În data de 10 noiembrie, Poliția Națională a anunțat despre depistarea a două drone pe teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii au precizat că o dronă a fost găsită în apropierea satului Borosenii Noi, raionul Râșcani, iar cealaltă – în localitatea Fârlădeni din raionul Căușeni.
Potrivit informațiilor, dronele au fost ridicate și examinate de către experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției.
După primele examinări s-a determinat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip «Shahed» de origine rusească și nu avea atașat explozibil. Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în această noapte [9 noiembrie spre 10 noiembrie].
Poliția Republicii Moldova

Astfel, în seara acelei zile, Ministerul Afacerilor Externe a cerut stoparea imediată a lansării acestora pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece noi suntem o țară pașnică, iar aceste drone pun în pericol viața cetățenilor.
Și ministrul de externe a venit cu o reacție în urma celor două drone găsite pe teritoriul Republicii Moldova.
Două drone rusești de tip momeală – utilizate pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană – au căzut astăzi [10 noiembrie] în Moldova, punând în pericol viețile moldovenilor și încălcând spațiul nostru aerian. Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive și reiterăm condamnarea noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.
Mihai Popșoi

Șefa statului, Maia Sandu, a reacționat și ea în legătură cu această situație în dimineața zilei de 11 noiembrie, într-un briefing de presă.
Din prima zi de război, noi am făcut totul ca să protejăm spațiul aerian al Republicii Moldova. Din ce au raportat instituțiile, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetățeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenți și să achiziționăm tehnica de care e nevoie, ca să avem toată țara protejată. Pentru moment, aceste lucruri nu reprezintă un pericol, dar faptul că dronele survolează spațiul aerian al Republicii Moldova provoacă neliniște.
Maia Sandu
Pavel Horea, expert al comunității WatchDog, a menționat pentru radiochisinau.md că motivul pentru care dronele rusești au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi unul „banal”, precum descărcarea bateriei sau pierderea semnalului GPS.
După mine, acestea par a fi niște drone de recunoaștere. După dimensiuni și după construcția lor, seamănă foarte mult cu niște drone rusești de recunoaștere de tip Orlan-10. Ele sunt drone cu rază medie de acțiune, în jur de 100, 100 și ceva de kilometri. Sigur au venit din direcția est, dinspre teritoriul ucrainean. Dinspre nord sau sud nu au cum, pentru că distanțele sunt foarte mari și acestea sunt drone de dimensiuni mici spre medii, care nu pot parcurge distanțe de sute sau mii de kilometri. Aceste drone ar putea să fie și un gest de intimidare la adresa autorităților Republicii Moldova, dar ar putea să fie că s-a terminat bateria sau au pierdut legătura cu semnalul GPS prin satelit.
Pavel Horea
Conform celor de la unian.net, Ucraina în continuare se apără de un nou atac cu drone kamikaze rusești de tip „Shahed”, facând referire la noaptea de luni, 11 noiembrie.
Potrivit presei ucrainene, alarma aeriană a răsunat în regiunile Herson, Nicolaev, Dnipropetrovsk, Zaporijjea, Harkiv, Poltava, Sumî, Cernihiv, Jâtomâr, Kiev, Cerkasî și Kirovohrad, precum și în capitala Kiev.
Conform celor mai recente informații ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, noi grupuri de aparate de zbor fără pilot au fost detectate în regiunea Sumî, acestea deplasându-se în direcțiile vest și sud. Grupuri de drone din regiunea Herson se îndreaptă în direcția nord-vest către Nicolaev, iar dronele de atac din regiunea Kiev zboară spre Jâtomâr.
UNIAN

În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Ulterior, în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină are loc un război care durează până în prezent.
În ziua de 24 februarie 2022, autoritățile din Moldova au luat decizia de a închide spațiul aerian al Moldovei. Hotărârea a durat până în data de 21 martie 2022, iar pe parcursul următorilor ani, spațiul aerian al țării a mai fost închis de câteva ori.
În timp de doi ani, în Moldova a avut loc două crize de refugiați, iar la Tiraspol a fost anunțat primul cod roșu de alertă teroristă.
Tensiunile din Transnistria și riscurile de securitate survenite de acolo au fost o realitate constantă pentru autoritățile noastre, Moldova fiind nevoită să-și întărească securitatea internă și să coopereze mai strâns cu partenerii internaționali.
Faptul că rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova a devenit cunoscut pentru prima dată la 10 octombrie. Ministerul Apărării a confirmat că acestea se îndreptau spre Ucraina și au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.