În cadrul panelului de discuții „Cum construim eficient o cultură cibernetică rezilientă. Importanța și impactul celor două noi instituții create «CYBERCOR» și «Agenția pentru Securitate Cibernetică» în Republica Moldova” au participat invitați speciali, printre care Dinu Țurcanu, prorectorul pentru digitalizare UTM, Magda Jianu, manager pe regiunea Europei de Sud-Est la PaloAlto Networks, Radu Scripnic, șef serviciu juridic și resurse umane la Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică (ASC).
Această prezență de elită a subliniat parteneriatul solid dintre Universitatea Tehnică a Moldovei, prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, și instituții de referință în securitatea cibernetică precum ASC, Palo Alto Networks și XONTECH SYSTEMS. Sinergia dintre aceste organizații reprezintă un pilon esențial în fortificarea capacităților de securitate cibernetică ale Republicii Moldova, asigurând atât dezvoltarea infrastructurii tehnologice de protecție, cât și a unei culturi educaționale puternice pentru viitorii experți din domeniu.
Dinu Țurcanu a oferit o prezentare amplă despre Institutul Național de Inovații în Securitate Cibernetică „Cybercor”, evidențiind rolul și importanța acestei instituții în dezvoltarea unui mediu sigur și protejat în Republica Moldova: „«Cybercor» reprezintă o premieră pentru Moldova în domeniul securității cibernetice, fiind un centru dedicat cercetării și educației în această arie. Instituția aduce resurse și tehnologie de ultimă generație, ceea ce va contribui semnificativ la fortificarea protecției cibernetice la nivel național, dar și la crearea unui mediu de învățare pentru specialiștii din domeniu. Mai mult decât atât, aceasta va permite efectuarea de simulări și analize detaliate ale atacurilor cibernetice, sprijinind astfel guvernul și sectorul privat să își îmbunătățească strategiile de securitate. Tot în acest institut, deja se organizează instruiri tematice și seminare practice destinate angajaților instituțiilor statului pentru a crește nivelul de conștientizare privind securitatea online”.
Un alt aspect esențial abordat a fost legat de mecanismele de răspuns rapid la incidente cibernetice. Cybercor își propune să ofere suport operațional instituțiilor publice și private pentru a minimiza impactul atacurilor, având resursele necesare pentru intervenții eficiente.
Magda Jianu, reprezentând Palo Alto Networks, a adus în discuție importanța implementării unei culturi cibernetice reziliente în organizații. Principalele provocări includ rezistența la schimbare și lipsa de educație a angajaților în securitate cibernetică. Pentru a le depăși, este necesară integrarea securității în fiecare proces și asigurarea unei instruiri continue, a menționat dna Jianu.
În cadrul acestui panel de discuții au fost discutate subiecte, precum prioritizarea investițiilor în securitate cibernetică și infrastructura modernă și bine securizată a unei organizații. Prioritatea ar trebui să fie măsurile esențiale, cum ar fi soluțiile de protecție a rețelelor și sistemelor, urmate de implementarea unui sistem de monitorizare a activităților pentru a detecta rapid eventualele anomalii, iar o organizație modernă ar trebui să includă componente de securitate avansate, pentru a preveni și detecta amenințările.
Radu Scripnic a oferit o perspectivă asupra rolului și misiunii Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică: „Misiunea principală este asigurarea securității infrastructurii critice naționale și protecția împotriva amenințărilor cibernetice. Agenția Națională în Securitate Cibernetică sprijină colaborarea între sectorul academic, public și privat”.
De asemenea, Radu Scripnic s-a referit și la faptul că la data de 16 martie a anului curent Parlamentul a adoptat Legea nr. 48/2023 privind securitatea cibernetică, care urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. Legea are ca obiectiv general să asigure legalitatea în spațiul cibernetic prin reglementarea principalelor elemente indispensabile implementării unui model de guvernanță eficient la nivel național în vederea protecției și asigurării securității rețelelor și sistemelor informatice, utilizate de către persoanele juridice, publice sau private, în procesul de prestare a serviciilor considerate a fi esențiale pentru susținerea unor activități societale și economice critice.
Un instrument juridic esențial asumat în procesul reglementării acestui domeniu a constituit legislația Uniunii Europene, inclusiv în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, prin Legea respectivă asigurându-se, deși doar parțial, armonizarea cadrului normativ național la prevederile Directivei NIS2 și, implicit, a unor elemente esențiale ale Directivei NIS1.
„XONTECH CYBERSECURITY DAY 2024” a reprezentat o oportunitate unică pentru experți și autorități să colaboreze și să contureze un viitor mai sigur pentru securitatea cibernetică în Republica Moldova.
Menționăm, de asemenea, că în baza unui parteneriat de durată dintre Xontech și UTM/Cybercor, pe parcursul anilor 2023-2024, au fost organizate mai multe instruiri în domeniul securității cibernetice – scopul acestora, este de a aduce expertiză companiilor publice și private, de a face transfer de cunoștințe către entități, iar acestea la rândul lor să poată implementa și utiliza cele mai bune practici și soluții în domeniile sus menționate.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.