O tânără din Moldova și-a scris teza de licență în Austria, despre ecosistemul start-upurilor moldovenești

Cristiana Dabija
Foto:Cristiana Dabija

Cristiana Dabija este o tânără din Moldova care a absolvit la sfârșitul anului 2024 Facultatea de Business și Management din cadrul universității MCI (Management Center Innsbruck) din Innsbruck, Austria. Când era în Moldova, tânăra nu auzise nimic despre start-upuri și ce înseamnă această definiție. Totuși, aflându-se în Austria, Cristiana a decis să-și scrie teza de licență anume despre ecosistemul de start-upuri din țara noastră.

Cristiana Dabija a ales să cerceteze ecosistemul de start-upuri din Republica Moldova încercând să descopere care sunt provocările, dar și factorii de succes ai fondatorilor de start-up din țara noastră.

Tânăra spune că a aflat despre start-upuri la facultate, în Austria, la cursul de entrepreneurship, care era unul practic. Împreună cu alți colegi, fiind repartizați în grupuri, erau responsabili să dezvolte propriul start-up. Proiectul pe care l-a dezvoltat Cristiana alături de colegii ei în facultate se numea Food Saver și rezolva una dintre cele mai importante probleme pentru studenți – mâncarea prea scumpă.

„La cantină era 7 euro mâncarea, ceea ce era foarte scump pentru studenți. Ideea noastră era să reciclăm produsele care nu mai sunt bune în supermarketuri, care se aruncă, să le cumpărăm și să le transformăm în mâncare ieftină pentru studenți, de la 2 până la 3 euro.”

Cristiana a trecut la facultate prin tot procesul de creare a unui start-up – de la validarea ideii și crearea soluției care rezolvă problema până la taxe și unde se achită acestea.

„Dacă atrăgeam anumite investiții, sunt sigură că deschideam start-upul în a doua lună. La noi era absolut totul pregătit și bine gândit.”

Teza despre ecosistemul start-upurilor din Moldova

Teza pe care a scris-o Cristiana are titlul Start-up Ecosystems in Emerging Economies: An Exploration of Challenges and Success Factors și explorează nu numai Moldova, dar explică în general ce înseamnă să ai un start-up în țările cu economie slab dezvoltată.

„Când eram la liceu în Moldova, n-am auzit deloc de start-upuri, nici nu știam că există așa ceva. Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să fac teza anume în această direcție, fiindcă eram curioasă să explorez cum se dezvoltă acest ecosistem la noi.”

Cea mai mare problemă pe care a întâmpinat-o la etapa de cercetare ține de lipsa informațiilor în Moldova despre tot ce înseamnă start-up. Respectiv, unica sursă de informații despre ecosistemul nostru sunt anume persoanele care au propriul start-up și înțeleg cel mai bine cum funcționează ecosistemul.

„Inițial, am vrut să mă axez pe investiții și mai exact pe procesul de investiții în start-upuri. Însă, după ce am vorbit cu cineva din ecosistem, mi s-a spus clar că nu sunt suficiente informații la acest subiect. Așa am ajuns, de fapt, la tema generală de start-upuri, astfel încât să pot găsi mai multe informații. Dacă aș fi ales o temă și mai nișată în domeniul start-upurilor, nu aș fi găsit suficiente informații pentru o teză.”

Pentru partea de cercetare a tezei Cristiana a discutat cu opt fondatori de start-upuri din Moldova din diferite domenii, începând de la Digital Health și Ed Tech până la AI și FinTech.

În urma analizei efectuate, tânăra a constatat că ecosistemul de start-upuri din Moldova se menține pe șase mari piloni:
# guvernul;
# piața de desfacere;
# finanțele;
# susținerea;
# cultura antreprenorială;
# capitalul uman.

Extras din teza de licență a Cristianei Dabija

Dacă vorbim despre provocările și factorii de succes ai ecosistemului de start-up din Moldova, balanța înclină mai mult spre dificultățile existente, iar printre ele se numără:
# legislația învechită;
# piața internă mică;
# forță de muncă înalt calificată limitată;
# lipsa investițiilor mari.

Pe da altă parte, există și lucruri pozitive care au loc în Moldova și le permit start-upurilor să se dezvolte, cum ar fi:
# Moldova IT Park și regimul de taxe de 7 %;
# accesibilitatea ecosistemului de start-upuri;
# comunitatea care te susține;
# diversitate în echipele de start-up.

Extras din teza de licență a Cristianei Dabija

Tânăra mai spune că după ce și-a prezentat teza în fața profesorilor, aceștia erau curioși să afle mai multe despre Moldova, despre etapele de dezvoltare a start-upurilor la noi și despre cum a supraviețuit ecosistemul nostru de start-upuri în pandemia de COVID-19.

Conform unui clasament realizat de StartupBlink, Moldova și-a consolidat poziția pe harta globală a start-uprilor în anul 2024, Chișinăul înregistrând o creștere cu 28 de poziții la nivel internațional.

În acest articol puteți vedea 10 cele mai importante evenimente pentru start-upuri care vor avea loc în Moldova în anul 2025.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente