Unde și cum sunt recunoscute diplomele de absolvire a universității eliberate în regiunea transnistreană

Diploma BAC Bacalaureat
Foto:#diez

Chiar dacă în regiunea transnistreană se eliberează diplome de absolvire a studiilor superioare, în majoritatea cazurilor, aceste documente nu sunt recunoscute oficial în afara acestui teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale. Cu toate acestea, există anumite modalități care le permit tinerelor să-și continue studiile în restul Republicii Moldova, în țările europene sau chiar în Federația Rusă, scrie ru.diez.md.

Diplome neutre

Tinerii care au absolvit Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol pot obține o diplomă neutră, adică un supliment la diploma de absolvire a unei facultăți, emisă în limba engleză.

Pentru a obține acest document, absolvenții trebuie să îl solicite de la universitate având următoarele acte:
# cerere (se completează la fața locului);
# originalul și copia diplomei de absolvire a învățământului superior, emisă de Universitatea „Taras Șevcenko”;
# originalul și copia pașaportului din regiunea transnistreană;
# originalul și copia pașaportului internațional;
# originalul și copia certificatului de căsătorie (pentru persoanele care și-au schimbat numele);
# chitanța de plată a serviciului (conform tarifului stabilit prin ordinul rectorului pentru anul în curs).

După obținerea diplomei, aceasta trebuie apostilată la Ministerul Educației și Cercetării. Sistemul de apostilare pentru diplomele de acest tip a fost introdus în noiembrie 2017.

Apostilarea este un timbru sau o ștampilă specială care certifică autenticitatea semnăturilor, sigiliilor și funcțiilor pe documentele oficiale. Apostila simplifică procesul de recunoaștere a documentelor în alte țări.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, până în anul 2023, au fost emise 562 de diplome neutre pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Absolvenții care au obținut acest document și-au continuat studiile în Italia (117), SUA (90), Bulgaria (57), Polonia (49), Israel (48), Franța (33), Austria (26), Regatul Unit (20) și alte țări.

Cooperarea cu Federația Rusă

Oficial, Federația Rusă nu recunoaște independența regiunii transnistrene, dar menține relații strânse cu aceasta, inclusiv în domeniul educației.

Pe site-ul Universității „Taras Șevcenko” se menționează că instituția este acreditată în Rusia. Acest lucru înseamnă că diplomele eliberate de universitate sunt, practic, echivalente cu cele rusești. Prin urmare, dacă un absolvent al universității dorește să-și continue studiile sau să obțină un loc de muncă în Rusia, nu va trebui să treacă prin procedura de apostilare a diplomei.

Totuși, pentru a lucra în anumite domenii sau pentru a continua studiile în Rusia, pot fi necesare proceduri suplimentare. Aceste cerințe depind de specializarea aleasă și de instituția de învățământ sau de locul de muncă ales.


În acest material, explicăm cum tinerii din Stânga Nistrului pot să se înscrie la o universitate din Republica Moldova. Te ajutăm să înțelegi care sunt etapele admiterii în învățământul superior, îți prezentăm lista documentelor necesare, informații despre punctajul de trecere și despre anul zero.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente