Ce s-a discutat la Summitul privind apărarea de la Bruxelles, convocat de urgență în această săptămână

MCZoPTQ0MCZoYXNoPWU5MzY2YjA1Y2VhODA1MDUxZGYzOGJlOThkOWIwMzZj.thumb
Foto:Profimedia

Liderii statelor europene s-au întâlnit joi într-un summit de urgență. Acesta a fost dedicat securității Uniunii Europene (UE) și Ucrainei. Reuters scrie că întâlnirea are loc pe fundalul temerilor că Rusia, încurajată de războiul său din Ucraina, ar putea ataca în continuare o țară din UE, iar Europa nu mai poate conta pe ajutorul Statelor Unite.

Subiectul central al evenimentului a fost proiectul ReArm Europe, care propune statelor membre să facă investiții de 800 de miliarde de euro în apărarea lor. Liderii UE au salutat propunerile Comisiei Europene de a le oferi flexibilitate fiscală pentru cheltuielile de apărare și de a contracta împreună împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro pentru a sprijini guvernele UE în finanțarea militară.

Într-o declarație comună aprobată de toate cele 27 de state membre, liderii au cerut miniștrilor lor să analizeze urgent aceste propuneri.

Europa trebuie să accepte această provocare, această cursă a înarmărilor. Și trebuie să o câștige. Europa, în ansamblu, este pe deplin capabilă să câștige orice confruntare militară, financiară sau economică cu Rusia – suntem pur și simplu mai puternici.

Donald Tusk, Prim-Ministrul Poloniei

Președintele francez, Emmanuel Macron, care cu o zi înainte a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare pentru Franța și Europa, a spus că toate aceste măsuri sunt doar un prim pas.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă în Ucraina, trebuie să ne construim capacități autonome de apărare în Europa”, a menționat Macron.

Sprijin pentru Ucraina

Liderii UE și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, însă declarația lor finală a fost adoptată fără Viktor Orban, liderul naționalist al Ungariei, care menține relații apropiate cu Kremlinul.

Cei 26 de lideri europeni au subliniat că orice negocieri privind Ucraina trebuie să implice și Kievul și au promis continuarea ajutorului acordat acesteia.

Pe de altă parte, Europa se confruntă cu provocări majore în absența sprijinului american, spun jurnaliștii de la Reuters. Decenii de dependență de protecția SUA, divergențele privind finanțarea apărării și incertitudinea legată de utilizarea arsenalului nuclear francez pentru securitatea europeană pun în dificultate capacitatea UE de a acționa autonom.

Anul trecut, Statele Unite au asigurat peste 40 % din ajutorul militar pentru Ucraina, potrivit NATO, iar această pierdere ar fi dificil de compensat de către Europa. Cu toate acestea, unii lideri europeni speră că Washingtonul ar putea reveni asupra deciziei de a reduce sprijinul.

Emmanuel Macron a menționat că liderii europeni susțin propunerea lui Volodâmâr Zelenski privind o încetare a focului aerian și maritim între Rusia și Ucraina, ca un test al disponibilității Moscovei de a pune capăt războiului care durează de trei ani.

Totodată, săptămâna aceasta, liderul de la Paris a menționat că Franța este deschisă să discute despre extinderea protecției oferite de arsenalul său nuclear către partenerii europeni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente