Unul dintre examenele din sesiunea de bacalaureat este cel la limba și literatura română. Pentru a-ți fi mai ușor să te pregătești, de-a lungul anilor am publicat mai multe articole care conțin sfaturi utile, explicații și recomandări legate de acest examen. Ca să le găsești mai ușor, le-am adunat (aproape) pe toate într-un singur material.
Pentru început, îți recomandăm să citești regulile de desfășurare a examenelor. În „Ghid pentru bacalaureat. Tot ce trebuie să cunoască absolvenții și profesorii despre examen” îți explicăm tot ce trebuie să cunoști despre examene, de la obiectele pe care le poți lua cu tine, până la procedura de depunere a contestațiilor.
Totodată, e important să citești programa pentru examen, unde vei găsi toate subiectele pe care ar trebui să le recapitulezi înainte de test. În plus, sunt și exemple de teste și bareme de notare.
Și dacă tot a venit vorba despre teste, în acest material am adunat testele la limba și literatura română din ultimii cinci ani.
Specii și curente literare
Dacă ai deschis deja un exemplu de test de bacalaureat, probabil ai observat că printre condițiile itemilor ar putea fi și prezentarea genului și a speciei literare a textului, însoțit de argumente.
De aceea, te îndemnăm să citești următoarele materiale:
# care sunt speciile literare tipice genului liric;
# care sunt speciile literare caracteristice genului epic;
# trăsăturile fundamentale a șapte curente literare.
Lecturi și tipologii de personaje
După cum știi prea bine, pentru a te pregăti pentru examen, trebuie și să citești câteva cărți din literatura română. Lectura te va ajuta să îndeplinești itemii la care trebuie să aduci exemple de personaje și de situații din romane sau nuvele.
Am pregătit o serie de materiale care te-ar putea ajuta la aceste exerciții:
# personaje literare care reprezintă tipul uman al țăranului;
# personajele literare care reprezintă tipul uman al tânărului/tinerei în devenire;
# personaje literare care reprezintă tipul uman al femeii moderne;
# personaje literare care reprezintă tipul uman al îndrăgostitului/îndrăgostitei;
# tot ce trebuie să știi, pe scurt, despre Ion, Mara și alte personaje literare românești;
# lista spectacolelor de la teatrele din Moldova, regizate în baza lucrărilor recomandate la examen;
# lista filmelor realizate în baza romanelor românești;
# lista cărților pe care le poți asculta în format audio.
Alte materiale utile
# Primul item al testului de bacalaureat este unul dintre cele mai simplificate sarcini din întreg examenul. Aici îți explicăm care ar putea fi cerințele exercițiului 1 și ce ar trebui să conțină o rezolvare corectă.
# La un alt item ai putea primi sarcini ce presupun extragerea din text, comentarea sau raportarea la o figură de stil. Noi le-am clasificat, îți spunem care este tipologia acestora și cum arată algoritmul unui comentariu complex.
# Un alt exercițiu presupune analizarea semnificației unui motiv literar în raport cu același motiv dintr-un alt text. Am selectat, bazat pe propria interpretare și predilecție, o serie de motive pe care le găsim de cele mai multe ori în operele românești.
# La ultimul item va trebui să redactezi un document oficial-administrativ. Pentru a-ți reaminti structura acestora, am pregătit pentru tine exemple de documente oficial-administrative frecvent întâlnite la testul la limba și literatura română.
# Iar dacă ești la profil umanist, poți vedea și temele eseurilor argumentative și structurate de la test din ultimii doi ani.
Spre final, avem și câteva sugestii pentru cum să te pregătești de examenul la limba și literatura română.
Nu uita că, în acest an, examenele de bacalaureat vor începe în data de 3 iunie și se vor încheia pe 20 iunie. Aici găsești orarul, iar aici – cronologia sesiunii de bac.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu știrile actualizate despre bacalaureat, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.