Sfârșitul lunii martie se anunță a fi parțial însorit, de aceea, te încurajăm să deschizi calendarul la 22 martie și să notezi: „Clubul de carte #diez și Librăriile Cartier”. Te așteptăm la ora 13:00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Dincolo de ploaie”, scrisă de Vlad Ioviță.
În calitate de avocat al autorului, la întâlnire îl vom avea drept invitat pe scriitorul Dumitru Crudu. Acesta a înființat un atelier de scriere creativă care poartă numele lui Vlad Ioviță.
Cunoaște cartea
„Dincolo de ploaie” cuprinde o serie de povestiri despre Chișinăul boem al anilor ’70-’80. Volumul explorează teme precum identitatea, dorul, destinul și legătura omului cu natura.
Andrei Țurcanu, care a îngrijit ediția și a scris prefața cărții, a menționat că narațiunea lui Ioviță se remarcă printr-o „inconfundabilă interiorizare modernă a scriiturii. […] Specificitatea habitatului rural și semnele particulare ale provenienței sociale a personajelor sunt estompate de complexitatea perspectivei auctoriale și punctelor de vedere narative”.
Prin intermediul personajelor sale și a peisajelor, cartea transmite o nostalgie combinată cu o viziune introspectivă asupra vieții.

Cunoaște autorul
Vlad Ioviță a fost scenarist și regizor de cinema moldovean. A absolvit licența la Școala de Coregrafie „A. Vaganova” din Leningrad (1954) și a lucrat în trupa de balet a Teatrului Moldovenesc Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin”. După absolvirea cursurilor superioare de scenaristică din Moscova (1964), s-a consacrat filmului. Astfel, în perioada 1981-1983, a activat ca secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Cineaștilor din Moldova.
A realizat filmele documentare:
# „Fântâna” (1967);
# „Măștile iernii noastre” (1968);
# „Dansuri de toamnă” (1983).
Printre filmele artistice pe care le-a realizat se numără:
# „Nuntă la palat” (1969);
# „Dimitrie Cantemir” (1973).
A semnat scenariile filmelor „Se caută un paznic” (1967) și „Durata zilei” (1974).
Îl cunoaștem pe Vlad Ioviță ca cineast, însă a fost și prozator. A debutat cu volumul de nuvele „Râsul și plânsul vinului” (1965). Ulterior, a publicat „Dincolo de ploaie” (1970), „Trei proze” (1971), „Friguri” (1982) și, postum, „Un hectar de umbră pentru Sahara” (1984).
În 1976 a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești.

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești sau de la Librarius. Prețul volumului este de 249 de lei.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.