Reacțiile și mesajele politicienilor europeni în urma rezultatelor de la referendumul privind integrarea Moldovei în UE

Foto:Facebook/Siegfried Muresan/Roberta Metsola/Donald Tusk

Duminică, 20 octombrie, în Republica Molova s-au desfășurat alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. După procesarea a 99,50 % dintre procesele-verbale, Maia Sandu este candidata care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur– 42,33 %. La referendum, după procesarea a 99,64 % dintre procesele verbale, 50,46 % dintre moldoveni au votat „DA”, iar 49,54 % au optat pentru răspunsul „NU”. În acest context, mai mulți lideri europeni au venit cu reacții privind parcursul european al Republicii Moldova.

În acest material, am adunat reacțiile mai multor politicieni europeni despre scrutinul electoral și rezultatele acestuia.

Membrul Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a scris într-o postare pe Facebook că rezultatul referendumului va determina Uniunea Europeană să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova. „Rezultatul referendumului din Republica Moldova reprezintă o victorie clară pentru cetățenii săi și pentru viitorul european al țării, în ciuda încercărilor Rusiei de a destabiliza procesul democratic. Europa trebuie acum să intensifice sprijinul pentru modernizarea Moldovei, să îmbunătățească nivelul de trai și să o pregătească pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a adăugat eurodeputatul.

Sursă: Facebook/Siegfried Muresan

Cu un mesaj pe platforma X a venit și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Aceasta a felicitat Republica Moldova pentru curaj, cu mențiunea că viitorul nostru va fi scris împreună.

Sursă: Roberta Metsola/X

Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars: „Mă bucur să fiu aici, în Moldova, să urmăresc cum depune eforturi considerabile să atingă obiectivele de integrare în UE. Moldova este Europa”.

Sursă: EU in the Republic of Moldova/X

Ministra afacerilor externe din Letonia, Baiba Braže, a felicitat Republica Moldova pentru rezultatul obținut la referendum, „care reflectă dorința majorității poporului moldovean pentru viitorul în UE”. De asemenea, ea a subliniat că Moldova poate conta pe sprijinul Letoniei în procesul de aderare la UE.

Sursă: Baiba Braže/X

Cu un mesaj de încurajare pentru actuala președintă a țării a venit și Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei.

Sursă: Donald Tusk/X

Kristo Enn Vaga, membru al parlamentului din Estonia, a felicitat poporul moldovenesc, pentru că a ales calea de integrare în UE.

Sursă: Kristo Enn Vaga/X

„În ciuda tuturor intimidărilor, mitei și dezinformărilor rusești, oamenii din Moldova au vorbit. Acum depinde de noi să oferim Moldovei tot ce are nevoie pentru a transforma acest «Da» șubred într-un «Da» ferm în anii următori”, a scris membrul Parlamentului European Helmut Brandstätter într-un mesaj pe platforma X.

Sursă: Helmut Brandstätter/X

În acest livetext puteți urmări cum s-a desfășurat ziua alegerilor prezidențiale și referendumul. În acest material am explicat ce se întâmplă mai departe, acum că referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova pare să obțină un „Da” majoritar.

Aici puteți vedea cum au votat raioanele din Republica Moldova la referendum. În acest articol găsiți rezultatele privind votul locuitorilor din municipiul Chișinău la referendumul din 20 octombrie

În acest articol analizăm miturile despre UE care există în societatea moldovenească. Totodată, aici îți explicăm cum funcționează legislația UE și ce rol ar avea Moldova în luarea deciziilor dacă aderă la uniune, iar în acest articol explicăm de ce NATO nu este egal cu UE și care este relația Moldovei cu această organizație. Dacă vrei să înțelegi ce schimbări ne așteaptă dacă Moldova va adera la UE și cum se vor reflecta asupra economiei, citește acest material, iar despre beneficiile pe care le-ar putea avea studenții și profesorii dacă Moldova aderă la UE, explicăm aici.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente