„Ajutor la contor”, dar nu pentru toți. Ce poate face chiriașul dacă proprietarul nu-i permite să beneficieze de compensații 

factura
Foto:diez.md

Începând cu 4 noiembrie, cetățenii pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece 2024/2025. Astel, toți cei care locuiesc de facto în apartament sau în casă, inclusiv chiriașii, au posibilitatea să beneficieze de facilitățile programului guvernamental „Ajutor la contor”. Cu toate acestea, sunt cazuri în care chiriașii se pot confrunta cu anumite dificultăți de depunere a cererii din cauza refuzului proprietarilor. În materialul de mai jos venim cu o explicație cum puteți soluționa această „neînțelegere”.

Un cititor ne-a povestit despre situația în care se află în prezent. Închiriază conform contractului un apartament, iar proprietara i-a spus să nu depună cererea pe numele său, pentru că fratele acesteia (care este și el proprietar în acte) dorește să depune această cerere. Problema e că fratele nu locuiește fizic în acest apartament.

Cercetând condițiile de depunere a cererii pe site-ul compensatii.gov.md, am găsit răspuns la această situație confuză. Prin urmare, o persoană poate depune doar o singură cerere pentru compensații. Adițional la această condiție, persoana este obligată să locuiască de facto în apartamentul pentru care solicită compensații.

Sursă: compensatii.gov.md/faq

În această ordine de idei, chiriașul este în drept să depună cererea pentru compensații întrucât confirmă pe propria răspundere că locuiește în acest imobil.

Sursă: compensatii.gov.md

În continuare, am decis să contactăm Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a clarifica această situație, dar și pentru a ne oferi mai multe detalii.

Dacă chiriașul plătește facturile și deja a depus solicitare pentru compensație, proprietarul nu mai poate să facă același lucru. Asta pentru că chiriașul deja a introdus în program datele facturilor (NLC – energia electrică, contul personal – gazele naturale, cod ID – energie termică).

Reprezentanta ministerului

Practic vorbind, aplicația nu va permite proprietarului să îndeplinească toți pașii pentru a transmite cererea pentru compensații.

„Există situații în care proprietarul și chiriașul locuiesc împreună. În acest caz, în cererea de compensații vor fi introduse ambele persoane”, a precizat reprezentanta ministerului. În cele din urmă, ni s-a comunicat că ministerul nu verifică contractele de chirie, iar toată responsabilitatea cade pe persoana care declară pe propria răspundere că locuiește de facto în apartament.

În concluzie, chiriașul este în drept să depună cerere pentru compensații, iar proprietarul care nu locuiește de facto în apartament nu poate solicita compensații dacă este stabilit în altă locuință. Respectiv, ceea ce poate face chiriașul, conform legii, este să depună cererea în pofida unei interdicții care vine de la proprietar.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, compensațiile vor fi acordate în funcție de nivelul veniturilor, componența gospodăriei și familiei, iar banii vor fi transferați pe cardul bancar sau la poștă.

Aici puteți afla cum denunțați la fisc proprietarii care nu semnează cu chiriașii un acord legal de arendă a apartamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente