„Trebuie să plătesc pentru cămin?” Cum câteva licee din România (nu) au înțeles o hotărâre de guvern

Elevii-moldoveni-trebuie-sa-achite-cazarea-la-liceele-din-Romania-1

La începutul anului 2025 pe grupul public de pe Facebook Admitere România a apărut un șir de postări, în mare parte anonime. Autorii, liceeni originari din Republica Moldova, erau curioși să afle de ce li se cere să achite taxa de cazare în cămin, având în vedere că până acum cazarea a fost gratuită pentru etnicii români de pretutindeni. Pe 12 decembrie 2024 în Monitorul Oficial al României a apărut Hotărârea de Guvern nr. 1.653. În continuare, vom lămuri cum în baza ei câteva licee din România au colectat bani de la elevii basarabeni, deși acest lucru nu este reglementat de lege, conform cercetării noastre.

Hotărârea de Guvern nr. 1.653 reglementează condițiile de finanțare a burselor de studii și a stagiilor de specializare și formare profesională pentru românii de pretutindeni și cetățenii străini. În hotărâre scrie că elevilor le poate fi suspendată bursa, lucru care deja a fost pus în aplicare în unele licee. Cu toate acestea, documentul nu comunică faptul că elevii din Republica Moldova trebuie să achite cazarea în căminele liceelor din România. Această ambiguitate a dus la interpretări greșite din partea unor instituții de învățământ.

Una dintre postările care au apărut pe Facebook.
Sursă: Facebook/Admitere România/captură de ecran

Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, elevii etnici români de pretutindeni beneficiază de gratuitate pentru cazarea în cămine. Această prevedere a fost confirmată pentru #diez atât de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cât și de reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ).

Răspunsul MEC la solicitarea noastră de informații, atașat mai jos, arată clar că liceenii din Republica Moldova nu trebuie să plătească pentru cazare, întrucât Hotărârea de Guvern nr. 1653 nu modifică statutul gratuității oferite conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Răspunsul primit din partea MEC la solicitarea de informații a echipei #diez în legătură cu plata pentru cazare

Chiar în antetul Hotărârii de Guvern nr. 1.653, în baza căreia câteva licee au solicitat elevilor să achite pentru cazare, scrie că aceasta a fost elaborată în temeiul Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Hotărârea de Guvern 1.653. Sursă: Monitorul Oficial/captură de ecran

Cu toate acestea, în baza noii hotărâri de guvern, unele licee au solicitat elevilor să achite taxa de cazare.

Anunțul de pe holul unuia dintre liceele care solicită taxă pentru cazare. Fotografia a fost făcută de unul dintre elevii cu care am discutat

Aceasta este lista liceelor în care elevii moldoveni ne-au sesizat că au achitat pentru cămin începând cu ianuarie 2025.

# Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca
# Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești
# Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava
# Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești
# Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Onești
# Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”
# Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț

Câțiva elevi din Onești, cu care am discutat, sunt cazați în căminul Liceului Tehnologic „Petru Poni”.

Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca

Anastasia este una dintre elevele originare din Republica Moldova care este cazată la căminul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Ea ne-a sesizat următoarele lucruri:
# pedagogul școlar le-a cerut elevilor etnici români de pretutindeni să achite taxa de cazare;
# instituția de învățământ a refuzat inițial să ofere elevilor dovezi legale care să justifice necesitatea achitării taxelor de cazare;
# pedagogul școlar a amenințat elevii că, în cazul neachitării taxei de cazare, aceștia nu-și vor primi diplomele de bacalaureat.
Discuția cu Anastasia o puteți vedea mai jos.

Ulterior, după ce am încercat să contactăm direcția liceului, Anastasia a revenit cu un alt mesaj.

Pe scurt, elevilor de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” li s-a spus că trebuie să achite pentru cămin, fiindcă vechea hotărâre a fost abrogată.

Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Onești

Noi am reușit să discutăm cu elevi basarabeni din trei instituții de învățământ din Onești: Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Grigore Moisil” și Liceul Tehnologic „Petru Poni”. Ulterior, l-am contactat pe Adrian Podaru, directorul de la Liceul Tehnologic „Petru Poni”.

Cu Adrian Podaru am vorbit la telefon. „Ei aveau o bursă care le acoperea cheltuielile. Acum, statul român nu le-o mai acordă”, a declarat directorul liceului. După ce i-am oferit explicații precum că în hotărârea din 12 decembrie 2024 nu scrie nimic despre cazarea elevilor, Adrian Podaru ne-a răspuns că el a primit această informație de la Inspectoratul Școlar Județean din Bacău. Totodată, dânsul a spus că va solicita informații asupra acestui subiect de la „doamna inspector general”. Totuși, pentru a putea face un demers către ISJ Bacău, Adrian Podaru a spus că are nevoie de un răspuns cu ștampilă din partea MEC.

Captură de ecran din conversația cu Adrian Podaru

Pentru că echipa #diez nu a primit un răspuns ștampilat din partea MEC, nu am putut să îi oferim lui Adrian Podaru un document ștampilat și semnat.

Un Inspectorat Școlar Județean (ISJ) este o instituție publică din România care coordonează, monitorizează și controlează activitatea liceelor dintr-un județ. ISJ-urile funcționează sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării și se ocupă de implementarea politicilor educaționale, de gestionarea resurselor umane și financiare din învățământ și de asigurarea calității procesului educațional.

Mai târziu, am sunat și noi la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Secretara, care a răspuns la apel, ne-a oferit datele de contact ale persoanei responsabile de comunicarea cu presa. Așadar, am ajuns să vorbim cu Roxana Cerghici, care nu era la curent cu schimbările privind cazarea etnicilor români de pretutindeni și ne-a cerut să revenim cu o solicitare oficială de informații pentru a putea primi răspuns. Pentru că, între timp, am mai făcut o solicitare de informații la ISJ București și am primit răspuns, nu am mai revenit la ISJ Bacău, având în vedere că solicitările erau identice.

Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava

Acum câteva luni, am fost contactați de Marcela, mama unei tinere care studiază la acest liceu. Ea ne-a spus că elevilor li se cere să achite taxa de cazare. Tot atunci, în urma solicitării noastre, cei din secretariatul Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava ne-au comunicat despre faptul că nu mai oferă cazare gratuită. „Căminul nu este gratuit conform condițiilor de finanțare a burselor aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1.653/2024, suma de plată se stabilește prin Hotărârea Consiliului de Administrație. Vă dorim toate cele bune!

Această anchetă a pornit încă în ianuarie, când am trimis prima sesizare la Inspectoratul Școlar Județean Iași. La scurt timp, am primit răspunsul pe care îl puteți vedea mai jos.

Ulterior, am încercat să revenim la ISJ Iași, pentru că ei, alături de cei de la ISJ București, coordonează procesul de admitere a elevilor etnici români de pretutindeni.

Din motiv că n-am reușit să-i contactăm telefonic pe cei de la ISJ Iași, am sunat la ISJ București. Anterior, elevilor moldoveni de la Liceul Teoretic „Nichita Stănescu” din București la fel li s-a cerut să achite pentru cămin. După ce elevii au discutat cu directorul și secretara instituției, aceștia au fost anunțați că vor avea în continuare gratuitate la cazarea în cămin.

Pentru a afla cum s-a soluționat această problemă, am contactat instituția de învățământ. De aici am fost redirecționați către inspectorat.

Elena Ștefan este responsabilă de comunicarea cu presa. Tot ea ne-a cerut să-i trimitem printr-un mesaj solicitarea de informații pentru a-i oferi timp să se documenteze. Mai jos puteți vedea răspunsul ei.

Răspuns primit de la ISJ București în legătură cu cazarea elevilor etnici români de pretutindeni

Scurt și clar, acest răspuns confirmă faptul că elevii basarabeni ar trebui să beneficieze în continuare de gratuitate pentru cazarea în cămin.

De ce în hotărâre nu scrie clar și explicit

Pentru a înțelege de ce există discrepanța dintre Hotărârea de Guvern nr. 1.653 și Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, am contactat un avocat.

Emil Bîzu activează la Law Office Arsulescu din Timișoara. El ne-a explicat cum interpretăm (corect) o lege care o abrogă pe una veche, dar nu vine cu prevederi noi și clare.

Atunci când o lege nouă înlocuiește o lege veche, dar nu prevede clar ce se întâmplă cu anumite drepturi sau beneficii, trebuie să analizăm următoarele lucruri.

# Ce legi sunt încă valabile. Dacă noua lege nu menționează direct un drept care exista anterior, trebuie să se verifice dacă există alte legi care îl reglementează.
# A fost eliminat intenționat sau doar omis. Dacă legea nouă nu mai conține un anumit beneficiu, pot exista două posibilități: fie a fost eliminat intenționat, fie trebuie căutat în altă parte.
# Ce spun autoritățile. Dacă o instituție oficială, cum ar fi Ministerul Educației, indică o altă lege ca fiind aplicabilă, atunci acea lege trebuie luată în considerare.
# Dacă nu scrie clar, nu putem presupune că se păstrează. În general, dacă un beneficiu nu este menționat explicit în noua lege, nu putem presupune că el continuă să existe, decât dacă un alt act normativ îl confirmă.

În acest caz, pentru că Hotărârea de Guvern nr. 1.653/2024 a înlocuit Hotărârea de Guvern nr. 689/1994 fără să spună nimic clar despre cazarea gratuită, înseamnă că acest drept nu mai este garantat prin hotărâre de guvern. Totuși, Ministerul Educației a precizat că această facilitate este reglementată acum prin Legea nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie respectată.

Ce urmează

Elevii din liceele menționate mai sus au achitat deja pentru cazare. Unii dintre ei au plătit și pentru lunile ianuarie și februarie, iar altora li s-a cerut să achite începând cu luna martie. Este posibil ca elevii să-și poată recupera banii achitați deja pentru cămin. Pentru asta elevii trebuie să se adreseze la direcția liceului unde studiază sau la Inspectoratul Școlar Județean.

Mai jos puteți vedea câteva dintre bonurile de plată pe care le-au primit elevii care deja au achitat pentru cazare.

Plata pentru cazare nu a fost impusă în toate liceele din România. În continuare puteți vedea un exemplu.

#diez a solicitat o reacție din partea MEC în legătură cu taxele pentru cazare impuse de unele licee etnicilor români de pretutindeni, dar pentru că răspunsul de la minister va veni abia în 30 de zile, ne-am adresat, iarăși, la ISJ Iași. Cei de la inspectorat ne-au informat că în cadrul județului Iași nu au fost înregistrate cazuri în care administrația liceelor impune taxa pentru cazare.

Răspunsul de la ISJ Iași

Așadar, imediat cum vom primi clarificările de rigoare din partea MEC, vom reveni cu actualizări la acest articol. Având în vedere că materialul a fost scris cu ceva timp în urmă, iar elevii care ne-au contactat așteaptă un răspuns din partea noastră, am decis să nu mai amânăm publicarea acestuia.



Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente