Prima școală fondată în satul Morovaia a devenit o atracție turistică din Moldova

satul Morovaia (3)
Foto: Ministerul Culturii al Republicii Moldova

La Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” s-a deschis o nouă atracție turistică. Aceasta este prima școală fondată în satul Morovaia, care acum este restaurată și transformată în muzeu sub numele de „Prima școală din arealul rezervației”.

Inaugurarea acestei școli reprezintă o realizare importantă, posibilă datorită programului transfrontalier „Istorie și Muzică – valori ce ne unesc”. Instituția de învățământ, ce a avut inițial rolul unei gospodării boierești din 1903, a fost transformată de un boier vizionar într-o școală dedicată educației copiilor din zonă.

Sursă: Ministerul Culturii al Republicii Moldova

De-a lungul istoriei, școala a avut parte de momente de criză: a fost închisă în perioada ocupației sovietice, redeschisă în 1947 cu profesori noi, din păcate, în urma deportării vechilor proprietari. Activitatea sa a continuat până în mijlocul anilor ’50, când a fost închisă definitiv. Cu timpul, vechii proprietari au revenit și au vândut locuința Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Sursă: Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Inaugurarea noii atracții a avut loc la o săptămână după deschiderea altor două obiective turistice: Muzeul de etnografie „Casa țărănească” și Muzeul „Casa meșteșugarilor”, ambele parte integrantă a Rezervației. Acestea îmbogățesc semnificativ oferta turistică a rezervației, făcând-o din ce în ce mai atrăgătoare pentru vizitatori din țară și din întreaga lume.


În acest material puteți citi despre noul traseu turistic din țară, numit „Mica Toscana a Moldovei”, iar aici puteți afla ce atracții turistice include traseul respectiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente