Cum te poate ajuta un audit energetic să reduci facturile și să-ți transformi casa

CC EXPERT 3_00_36_30_05

Casa este locul unde te simți confortabil și în siguranță. Pentru a-i asigura durabilitate și a reduce costurile pentru energie, este esențial să implementezi măsuri de eficiență energetică. Poți începe cu izolarea podului și a pereților sau cu înlocuirea ușilor și ferestrelor, însă cel mai important pas este realizarea unui audit energetic. Acesta îți oferă o imagine clară asupra stării locuinței și te ajută să identifici soluții eficiente pentru un consum mai redus și o casă mai durabilă.

Cum ne dăm seama că avem nevoie de un audit energetic în casă? 

Dacă în timpul iernii pereții sunt reci, simțim curenți de aer la tâmplării (uși sau ferestre închise) ori observăm că zăpada se topește rapid pe acoperiș – toate acestea indică pierderi de căldură. Semnele arată că locuința nu este eficientă energetic și necesită un audit.

Petru Ulinici este expert și auditor energetic. El ajută proprietarii locuințelor să identifice problemele unei case care pierde căldură prin mai multe canale necunoscute. Specialistul consideră că un audit energetic nu este doar o analiză tehnică, ci un prim pas esențial pentru transformarea locuinței într-un spațiu mai eficient, mai confortabil și cu facturi mai mici.

„Analiza pierderilor de căldură o pot face arhitecții, inginerii, auditorii energetici. La baza auditului energetic sunt măsurătorile exacte ale tuturor elementelor constructive, inclusiv ale echipamentelor electrice, ale instalațiilor de încălzire, ventilare, condiționare a aerului. În baza măsurătorilor și însemnărilor din teren se fac calcule matematice și analize care stau la baza concluziilor auditului energetic. În concluziile auditului energetic sunt recomandări pentru a îmbunătăți eficiența energetică a imobilului.”

Datorită raportului obținut în urma efectuării auditului energetic al casei, putem stabili următorii pași care vor putea contribui la schimbarea statutului locuinței în una eficientă energetic. Fie că doriți să izolați pereții, să construiți o sobă sau instalați panouri fotovoltaice, aceste decizii le puteți lua doar atunci când analizați concluziile raportului auditului energetic al locuinței. 

„După ce ați obținut auditul energetic, primul pas ar fi o analiză detaliată a soluțiilor propuse pentru a eficientiza energetic casa voastră și prioritizarea soluțiilor propuse în funcție de bugetul de care îl dispuneți. Al doilea pas ar fi elaborarea documentațiilor de proiect după caz. După proiectul de execuție, al treilea și cel mai important pas este implementarea măsurilor de eficiență energetică.”

Implementarea măsurilor de eficientizare energetică recomandate în urma unui audit energetic, poate reduce costurile pentru iluminare, încălzire și răcire, crește valoarea locuinței și contribui la protecția mediului. Specialiștii subliniază că reducerea consumului de energie scade emisiile de carbon, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Se recomandă ca, înainte de a lua o decizie cu privire la eficientizarea energetică a locuinței, cetățenii să consulte cel puțin un specialist, pentru a se asigura că măsurile adoptate sunt bine fundamentate, corecte și durabile.

Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – www.ma-implic.md/eneff

Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente