Cei mici îi învață pe cei mari. Elevii Liceului Teoretic „Hyperion” au ghidat seniorii în utilizarea internetului și a instrumentelor IA 

elevi lecții calculator
Foto:Natalia Gavrilenco

Suntem obișnuiți cu ideea că cei mari îi învață pe cei mici. Pe de altă parte, rolurile se pot inversa, mai ales când vorbim despre utilizarea noilor tehnologii sau conversațiile cu Chat GPT. Fiind încurajați de către compania daneză Shape Robotics, o echipă de elevi voluntari din cadrul Liceului Teoretic „Hyperion” au pus bazele proiectului Technology Has No Age. Principalul scop al acestuia este consolidarea legăturilor dintre generații și instruirea seniorilor să navigheze pe internet. 

Timp de o lună, elevii au reușit să ghideze 30 de persoane care au peste 63 de ani. Cei din urmă au învățat cum să expedieze un e-mail, cum să facă cumpărături online, cum să comunice cu familia și prietenii sau cum să-și achite facturile online.

Ideea de a lansa un asemenea proiect a venit din partea companiei daneze Shape Robotics. Natalia Gavrilenco, managera organizației din Moldova, spune că ei au fost cei care au propus liceului să ofere laboratului SmartLab, care exista deja la Hyperion, o utilitate extinsă după orele obișnuite. „Așa a apărut ideea de a crea un proiect dedicat comunității din Durlești, în special seniorilor care își doresc să înțeleagă mai bine tehnologia, să învețe lucruri noi și să se simtă încrezători în lumea digitală. Profesorii și elevii au acceptat provocarea, iar după luni de pregătiri, proiectul a prins viață.” Totodată, în procesul de instruire, elevii au fost susținuți de către Tamara Pasat, directoarea Liceului Teoretic „Hyperion”.

Sursă: Natalia Gavrilenco

Procesul de instruire a demarat cu informarea elevilor, fiindcă ei au fost cei care, la rândul lor, au dat această veste bunicilor și altor membri din familie. Treptat, s-a format un grup de seniori curajoși și dornici de cunoaștere, care astăzi folosesc cu încredere poșta electronică, rețelele sociale și chiar instrumentele de inteligență artificială. 

Instruirile s-au desfășurat în laboratorul SmartLab al Liceului Teoretic „Hyperion”. Seniorii au participat la lecții, fiind ghidați de profesori și elevi voluntari. „Ei și-au luat notițe, au adresat întrebări și s-au implicat în activități practice – de la utilizarea internetului și a aplicațiilor de bază, până la operarea roboților și a imprimantelor 3D”, povestește Natalia. 

Sursă: Natalia Gavrilenco

Totodată, managera companiei Shape Robotics din Moldova spune că a rămas impresionată de entuziasmul și determinarea celor prezenți la instruiri. „Acești oameni își doresc autonomie, oportunități de socializare și provocări intelectuale. Acest spațiu a devenit pentru ei nu doar un loc de învățare, ci și unul de conexiune și energie.” Elevii au avut și ei de învățat ca urmare a acestor activități. Și-au exersat răbdarea, abilitățile de comunicare și prezentare, iar implicarea lor, recunoaște Natalia, a fost tacticoasă și empatică. „S-a creat o relație de reciprocitate. Seniorii, de exemplu, îi răsfățau uneori pe elevi cu prăjituri de casă. Legătura intergenerațională creată este, poate, cel mai valoros rezultat al acestui proiect.”  

Proiectul nu se încheie aici. În prezent, activitățile de instruire continuă cu un nou atelier dedicat siguranței online, sprijinind seniorii în a recunoaște și evita capcanele din spațiul digital. 

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente