Ouă cu salmonella au fost depistate pe piață. Care sunt recomandările ANSA pentru consumatori

Oua ANSA alimente
Foto:ansa.gov.md

În zilele de 19 și 20 septembrie 2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a realizat controale inopinate la mai multe unități de vânzare și la depozitul S.C. Rediagro S.R.L. Rezultatele au arătat că ouăle vândute erau clasificate incorect ca fiind de categoria A, în ciuda prezenței repetate a bacteriei Salmonella Enteritidis în probele recoltate de la găini.

Conform legislației, ouăle de la păsări suspecte nu pot fi comercializate fără procesare adecvată. De asemenea, s-au constatat eliberări de certificate veterinare pe documente anulate, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor.

Produsul afectat este „Ouă de găină pentru consum”, cod 3MD DN 006, provenit de la S.C. Rediagro S.R.L. din Târnova, raionul Dondușeni.

Sursă: ansa.gov.md

Ouăle au fost vândute în mai multe gherete din Chișinău, iar consumatorii sunt rugați să verifice cu atenție codul produsului, deoarece ouăle neconforme pot fi disponibile și în alte unități de comerț neautorizate.

ANSA recomandă persoanelor care au achiziționat ouă de la S.C. Rediagro S.R.L. să nu le consume și să le returneze unităților de comerț de unde le-au cumpărat. Operatorii care dețin aceste produse sunt obligați să le retragă de pe piață și să colaboreze cu ANSA pentru a preveni riscurile pentru sănătate.

Conform specialiștilor, pentru a evita contaminarea încrucișată, este important ca ouăle neconforme (din categoria B) să nu fie vândute împreună cu ouăle de categoria A. Operatorii care nu respectă aceste măsuri pot fi trași la răspundere juridică.

Agenția recomandă producătorilor ca după utilizarea ouălor din cutiile de carton, să nu reutilizeze ambalajul pentru a proteja biosecuritatea și pentru a reduce riscul de salmoneloză.

Cetățenii pot raporta abaterile sau depune plângeri la ANSA la numerele de telefon +37322264687, 080080033 (linie verde) sau +37367675544 (Viber).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente