Luni, 5 mai, la Tekwill, în sala Imaginarium, a avut loc deschiderea oficială a Iceberg Bootcamp 2025 – un eveniment dedicat studenților Universității Tehnice a Moldovei (UTM) care visează să transforme ideile lor inovatoare în afaceri reale. Bootcamp-ul, care se va desfășura în perioada 5–8 mai, aduce împreună tineri ambițioși, mentori de top, experți internaționali și oportunități valoroase de networking și dezvoltare antreprenorială.
Evenimentul a fost deschis de către rectorul UTM, Viorel Bostan, care a subliniat importanța acestei inițiative pentru formarea noii generații de antreprenori din Moldova: „Sunt deosebit de bucuros să deschidem astăzi Iceberg Bootcamp – un proiect de referință pentru studenții noștri. Parteneriatul cu Universitatea din California, Berkeley, demonstrează încă o dată angajamentul UTM de a oferi o educație modernă, conectată la standardele internaționale. Astfel de activități nu doar că inspiră, dar și pregătesc studenții pentru realitățile pieței și ale mediului antreprenorial global. Încurajez toți participanții să profite la maximum de această oportunitate unică”.

Iceberg Bootcamp este organizat în parteneriat cu UMAEF (Ukraine-Moldova American Enterprise Fund) și UC Berkeley, lider mondial în educația antreprenorială, oferind participanților acces la mentorat de elită, ateliere interactive și ocazii valoroase de colaborare cu antreprenori, investitori și experți din întreaga lume.
Nina Puțuntean, șefa Direcției Relații Internaționale a UTM și coordonatoarea proiectului Iceberg Bootcamp a venit cu un mesaj adresat studenților și nu doar. Aceasta a subliniat importanța inițiativelor antreprenoriale în rândul tinerilor: „În cadrul Iceberg Bootcamp ideile prind viață și se transformă în proiecte cu impact real. Vă îndemnăm să visați mare și să acționați cu determinare”.
În cadrul deschiderii a luat cuvântul și Rina Țurcan, șefa Departamentului Economie și Management din cadrul FIEB – UTM: „Iceberg Bootcamp este un catalizator pentru spiritul antreprenorial al studenților noștri. Prin implicarea în acest program, participanții dobândesc abilități esențiale si învață să gândească strategic .Suntem mândri să vedem atâția tineri motivați să devină antreprenori ai schimbării.”
Un moment special al deschiderii l-a constituit prezența lui Rick Rasmussen, invitat de onoare care a venit în Republica Moldova pentru a interacționa direct cu participanții și pentru a le transmite din experiență sa în domeniul start-upurilor și inovației.

Printre beneficiile bootcamp-ului se numără:
# mentorat de la experți cu experiență internațională;
# instruiri privind validarea ideilor, planificarea afacerii, lansarea și scalarea;
# oportunități de networking și conexiuni pentru viitorul profesional al participanților;
# premii importante, inclusiv participarea echipei câștigătoare la un bootcamp internațional organizat la UC Berkeley, în SUA.
Evenimentul continuă până pe 8 mai, cu sesiuni intense de lucru și provocări antreprenoriale pentru cele 75 de locuri disponibile. Este o rampă de lansare pentru cei care visează să-și construiască propriul start-up și să își croiască drumul spre succes.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.