Ion Ceban a solicitat interzicerea marșului Pride. Ce spun organizatorii și de ce evenimentul nu este o formă de propagandă

Marsul LGBT
Foto:diez.md

Pe 15 iunie, la Chișinău urmează să se desfășoare cea de-a 13-a ediție a marșului Moldova Pride. Primarul orașului Chișinău, Ion Ceban, susține că este împotriva acestor manifestații pe teritoriul municipiului Chișinău și a cerut membrilor Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să pregătească un proiect de decizie pentru interzicerea activităților de acest gen.

Edilul capitalei și-a expus poziția privind organizarea marșului Moldova Pride în cadrul ședinței Primăriei de astăzi, 5 mai, precizând că asemenea evenimente trebuie interzise pe teritoriul municipiului Chișinău și orice propagandă LGBT în școlile din municipiul Chișinău trebuie, de asemenea, să fie interzise. „Am să rog colegii să pregătească un proiect de decizie pentru CMC, deoarece nu este de competența primarului să facă acest lucru. Sunt contra propagandei, homosexualității pe teritoriul municipiului Chișinău și sunt contra propagandei aspectelor legate de homosexualitate în instuțiile educaționale din Chișinău și din toată țara.”

Nu este pentru prima dată când Ion Ceban își manifestă dezacordul pentru organizarea marșului Moldova Pride. În anul 2022, acesta a refuzat să semneze dispoziția privind aprobarea desfășurării marșului LGBT+ în Chișinău, iar în 2023 susținea că nu va permite desfășurarea marșului LGBTQ+ în Chișinău.

Vasile Micleușanu, organizatorul marșului Moldova Pride din acest an și fondatorul platformei Bang Bang, dedicată comunității LGBTQ+, spune că evenimentul are drept scop celebrarea diversității și nicidecum desfășurarea acțiunilor de propagandă. „Acest marș este o manifestare pașnică pentru vizibilitate, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care ne confruntăm ca membri ai comunității: discriminare, prejudecăți, ură”, precizează Vasile Micleușanu.

Pe de altă parte, primarul orașului Chișinău spune că respectă orice fel de manifestare a unei persoane, „doar fără a promova aceste lucruri, în spațiul public, în asemenea formulă.” „Dreptul la educație, la muncă, la asistență socială, la servicii de sănătate în mod obligatoriu trebuie asigurate pentru toți egal.”

Cu o reacție privind declarațiile edilului a venit și directoarea centrului „GENDERDOC-M”, Angelica Frolov: „Gospodarul Chișinăului, pe care noi l-am ales și-l plătim să aibă grijă de oraș, a decis să-și extindă funcțiile și să se apuce de rescrierea legilor. El vede Chișinăul ca un fel de «stat în stat» și crede că poate face legi din capul lui”.

La rândul său, Vasile Micleușanu a declarat pentru #diez că organizatorii au obținut deja autorizația de la Primărie. „Ei nu au dreptul să ofere un refuz. Noi anunțăm pentru a fi asigurată ordinea publică. Ei deja vorbesc cu poliția, anunță alte subdiviziuni ale Primăriei ca să fie informate. Respectiv, noi am mers pe 29 aprilie și am depus documentele. Autoritățile municipale știu că pe 15 iunie, pe traseul Ismail, intersecție cu București, până la Scuarul Europei, va avea loc marșul Pride.”


Sursă: Vasile Micleușanu

De asemenea, organizatorul menționează că nu este de competența Primăriei să interzică organizarea marșului. Vasile face referire la legislația Republicii Moldova, care garantează libertatea întrunirii pentru toți, indiferent de religie, opinie politică, orientare sexuală. O eventuală interzicere a marșului Pride ar trebui să fie propusă într-un proiect de lege de către Parlament, ulterior să fie votat în lectură finală și publicat în Monitorul Oficial. „Chiar și așa, noi nu am pierde acest drept. Ar fi, de fapt, un abuz asupra drepturilor omului.”

Totodată, fondatorul platformei Bang Bang spune că ceea ce se întâmplă acum este doar o manipulare a opiniei publice în context electoral, iar aceste persoane nu fac altceva decât să provoace dezbinare și ură. În acest context, și mesajul marșului Pride din acest an transmite că drepturile comunității LGBT nu sunt o favoare. „Ele sunt drepturi ale omului, iar dacă vrem cu toții să trăim într-o societate prosperă, ar trebui să tindem spre respectarea drepturilor tuturor oamenilor. Este vorba despre dreptul la egalitate și la demnitate umană.”

Sloganului marșului Pride din acest an este „Homofobia se ascunde după un «dar»”.


În acest articol puteți vedea cum a fost la marșul Pride 2024 și cu ce mesaje au venit participanții. Moldova Pride este un festival dedicat comunității LGBT din Republica Moldova. Programul festivalului include evenimente informative, sociale, culturale și politice care sunt îndreptate spre sporirea vizibilității persoanelor LGBT.

În acest material găsești 11 dezmințiri importante după ce am citit peste 1.500 de comentarii homofobeÎn acest articol am răspuns la cele mai răspândite întrebări despre marșul Pride.

# Primul marș al comunității LGBTQIA+ din Chișinău a avut loc în anul 2013, la care au participat aproximativ 50 de persoane. Marșul a fost întrerupt la nici jumătate de traseu din cauza contramanifestanților, scria moldova.europalibera.org.
În anul 2015, pe 14 iulie a avut loc primul marș-protest al comunității LGBTQIA+ organizat la Bălți. Genericul marșului de protest a fost „Protecție egală pentru toți”.
În anul 2016, marșul de susținere a comunității LGBTQIA+ de la Chișinău a avut loc pe 22 mai și a avut sloganul „Fără Frică”.
În 2017, marșul de solidaritate cu persoanele LGBTQIA+ s-a desfășurat pe 21 mai, având genericul „Fără Frică”. Participanții au mărșăluit în tăcere, purtând tricouri albe cu mesajele campaniei.
În anul 2018, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai, iar participanții au venit cu un mesaj deosebit, „Fără frică de iubire”.
În anul 2019, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai și a decurs cu genericul „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”.
În anii 2020 și 2021, marșul nu a fost organizat din cauza pandemiei.
În 2022, Marșul Solidarității a avut loc offline după doi ani de pauză.
În anul 2023, Marșul Pride a avut loc în data de 18 iunie. Pe parcursul desfășurării festivalului, au avut loc mai multe evenimente, printre care și acordarea premiilor anuale „Strachina de Jmalț și Ligheanul de Plastic”, oferite persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat dezacordul în raport cu drepturile egale ale persoanelor LGBTQIA+.

Vezi aici istoria marșului LGBTQIA+ în Moldova începând cu anul 2015 până în anul 2019.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente