La data de 25 noiembrie 2024, în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, la Facultatea de Drept, USM a fost lansată expoziția „Nu dați vina pe haine”, organizată de Departamentul Drept penal al Facultății de Drept, USM în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor și suportul Ambasadei Suediei.
Participanții au fost salutați de către Serghei Brânza, decanul Facultății de Drept, E.S., Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei, Stanislav Copețchi, Secretar de Stat, Ministerul Justiției, Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoarea Centrului de Drept al Femeilor, care au transmis un mesaj clar și fără echivoc: îmbrăcămintea nu justifică violența, iar vina nu aparține niciodată victimei.
Evenimentul a adus în prim-plan reconstituirea ținutelor purtate de victimele infracțiunilor de violență sexuală și violență în familie. Scopul acestui demers a fost să demonstreze că nu există un „profil” al victimei și că oricine poate deveni o țintă a agresorului, indiferent de ce poartă.
Stigma – că victimele infracțiunilor ce atentează la libertatea și integritatea sexuală ar fi persoanele care au un comportament provocator și ușuratic, poartă ținute vulgare și altele din această categorie, nu constituie o realitate absolută și nu mai este o teză valabilă. Practica confirmă că, de cele mai deseori, agresorii sunt provocați de inocența, puritatea, corectitudinea victimelor, factori determinanți în victimizarea acestora, sporindu-le gradul de vulnerabilitate victimală și constituind o predispoziție spre victimizare.
Expoziția face parte dintr-o campanie mai amplă de conștientizare și sensibilizare privind combaterea violenței împotriva femeilor și a stigmatizării victimelor, transmitând societății mesaje de implicare largă și impact emotional:
# violența este responsabilitatea agresorului, nu a victimei.
# hainele nu provoacă agresiunea.
# oricine poate fi victimă, iar stereotipurile trebuie eliminate.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice, membri ai mediului academic, activiști pentru drepturile omului și membri ai societății civile. Toți cei prezenți au fost invitați să reflecteze asupra modului în care prejudecățile pot perpetua violența și să devină agenți ai schimbării.
Expoziția „Nu dați vina pe haine” a fost mai mult decât un eveniment. A fost o pledoarie pentru respect, egalitate și responsabilitate. Prin astfel de inițiative, ne apropiem de o societate în care victimele sunt ptotejate, nu judecate, iar agresorii sunt trași la răspundere.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.