Un an de „Studiez în România” pe #diez. Cu ce rezultate ne mândrim

BeFunky-collage – 2025-04-29T101009.392
Foto: #diez

Acum un an pe site-ul #diez a apărut o rubrică nouă – Studiez în România. Rubrica este destinată tinerilor care studiază sau și-ar dori să studieze la liceele și universitățile din România. Timp de un an, Studiez în România a adunat peste 140 de articole, dintre care 20 sunt interviuri cu elevi și studenți, 12 sunt ghiduri pentru studenți și liceeni, iar restul sunt știri și reportaje despre sistemul de învățământ românesc și moldovenii care s-au remarcat în țara vecină. Mai nou, am publicat și o anchetă, iar acum, când rubrica împlinește un an, îți spunem care sunt rezultatele cu care ne mândrim.

La #diez se scrie mult despre educație. Și chiar dacă rubrica Studiez în România a apărut abia anul trecut pe site-ul nostru, studiile în România au fost un domeniu pe care l-am acoperit încă din 2013. De anul trecut, ne-am propus să scriem mai mult pentru și despre tinerii interesați să studieze peste Prut, iar în continuare vă povestim cum ne-am descurcat cu acest obiectiv.

20 de interviuri

În ultimul an, am avut 20 de interviuri cu liceeni și studenți din România. Ei ne-au povestit despre procesul de admitere la liceu și la facultate. Moldovenii au vorbit despre cheltuielile din timpul studiilor, despre experiențele cu programul Erasmus și ne-au „luat” cu ei timp de o săptămână la facultate.

Altcineva a reușit să deschidă o afacere în România, iar unii au avut subiecte interesante la teza de licență. Am intervievat și tineri români care ne inspiră, iar pe studenții care au devenit șefi de promoție i-am întrebat cum au reușit această performanță.

12 ghiduri

Am încercat să sprijinim elevii și studenții moldoveni din România prin redactarea a 12 ghiduri care să-i ajute la diferite etape din perioada în care se află în țara vecină.

# Am explicat cum decurge procesul de obținere a vizei de studii pentru studenți.
# Am scris care sunt procedurile pentru obținerea unui permis de ședere pe bază de studii.
# Am lămurit cum are loc perfecționarea buletinului provizoriu pentru moldovenii cu dublă cetățenie.
# Am explicat, pas cu pas, cum trebuie completat dosarul pentru admiterea la un liceu din România.
# Am venit în ajutorul tinerilor în procesul de admitere la universitățile din România.
# Am scris despre cum are loc transferul de la o universitate la alta.
# Am lămurit ce înseamnă fiecare filieră și profil în parte la liceele din România.
# Am explicat ce fel de burse pot primi etnicii români de pretutindeni la liceele și universitățile din România.
# Am creat un ghid legal despre legislația din România care vizează direct elevii și studenții.
# Am scris care sunt drepturile și obligațiile studenților din România în timpul sesiunii.
# Am explicat cum îți poți obține permisul de conducere în România.
# Am scris despre diferențele dintre un PFA și un SRL și despre impozitele pe care le achită moldovenii care au afaceri în România. 

Noutăți din sistemul de învățământ din România

Ne-am propus să urmărim actualitatea educațională din România și să o prezentăm cititorilor #diez într-o manieră simplă și ușor de înțeles. Așadar, pe parcursul ultimului an, am scris despre mai multe schimbări care au avut loc în liceele și universitățile din România.

# Liceenii din România sunt obligați să susțină bacalaureatul la matematică sau la o altă disciplină științifică.
# În școlile și universitățile din România a apărut „butonul roșu”, iar elevii și studenții pot depune sesizări anonime în legătură cu violența și consumul de droguri.
# Au apărut specializări noi la licență și masterat.
# Geografia României devine o disciplină separată, iar teatrul – materie obligatorie pentru unii liceeni.
# Istoria Românilor va fi obligatorie pentru toți liceenii.
# Universitățile din România sunt obligate să accepte sesizările anonime ale studenților în legătură cu hărțuirea sexuală.
# Liceenilor originari din Republica Moldova le poate fi suspendată bursa începând cu anul 2025.
# Studenții din România nu mai beneficiază de reducerea de 90 % pe toate rutele transportului feroviar.
# Examenul de licență va deveni obligatoriu începând cu absolvenții din 2026.
# Universitățile din România ar urma să fie finanțate în funcție de rezultatele academice ale studenților și profesorilor.

Prima anchetă

Pentru că am scris activ despre studiile din România, am devenit o sursă de încredere pentru elevii și studenții de acolo. De aceea, am fost sesizați atunci când elevii moldoveni din unele licee au fost neîndreptățiți în legătură cu plata pentru cazare. Așa a apărut prima anchetă în cadrul rubricii.

În continuare vom scrie despre studiile în România și vom încerca să asigurăm accesul tinerilor la informații veridice despre liceele și universitățile românești.

Dacă vă place ceea ce facem în rubrica „Studiez în România” și considerați utilă informația pe care o oferim, ne puteți susține să devenim și mai buni printr-un abonament pe canalul nostru de Patreon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente