Dorin Recean cere demisia lui Victor Parlicov și solicită instituirea stării de urgență în sectorul energetic din Moldova

dorin recean
Foto:captură ecran/privesc.eu

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că a solicitat demisia ministrului energiei, Victor Parlicov, directorului general al Energocom, Victor Bînzari, și membrului consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat. De asemenea, Recean a precizat că va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie.

„Am solicitat demisia domnului ministru Victor Parlicov, pentru că el este responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situații de criză.” Prim-ministrul spune că până la identificarea unui noi ministru al energiei, anume el va prelua portofoliul de ministru al energiei.

De asemenea, Dorin Recean a solicitat și demisia directorului general al Energocom, Victor Bînzari. „Compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri.”

Totodată, prim-ministrul a solicitat și demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al Moldovagaz. „Domnul Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat adunarea generală a consiliului de observatori pentru a numi un nou membru al consiliului de observatori al Moldovagaz.”

Recean a anunțat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică, începând cu 16 decembrie, până la depășirea situației legate de alimentarea cu gaz a cetățenilor.


Din anul 2025, moldovenii din Stânga Nistrului ar putea rămâne fără electricitate și căldură. Acest lucru se va întâmpla dacă Federația Rusă va refuza să transmită, conform contractelor asumate, gaze naturale la Tiraspol. În luna noiembrie, ministrul energiei, Victor Parlicov, a plecat în Rusia pentru a discuta cu Gazprom. Chișinăul dorea să afle dacă Kremlinul își va respecta obligațiile asumate și va oferi gaz regiunii transnistrene din 2025. Un răspuns cert încă nu avem. În acest material am explicat ce poate face Chișinăul.

Amintim că pe 29 noiembrie, ANRE a aproba un nou tarif pentru gazele naturale. Astfel, moldovenii vor plăti cu aproape patru lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Cu TVA inclus, prețul ajunge la 16,74 lei, ceea ce însemnă o majorare de 3,62 lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente