Cum începi o carieră în domeniul dreptului dacă ai studiat peste hotare. Care este salariul de început și ce trebuie să faci pentru echivalarea diplomei

drept carte

În ultimii ani, tot mai mulți tineri moldoveni decid să-și continue studiile liceale sau universitare peste hotare. Pentru a-i motiva să revină în țară după finalizarea universității, în cea de-a patra ediție a proiectului lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos, ne vom concentra atenția asupra perspectivelor de angajare care există acasă în cele mai populare domenii academice despre care studenții moldoveni învață în străinătate. Previzibil sau nu, dar una dintre cele mai frecvente opțiuni în rândul tinerilor moldoveni care își fac studiile într-o altă țară este Facultatea de Drept.

Conform Biroului Național de Statistică, chiar și la nivel național, cel mai popular domeniu de studiu printre tineri continuă să fie drept, business și administrare. Așa cum studiile în drept sunt destul de universale, absolvenții licențiați ar putea opta pentru mai multe funcții dacă își doresc să activeze în Republica Moldova.

Avocatul Vadim Vieru enumeră câteva profesii, atât din sectorul public, cât și din cel privat, pe care le pot practica cei cu studii superioare în drept: asistent judiciar, judecător, procuror, asistent al procurorului, notar, avocat, polițist, angajat al Serviciului de Informații și Securitate sau al Ministerului Justiției. „Opțiunile în sectorul public sunt destul de variate pentru absolvenții facultăților de drept, fie că au studiat în Republica Moldova, fie în străinătate și revin ulterior în țară. În domeniul privat, la fel, există opțiuni. Posibilitățile de alegere sunt numeroase, iar diferențele dintre sectorul public și cel privat sunt semnificative, inclusiv în ceea ce privește motivația financiară”, precizează avocatul.

Salariile la începutul unei cariere în domeniul dreptului

Trebuie să recunoaștem că remunerarea financiară se numără printre primele criterii în alegerea unui loc de muncă. Vadim Vieru spune că în Republica Moldova salariile diferă în funcție de regiune. Așa cum la Chișinău piața de muncă este mai dezvoltată, salariile, de asemenea, sunt mai mari. Sectorul privat se remarcă printr-o competiție salarială. Este destul de real ca un avocat stagiar să aibă venituri lunare cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei dacă are capacități pentru a atrage clienți. „Tinerii cu abilități foarte bune pot obține venituri mult mai mari decât seniorii într-o perioadă scurtă.”

Și în sectorul public veniturile au fost majorate. „Cu siguranță salariul este mult mai mare decât era înainte, când te angajai și aveai între 4.000 și 5.000 de lei. Acum este mult peste 10.000 de lei.” Onorariile judecătorilor variază între 18.000 și 20.000 de lei. „Aceasta ar fi media pentru un judecător în prima instanță. În cazul unui procuror este similar. Acum, judecătorii și procurorii trec prin procesul de vetting, iar dacă îl depășesc, salariul va fi mai mare.”

Totuși, în domeniul dreptului nu este întotdeauna adevărat că, la început de carieră, sectorul privat oferă o motivație financiară mai mare comparativ cu sectorul public. Vadim Vieru menționează că în instituțiile publice angajații au un salariu stabil încă de la început, pe când în companiile private este mai dificilă încasarea unor onorarii semnificative în primii ani de activitate. „Un avocat aflat la început de drum trebuie să își construiască o bază de clienți, iar încasările pot fi destul de mici. Dacă dorești să accesezi profesii liberale, precum avocatura, notariatul sau medierea, este necesar să parcurgi anumite etape specifice fiecărei profesii.”

Examenele de admitere în funcție

Tinerii care au finalizat Facultatea de Drept trebuie să susțină niște examene pentru a fi licențiați într-o funcție. De exemplu, în cazul profesiilor precum judecător sau procuror este necesară o serie de studii suplimentare. În cazul în care aspiri să devii un avocat(ă), atunci perioada de stagiu profesional este obligatorie. Conform legislației, aceasta durează 18 luni.

Vadim Vieru spune că, pe parcursul acestui stagiu, viitorul avocat participă la diverse tipuri de cauze, fie civile, fie contravenționale, sub îndrumarea unui avocat mentor. (Stagiarii nu pot reprezenta o persoană într-o cauză penală. Legislația națională stabilește că doar avocații licențiați sunt eligibili pentru a apăra clienții care comit infracțiuni). Acesta asistă, te învață și te ajută să înțelegi etapele practice ale profesiei. Același proces se aplică și altor profesii liberale, precum notariatul. La fel, și în acest caz trebuie să treci printr-un stagiu. „Nu poți deveni avocat, notar sau executor judecătoresc fără a trece printr-un stagiu. Partea bună este că, în tot acest timp, persoana poate obține anumite venituri prin prestarea de servicii juridice, ceea ce îi poate asigura necesitățile minime, și nu doar.”

Dacă vorbim despre sectorul public, atunci judecătorii sau procurorii trebuie să urmeze niște cursuri formale în cadrul Institutului Național al Justiției. Statul le oferă și o bursă de studiu. Aceasta este semnificativ mai mare decât bursele obișnuite ale studenților, astfel încât viitorii judecători și procurori să-și poată continua studiile fără dificultăți financiare. 

În cazul altor funcții publice, precum cea de jurist sau funcționar public, procesul este mai simplu. Nu este necesar un stagiu profesional, ci doar participarea la un concurs public, fie în sectorul privat, fie în cel public, pentru a fi angajat(ă) și pentru a acumula experiență.

Posibilități de avansare în carieră

Progresul și dobândirea unor aptitudini avansate ne permit deseori să avansăm în carieră. Potrivit lui Vadim Vieru, în cadrul legislativ, evoluția profesională depinde de prioritățile individuale. În avocatură nu există o ierarhie. Ești avocat(ă) și îți practici meseria pe tot parcursul carierei. În schimb, sistemul judecătoresc permite o creștere clară.

„Judecătorii sunt numiți, inclusiv cei tineri, să participe în primele instanțe. Ulterior, pot avansa la curțile de apel și, în cele din urmă, la Curtea Supremă de Justiție. Evident că fiecare judecător va tinde să ajungă la Curtea de Apel sau la Curtea Supremă de Justiție. Același principiu se aplică și în cadrul Procuraturii. Există procuraturi teritoriale și structuri ierarhice superioare.”

În sectorul privat, tinerii pot începe ca juriști într-o companie privată și să avanseze în profesii liberale, cum ar fi avocatura, notariatul, executorul judecătoresc, mediatorul și altele.

Abilități, provocări și cele mai comune greșeli la începutul carierei

Sectorul juridic este unul specific, având și cerințe speciale. Vadim Vieru evidențiază că disciplina, consecvența, perseverența, insistența și diligența sunt esențiale pentru o carieră în drept. „Noi operăm deseori cu noțiunea de diligență. Atunci când asiști pe cineva într-un caz, trebuie să depui tot efortul pentru a oferi cea mai bună soluție.” Avocatul a remarcat și asocierea regulată a sistemului juridic cu corupția. „Dacă cineva își începe cariera cu astfel de intenții, ar trebui să se gândească de două ori, deoarece astfel de fapte sunt pedepsite, iar mai devreme sau mai târziu, persoana va fi reținută și trasă la răspundere.”

Studiile universitare sunt o constantă esențială pentru debutul unei cariere în sfera legală. În opinia lui Vadim Vieru, la facultățile de drept, formarea viitorilor avocați, judecători sau procurori este destul de teoretizată, iar abilitățile practice trec pe locul secund. „Scrierea juridică, redactarea actelor procesuale, negocierea – toate acestea sunt competențe care trebuie învățate în practică. Dacă ești în sectorul privat, negocierea este destul de importantă. Chiar și inteligența emoțională contează. Aceasta nu este suficient de bine abordată la facultate, fapt care cu regret este important.” Pentru a evita erorile comise de către începători din cauza barierelor care există, orice profesie juridică are propriile mecanisme de verificare și asistare pentru a minimiza riscul. „Prin greșeli învățăm, iar acest principiu este aplicabil și în drept. Nu este grav dacă există abateri, atâta timp cât ele nu au un impact puternic.”

De exemplu, în cazul avocaților, stagiul profesional asigură o pregătire pentru a profesa. La această etapă, avocatul îndrumător are un rol important de a se asigura că avocatul stagiar nu face greșeli. Același mecanism de control există și în notariat sau în profesia de executor judecătoresc.

Echivalarea studiilor

Finalizarea studiilor la o universitate de peste hotare înseamnă obținerea unei diplome internaționale. Dacă îți dorești să activezi în câmpul muncii din Republica Moldova, atunci va trebui să-ți echivalezi diploma. Dacă în sectorul privat acest aspect nu impune o procedură strictă, atunci pentru cei care se vor angaja la o instituție publică echivalarea studiilor este un proces complementar.

Actele de studii pentru recunoaștere, echivalare și autentificare se depun la Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație al Ministerului Educației și Cercetării. Depunerea actelor de studii se face doar în baza programării prealabile aici.

Recunoașterea și echivalarea actului de studii are loc în funcție de:
# tipul programului de studii/programului de formare profesională;
# numărul de credite transferabile;
# conținutul programului de studii/de formare profesională;
# calificare profesională (suplimentul la diplomă/certificatul de calificare), prin comparație cu sistemul educațional național, în vederea stabilirii nivelului pe care acestea le conferă în învățământul național.

Procedura de recunoaștere și echivalare durează 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet. Dosarul trebuie să conțină următoarele acte:
# o cerere adresată Ministerului Educației și Cercetării, prin care se solicită recunoașterea și echivalarea actului de studii;
# o fotocopie a actului de studii;
# suplimentul la diplomă/foaie matricolă și/sau alte documente adiționale;
# o fotocopie a actului de studii, în baza căruia a fost posibilă continuarea studiilor în străinătate;
# procura notarială;
# fotocopia buletinului de identitate/pașaportului.

În cazul în care ai unele neclarități în procesul de egalare a studiilor, atunci te poți adresa oricând asociațiilor din domeniu. Asociația Tinerilor Avocați te va ajuta să avansezi în profesie sau chiar să te integrezi în această organizație, odată ce ești admis(ă) la un stagiu profesional. De asemenea, în Moldova există mai multe birouri de avocatură private deschise să colaboreze cu studenții sau să-ți ofere diverse oportunități pentru a evolua în domeniul juridic.

Oportunități profesionale

Instituțiile menționate anterior ți-ar putea fi utile și în identificarea unor oportunități de dezvoltare profesională. Vadim Vieru adaugă că în sectorul privat perspectivele sunt destul de vaste. „Ai putea să prestezi servicii legate de domeniul public. La fel, există posibilitatea să ajungi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a lua anumite hotărâri cu impact nu doar pentru țara noastră, ci și pentru statele membre ale Consiliului Europei. În Republica Moldova mereu se întâmplă chestiuni interesante din punct de vedere juridic, care niciodată nu te lasă să te plictisești.”

Dacă după finalizarea studiilor peste hotare, ți-ai propus să revii acasă pentru a pune umărul la justiția țării, atunci Vadim Vieru îți oferă câteva sfaturi pentru începutul carierei tale în sistemul juridic din Republica Moldova:
# dedică cel puțin 20 % din timpul tău autoinstruirii;
# fii mereu la curent cu modificările legislative, pentru că dreptul nu este doar despre legi, ci și despre practica judiciară și conceptele care evoluează în timp, cum ar fi securitatea cibernetică sau inteligența artificială;
# deși este dificil de implementat în Republica Moldova, specializează-te.

„Specializarea îți permite să devii foarte bun într-un domeniu restrâns. Ziua are doar 24 de ore și nu poți fi specialist în toate. Dacă ai această posibilitate, atunci ar fi util să începi cât mai devreme, fiindcă acest proces îți va aduce beneficii pe termen lung și te va face mai competitiv pe piața muncii în raport cu alți colegi.”

Datorită programului lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos, unii tineri din Republica Moldova care învață peste hotare au reușit să practice cunoștințele acumulate în cadrul instituțiilor naționale. În vara anului trecut, Emanuela Albot, studentă la Facultatea de Drept Internațional și European, a realizat un stagiu de practică la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Studenta de la Universitatea de Științe Aplicate din Haga povestește că stagiul i-a oferit oportunitatea să cunoască justiția națională în contextul reformei justiției. Emanuela spune că i-ar plăcea să revină în echipa celor de la IPRE în cazul în care se va întoarce acasă după finalizarea studiilor.

Patricia Ciobanu, o altă stagiară a aceluiași program, își face studiile la Universitatea din Groningen, unde învață Dreptul European și Internațional. Tânăra a lucrat timp de șase săptămâni la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Experiența de lucru în Moldova s-a dovedit extrem de valoroasă. Patricia a învățat despre legislația națională și a dobândit cunoștințe despre sistemul juridic din țară. În opinia studentei, Moldova se află într-un moment prosper, având multe oportunități pentru tineri datorită aspirațiilor de integrare în Uniunea Europeană. „Tinerii trebuie să fie proactivi și să caute oportunități de muncă care să le permită să își organizeze timpul astfel încât să se bucure de hobbyuri și de momente petrecute cu cei dragi.”


În curând vom lansa o nouă rundă a programului de internshipuri plătite pentru studenții și absolvenții din Țările de Jos. Stagiile vor avea loc în această vară și se vor desfășura la diferite organizații din Moldova.

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente