare a Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova. Colegiul va fi o instituție de drept public, apolitică, autonomă și independentă, cu competență în reglementarea, autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de psiholog.

Proiectul de lege prevede și cartografierea și formarea continuă a psihologilor. Astfel, va exista un registru unic, care va ține evidența tuturor psihologilor din sistemul public, privat și cei cu practică individuală. Totodată, psihologii vor fi atestați o dată la cel puțin cinci ani.

În plus, la lectura a doua a fost acceptat un amendament care stabilește principiile de activitate ale psihologilor: competență, responsabilitate, integritate, independență și imparțialitate. Respectiv, psihologii trebuie să respecte drepturile beneficiarilor și să păstreze confidențialitatea datelor. Totodată, au dreptul să refuze serviciile dacă sunt agresați sau defăimați și pot cere despăgubiri pentru prejudiciile suferite în timpul muncii.

La fel, conform documentului, statul va garanta asistență psihologică pentru copiii cu dificultăți de incluziune școlară, tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani cu dificultăți de integrare socială, beneficiarii de servicii sociale și medicale, victimele infracțiunilor, inclusiv ale violenței domestice, dar și persoanele aflate în situații excepționale.

În prezent, în Republica Moldova activează circa 1.000 de psihologi în diverse instituții din sectorul public, în domeniile educație, sănătate, asistență socială, ordine publică, justiție.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente