Concursul „Vinul Moldovei”: 27 de experți cu renume internațional au evaluat 300 de vinuri

cover

300 de vinuri au fost evaluate de un juriu format din 27 de experți cu renume internațional, iar cele mai bune vor fi recompensate cu medalii de argint, aur și marea medalie de aur.

Ștefan Iamandi, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Concursul „Vinul Moldovei” este mai mult decât o competiție; este un forum al excelenței. Vinurile care vor obține cele mai mari punctaje vor primi medalii de argint, aur și marea medalie de aur, recunoașteri ce garantează standardul ridicat al calității lor. Acest concurs reunește 27 de experți de renume internațional, care degustă peste 300 de vinuri produse din soiuri locale și soiuri de selecție moldovenească.”

Andrian Digolean, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Încurajăm organizarea unor astfel de evenimente pentru că avem prezenți experți notorii din lumea vinului, care vin în Republica Moldova, care degustă vinurile noastre produse din soiurile autohtone. Faptul că acest concurs se desfășoară pentru al treilea an consecutiv și chiar excelează, denotă doar un singur lucru: interesul față de Vinul Moldovei este în continuă creștere, iar acest lucru ne bucură.”

Susținerea sectorului vitivinicol din Moldova continuă să fie o prioritate pentru partenerii internaționali de dezvoltare.

Kirk Ramer, Șeful Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova: „USAID Moldova susține mai bine de 10 ani sectorul vitivinicol din Moldova, perioadă în care au fost implementate mai multe proiecte care au ajutat vinăriile să-și îmbunătățească procesele de producere, să identifice noi piețe de desfacere pentru Vinul Moldovei. Iar evenimente precum Concursul „Vinul Moldovei” constituie o oportunitate mare pentru ca să identifice punctele forte și cele necesare de a fi imbunătățite pentru vinurile produse.”

Concursul „Vinul Moldovei” se desfășoară conform regulilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), garantând respectarea standardelor globale recunoscute. Vinurile înscrise în competiție sunt evaluate pe categorii specifice: vinuri albe, roșii și roze liniștite; vinuri efervescente albe, roșii și roze; precum și băuturi spirtoase de origine vitivinicolă. Vinurile sunt evaluate în baza unuisistem informațional automatizat, similar celor utilizate la competițiile internaționale, pentru a asigura transparența și precizia evaluării.

Vinul Moldovei – o poveste de succes pe piața internațională

Vinul Moldovei continuă să-și consolidândeze poziția ca un jucător important în industria globală a vinului. Recunoașterea calității și originalității vinurilor moldovenești a fost subliniată de experții de renume prezenți la Concursul „Vinul Moldovei”.

Tomasz Kolecki, Președinte al Asociației de Sommelieri din Polonia: „Creșterea calității Vinului Moldovei, din ultimii 10 ani, este impresionantă și sper că această direcție va fi menținută și mai departe. Moldova a început să producă vinuri din soiuri locale, iar această direcție este una potrivită pentru a crește vizibilitatea și prestigiul Vinului Moldovei în rândul consumatorilor străini. Acum putem vorbi că Moldova este pregătită să fie prin cele mai vestite regiuni vitivinicole ale lumii și un jucător important pe piața globală.”

Valeriu Cotea, Președinte al Comisiei de Oenologie a OIV: „Apreciez creșterea calitativă a vinurilor din ultimii ani și alinierea cu vinurile internaționale. La fel, și consumatorilor din estul îndepărtat, cărora le plac aceste vinuri mai aromate, nuanțele fructate. Vinurile din soiurile locale nu au competiției în afară, iar aici este nevoie de schimbat un pic mentalitatea pentru ca cei mai tineri consumatori să fie încurajați să descopere aceste vinuri și să vadă că există o diferență între ele și vinurile produse din soiurile internaționale.”

Chan Jun Park, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Somelierilor din Coreea: „Calitatea Vinului Moldovei este foarte bună. Consumatorii din Coreea de Sud preferă asamblajele de vinuri produse din soiuri internaționale și soiurile caucaziene, care devin tot mai populare. La fel, se bucură de popularitate și vinurile produse din soiuri locale, ceea ce denotă că Moldova și vinurile sale se aliniază trendurilor internaționale.”

Concursul Național „Vinul Moldovei” este organizat de către Oficiul Național al Viei şi Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), și cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA).   

Mai multe detalii despre concurs sunt disponibile pe https://contest.wineofmoldova.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente