„Cine caută oportunități, le găsește și la noi.” Emanuela Albot, despre studiile în Țările de Jos și stagiul de practică la IPRE

image1
Foto:Emanuela Albot/arhivă personală

Alegerea unei facultăți care se pliază pe propriile pasiuni ar trebui să fie un criteriu de selecție în cazul tuturor studenților. Emanuela Albot a decis că își dorește să studieze dreptul fiind ghidată de interesul pentru acest domeniu și pentru instituțiile de învățământ internaționale. În prezent, este studentă în anul III la Facultatea de Drept Internațional și European în cadrul Universității de Științe Aplicate din Haga. Cu toate că nu a identificat în Republica Moldova o opțiune educațională potrivită, a hotărât să practice cunoștințele acumulate peste hotare într-o organizație națională. Această experiență a fost posibilă datorită proiectului lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos.

După îndelungate căutări, Țările de Jos i s-au părut Emanuelei cele mai atractive pentru studiile universitare. De asemenea, această variantă a fost una avantajoasă din punct de vedere financiar și din perspectivă lingvistică. „Unele universități din Germania, Austria sau Italia pe care le-am analizat nu ofereau posibilitatea de a învăța integral în limba engleză. Cursurile oferite de universitatea din Haga sunt în limba engleză, ceea ce face ca Țările de Jos să fie foarte primitoare pentru orice student internațional. Punând toate criteriile pe o balanță, aceasta a fost alegerea câștigătoare.”

Sursă: Emanuela Albot/arhivă personală

Studiile într-o universitate internațională și oportunitățile academice

La capitolul facultate, alegerea nu a fost prea complicată. Chiar dacă prin clasa a X-a era atrasă de domenii total diferite de ceea ce studiază în prezent, ea spune că i-a surâs norocul și din întâmplare a descoperit dreptul internațional. „Am înțeles că abilitățile pe care le acumulasem până atunci se potriveau pentru această facultate. Mi-au atras atenția toate materiile acestei specialități, pentru că Dreptul este o facultate atât de complexă și diversificată. Acolo îți poți descoperi într-adevăr nișa.” Până în anul III, tinerei îi plăceau în mod deosebit dreptul penal, dreptul privat, subiectele legate de acțiuni. După ce a experimentat câte puțin din fiecare, a început și selectarea cursurilor de specialitate. „Am ales dreptul legat de acțiuni, dreptul corporativ și cel privat pentru companii. Am optat pentru un minor academic în dreptul taxelor, fiscal și financiar pentru a putea face o alegere definitivă. În al doilea semestru voi studia dreptul penal.”

Studenții Universității de Științe Aplicate din Haga nu își petrec timpul doar în sălile de curs. Emanuela povestește că instituția la care învață este amenajată astfel încât să ofere un spațiu confortabil și primitor pentru tineri. „Mulți prieteni de-ai mei merg la facultate chiar și în zilele în care nu au lecții, doar pentru a învăța sau pentru a socializa. Universitatea este dotată cu sală de sport, cu cantină și cu alte spații prietenoase pentru studenți. Campusul e gândit pentru fiecare necesitate a studentului.” Un rol special îl au și profesorii, care vin cu o experiență internațională vastă. Emanuela a interacționat cu lectori care au activat la curți internaționale de justiție, la Curtea Penală Internațională sau la alte instituții prestigioase. „Relația mea cu profesorii e similară cu cea pe care am avut-o și cu cei de acasă. Sunt și din cei prietenoși, dar și din cei rigizi, care vin, predau și pleacă.”

Sursă: Emanuela Albot/arhivă personală

Mediul academic i-a oferit ocazia să aibă parte și de colegi din diferite colțuri ale lumii. De la români, până la studenți din Africa de Sud, se formează comunități cu oameni din toate culturile. „În primul an, am realizat un proiect pentru facultate și le-am povestit colegilor despre Republica Moldova. Fiind singura moldoveancă din grup, am observat mult interes în ochii colegilor mei pentru lucrarea mea. Chiar și tutoarea mea, fiind originară din România, mi-a spus că i-a plăcut sentimentul de întoarcere acasă.” Emanuela le-a relatat colegilor despre țara noastră nu doar în timpul orelor. „Știu foarte puțin despre noi. Mă întreabă despre limba pe care o vorbim. Sunt curioși de atitudinea noastră față de turiști, dacă îi avem și dacă ne plac turiștii. În Țările de Jos sunt puțin obosiți de valul mare de turiști și de studenții internaționali, așa că sunt curioși cum este situația la noi.” Alături de colegi, se implică și în diferite inițiative studențești, precum cluburile de lectură sau cele de dezbateri. „Multe activități au loc chiar în baruri, ceea ce la noi e mai puțin obișnuit. Studenții vin din proprie inițiativă, deoarece toți suntem în aceeași situație – departe de casă. E o oportunitate de a cunoaște alți oameni și de a nu te simți singur.”

„IPRE este balanța perfectă dintre etică de muncă și familiaritate”

Oportunități pentru dezvoltarea profesională există și în afara universității. Tânăra ia în considerare ideea de a face un stagiu de practică în anul IV la Curtea Penală Internațională și la Curtea Internațională de Justiție. Până atunci, a reușit să se familiarizeze cu instituțiile naționale. Timp de două luni, Emanuela a preluat rolul unei stagiare la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) datorită proiectului Moldova Brain Gain, lansat de #diez în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos. Așa cum rețelele sociale servesc deseori drept sursă pentru a descoperi numeroase oportunități, studenta a aflat despre acest stagiu de pe Instagram. „Mi-am dorit mult să fac un stagiu, dar nu găsisem ocazia potrivită. Când am văzut că am posibilitatea să-l fac acasă, am zis că trebuie neapărat să aplic.” La aflarea instituției în care a fost repartizată recunoaște că avea dubii, dar odată ce a ajuns să cunoască echipa și-a dat seama că IPRE a fost alegerea perfectă. „Este balanța perfectă dintre etica de muncă și familiaritate.”

Sursă: Emanuela Albot/arhivă personală

Stagiara a dedicat majoritatea timpului redactării sumarelor a tot ceea ce s-a întâmplat într-o săptămână în domeniul justiției. „În tot acest proces, aflam lucruri noi despre sistemul nostru de justiție. Stagiul mi-a oferit oportunitatea să cunosc justiția națională, în contextul reformei justiției. Pentru mine a fost interesant să scriu termeni din domeniul dreptului în limba română, fiindcă până acum tot ce făceam în domeniul justiției era în engleză.” Pe lângă munca în birou, studenta a mers și la conferințe internaționale despre parcursul european al Republicii Moldova și la evenimente unde a cunoscut oameni valoroși din justiția autohtonă.

Emanuela mergea la aceste întruniri însoțită de colegii săi, pe care-i descrie drept prietenoși și deschiși. „La început aveam mari emoții, deoarece nu știam la ce să mă aștept. Am făcut cunoștință, iar la scurt timp am ieșit împreună la prânz, ceea ce a creat o apropiere între noi. A fost un moment care m-a ajutat mult să mă integrez.” Datorită lor a reușit să-și dezvolte abilitățile de networking și să învețe cum să identifice aspectele comune cu alți oameni nu doar din punct de vedere personal, dar și profesional. Emanuela spune că i-ar plăcea să revină în echipa celor de la IPRE în cazul în care se va întoarce acasă după finalizarea studiilor.

„Cine caută oportunități, le găsește și la noi”

În cazul tinerei, principalul motiv pentru care își dorește să revină în țară după cei patru ani de studii este dorința de a fi lângă familie. „Mie îmi lipsește partea emoțională de acasă. Cred că fiecare trebuie să se gândească la prioritățile pe care le are și să ajungă la o decizie, căci sunt sigură că cine caută oportunități, le găsește și la noi.”

Sursă: Emanuela Albot/arhivă personală

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente