În ultimii 30 de ani, deși au fost înregistrate progrese semnificative în domenii precum educația, milioane de adolescente din întreaga lume continuă să fie private de accesul la școală, să aibă acces limitat la servicii esențiale de sănătate și să fie expuse unor practici dăunătoare, precum căsătoria precoce, mutilarea genitală feminină, violența și abuzul. Aceste concluzii au fost prezentate de UNICEF într-un raport publicat înainte de Ziua Internațională a Femeii.
Educație, formare și competențe digitale
Raportul arată că, în ciuda scăderii cu 39 % a numărului de fete care nu frecventează școala în ultimii 20 de ani, 122 de milioane de fete la nivel global nu merg la școală. Fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din Asia de Sud sunt de trei ori mai predispuse decât băieții să nu meargă la școală, job sau cursuri.
Aproape patru din 10 fete adolescente și tinere femei la nivel global nu finalizează învățământul secundar superior, fetele din medii rurale sărace și din comunități marginalizate având și mai puține șanse de a termina școala.
Deși numărul fetelor adolescente și al tinerelor femei analfabete a scăzut aproape la jumătate în ultimele trei decenii, aproape 50 de milioane de fete adolescente și tinere femei astăzi nu pot citi sau scrie o propoziție simplă.
De asemenea, nouă din 10 fete adolescente și tinere femei din țările cu venituri mici nu au acces la internet, în timp ce colegii lor de sex masculin sunt de două ori mai predispuși să fie online.
Violența pe bază de gen
La nivel mondial, aproape una din patru fete adolescente care au fost căsătorite sau au format un cuplu au experimentat violența în relațiile intime, iar 50 de milioane de fete au experimentat violența sexuală.
Mai mult de o treime dintre fetele și băieții adolescenți cu vârsta de 15-19 ani consideră că un soț este justificat să-și lovească soția în anumite circumstanțe.
Practici dăunătoare
Practica mutilării genitale feminine este în scădere, țări precum Burkina Faso și Liberia reducând la jumătate, în ultimii 30 de ani, proporția fetelor supuse acestei practici. Cu toate acestea, rata globală de scădere a practicii trebuie să fie de 27 de ori mai rapidă pentru a atinge obiectivul de eradicare din 2030.
Fetele de astăzi sunt mai puțin susceptibile să se căsătorească înainte de vârsta de 18 ani, comparativ cu acum 25 de ani. Totuși, una din cinci fete la nivel global se căsătoresc în copilărie. Cele mai mari progrese au fost realizate în Asia de Sud, în timp ce în America Latină și Caraibe nu s-a observat niciun progres în ultimii 25 de ani.
Sănătate și bunăstare
La nivel global, numărul fetelor adolescente care nasc aproape că s-a înjumătățit în ultimii 30 de ani. Totuși, aproape 12 milioane de fete adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani se așteaptă să nască în 2025. Între fetele adolescente mai tinere (cu vârsta de 10-14 ani), pentru care riscul de sarcină este și mai grav, acest număr este estimat la peste 325.000.
La nivel mondial, complicațiile din timpul sarcinii și nașterii reprezintă aproximativ unu dintre fiecare 23 de decese în rândul fetelor adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
La nivel global, proporția fetelor adolescente subponderale cu vârsta de 10-19 ani a scăzut ușor în ultimele trei decenii, de la 10 % la 8 %.