(foto) O pictură murală dedicată lui Ștefan cel Mare a fost inaugurată în orașul din Moldova care-i poartă numele

stefan
Foto:Facebook/Alesey de Luca

În contextul împlinirii a 520 de ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, în orașul Ștefan Vodă a fost inaugurată o pictură murală dedicată acestuia. Lucrarea decorează un bloc locativ de la intrarea în localitate și a fost realizată de pictorul moldovean Alexei Luca.

Potrivit artistului plastic Alexei Luca, pictura are 15 pe 15 metri și a fost realizată în 20 de zile. Tânărul a lucrat chiar și peste program pentru a reuși să o finalizeze la timp, adică până pe 31 august, când a fost planificată inaugurarea acesteia.

„De fapt, eu trebuia să încep a picta mult mai devreme, dar din cauza caniculei am tot amânat.” Totuși, chiar și așa, Alexei a avut de confruntat temperaturile ridicate și instabilitatea atmosferică. „Nu înțelegeam dacă urmează sau nu să plouă și nu știam ce să fac. În plus, când era mai cald, vopseaua se usca prea repede, iar când era frig, trebuia să aștept chiar și 30 de minute. Bine că deja am experiență în domeniu.”

Sursă: Facebook/Alesey de Luca

Mai mult decât atât, tânărul spune că și înălțimea blocului i-a dat bătăi de cap. „Să lucrezi pe schele e destul de complicat. La început mergeam ca melcul, deși am mai făcut asta. De asemenea, având în vedere că eu lucrez singur, a fost problematic și să ridic vopselele de fiecare dată.”

Când i s-a propus să realizeze această lucrare, a început prin schițarea mai multor variante de picturi. În total, a realizat cinci schițe, din diferite unghiuri, poziții și cu diferite detalii. „În ultima zi, când s-a ales deja acest portret, am mai făcut unele modificări în ceea ce privește fundalul. Totuși, schița a fost mai mult pentru ca să mă pot orienta. Special am realizat-o pe un fundal de pătrățele ca să o pot reproduce pe perete – o metodă mai veche, dar eficientă.”

Sursă: Facebook/Alesey de Luca

Cel mai complicat i-a părut realizarea feței și a ochilor protagonistului, având în vedere că aceste detalii au necesitat mai multă atenție și timp. În rest, artistul crede că a crescut odată cu crearea acestei picturi, fiind foarte mulțumit de rezultat.

„Eu deja știu că la majoritatea lucrărilor rezultatul final diferă de schița inițială, dar am rămas șocat de cât de bine mi-a ieșit. Parcă am stabilit un record propriu, am dat examenul. Eu nu prea mă laud de obicei, dar această pictură e cireașa de pe tort. Și am lucrat repede, și culori potrivite am ales. La urmă, când am văzut pictura, mi-a părut foarte călduroasă. S-au asortat foarte bine culorile și chipul lui Ștefan cel Mare a ieșit în evidență. Deși după ce am terminat mai voiam să modific unele lucruri, mă bucur că m-am oprit la timp.”

Sursă: Facebook/Alesey de Luca

Alexei Luca și-a început activitatea de pictor și muralist în anul 2016. Pentru început, a decorat mai multe clădiri din satul său natal, Costești, Ialoveni. Apoi a pictat prin toată țara și chiar peste hotarele acesteia – în România, Italia, Germania și Statele Unite. Una dintre cele mai impresionante lucrări ale lui are 1 000 de metri pătrați și este intitulată „Dor de casă”.

Sursă: Facebook/Alesey de Luca

Dacă doriți să urmăriți activitatea lui Alexei Luca, aici este pagina sa de Facebook, iar aici – cea de Instagram.


Pictura murală a fost realizată la inițiativa Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în parteneriat cu Primăria Ștefan Vodă și compania CAPAROL Moldova.

„Pentru că în Republica Moldova există un oraș care poartă numele domnitorului, astfel înveșnicindu-i-se faptele de glorie pe câmpul de luptă întru apărarea identității noastre naționale, ne-am propus să realizăm o pictură murală care ar înveșnici chipul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și pentru ca să devină un punct de atracție a acestui mic oraș din sudul Basarabiei”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente