Maxim Cîrlan povestește despre mutarea festivalul MOLDOX la Chișinău și despre tânăra generație de cineaști

maxim carlan

La sfârșitul lunii noiembrie la Chișinău a avut loc festivalul de filme documentare MOLDOX. Ajuns la cea de-a noua ediție, evenimentul din acest an a stabilit un record de filme proiectate, incluzând și producții autohtone. Maxim Cîrlan, fondatorul festivalului, ne-a povestit despre începuturile acestuia și despre motivul pentru care a decis să-l mute la Chișinău.

Ideea de a realiza un festival de filme documentare s-a născut acum nouă ani la Cahul. Denumirea MOLDOX provine de la „Moldova” și prescurtarea cuvântului englezesc documentaries, adică docs, unde „cs” se pronunță ca „x”.

„Proiecțiile pe care le aducem nu se găsesc ușor”

Maxim a explicat că există trei motive pentru care festivalul s-a desfășurat, până acum, în acest oraș. Primul motiv ține de faptul că orașul Cahul este localitatea de baștină a lui Maxim. Al doilea motiv a fost dorința de a contribui la descentralizarea scenei culturale din Moldova, iar al treilea motiv a fost faptul că orașul „predispune la organizarea unor astfel de evenimente”, fiind unul dintre locurile unde tineretul este interesat de filme și nu numai.

Maxim este cineast de profesie, iar marea sa pasiune sunt filmele documentare. Prin urmare, crearea unui festival de film documentar a fost o decizie asumată și inspirată din dragostea lui pentru acestea. De asemenea, fondatorul MOLDOX are o latură de activist, iar în documentare se aduc frecvent în discuție diverse probleme din societate, ceea ce a fost un alt motiv pentru dorința sa de a organiza un festival dedicat acestui gen de film.

„Vrem să încurajăm publicul să vină la festival, pentru că proiecțiile pe care le aducem nu se găsesc atât de ușor. Festivalul este o oportunitate unică de a interacționa cu oameni care vin în Moldova din toate colțurile lumii.”

Scopul festivalului MOLDOX este schimbarea socială prin filmul documentar: transformarea atitudinilor, învățarea de lucruri noi, schimbarea modului în care percepem societatea și, în general, viața.

Sursă: Mihail Kalarashan

Cum documentarele au schimbat orașul Cahul

Maxim a spus că documentarele arătate în cadrul festivalului sunt achiziționate. Mai exact, se cumpără dreptul de a le proiecta: „Noi mergem la festivaluri, analizăm ce filme ar fi interesante pentru publicul nostru și aducem în Moldova tot ce este relevant pentru spațiul nostru”.

Acesta ne-a dezvăluit și top 3 criterii după care sunt alese filmele documentare:
# subiectul documentarului trebuie să fie clar definit;
# tema documentarului trebuie să fie relevantă pentru spațiul Republicii Moldova;
# documentarul trebuie să trezească sentimentul de empatie.

De-a lungul anilor, Maxim spune că festivalul a avut un impact semnificativ asupra comunităților. De exemplu, orașul Cahul s-a schimbat mult inclusiv datorită desfășurării festivalului MOLDOX. Activitățile și speakerii aduși acolo au lăsat o amprentă asupra comunității, iar temele abordate în cadrul documentarelor au avut frecvent un impact direct.

„Spre exemplu, puteau fi proiectate filme despre lipsa toaletelor publice, iar într-un an acestea erau construite acolo unde era nevoie. La fel, după proiecția unor filme care evidențiau probleme legate de drumuri, infrastructura orașului a fost îmbunătățită. Am văzut că filmele au putere, mai ales atunci când erau prezentate administrației publice. În plus, temele abordate în documentare erau preluate de presă, ceea ce garanta un impact și mai mare.”

Festivalul pune accent și pe producția autohtonă. De exemplu, anul acesta, programul său a inclus un număr record de filme moldovenești, dintre care cinci sunt scurtmetraje și trei – lungmetraje. Pentru anul viitor, Maxim și echipa sa au planificat organizarea unei competiții dedicate filmelor moldovenești.

În fiecare an, echipa de organizare, coordonare și implementare a festivalului este diferită. „Uneori sunt persoane care sunt alături de noi încă de la început, iar altele sunt mai noi. Ne interesează profesionalismul, entuziasmul și dorința de a învăța lucruri noi. Suntem o echipă foarte dinamică și deschisă.”

Procesul de pregătire a unei ediții durează aproximativ șase luni, însă echipa lucrează pe tot parcursul anului. Cele șase luni de pregătire intensivă sunt dedicate implementării vizualului, formării echipei, selecției filmelor care vor fi proiectate, stabilirii listei de invitați și, în general, conceptualizării ediției.

Fondatorul festivalului a mărturisit că au fost momente în care a vrut să renunțe, însă latura sa de activist, pasiunea de cineast și dorința de a realiza ceva acasă au fost prea importante pentru a ceda.

Sursă: Mihail Kalarashan

„Acest festival este și pentru ei, cei aflați la început de drum”

Maxim a menționat că tinerii cineaști din Moldova manifestă un interes deosebit față de festival, atât în calitate de spectatori, cât și ca participanți. În cadrul acestei ediții, au fost incluse mai multe scurtmetraje realizate de tinerii din țară. De asemenea, pe 1 decembrie, festivalul a prezentat, în premieră, o serie de scurtmetraje despre Chișinău, realizate tot de tinerii cineaști moldoveni.

O parte dintre voluntarii festivalului sunt studenți la film din Chișinău. „Acest festival este și pentru ei, cei aflați la început de drum.”

Maxim a menționat că există interes pentru organizarea proiecțiilor în mai multe orașe din Moldova.

„În primul rând, așteptăm ca organizația din Cahul să dorească să continue desfășurarea festivalului, poate la o scară mai mică, dar totuși să continue acolo. Există un mare interes din partea Bălțului și din alte regiuni. Ne dorim să vedem dacă organizațiile locale sunt interesate să organizeze festivalul în regiunile lor.”

Sursă: Mihail Kalarashan

Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX a ajuns la cea de-a IX-a ediție și s-a desfășurat la Cineplex Loteanu din Chișinău. În acest an, organizatorii au prezentat publicului 27 de documentare din întreaga lume. Filmele au fost concentrate pe teme precum democrația, mai exact: libertatea de exprimare, egalitatea de gen și viața comunităților marginalizate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente