„Noi putem fi agenți ai schimbării în Moldova.” Andreea Neaga povestește despre studiile în Țările de Jos și stagiul de practică la ADEPT

Andreea Neaga
Foto:Andreea Neaga/arhivă personală

Încă din fragedă copilărie, Andreea Neaga, o tânără din Republica Moldova, își amintește că i-a plăcut dintotdeauna ideea de a evada din traseul definit pe care îl urmează majoritatea dintre noi: finalizează o universitate, obține un job bine plătit, iar ulterior își întemeiază o familie. Așa cum obținerea unei diplome de licență sau masterat în Moldova i se părea o acțiune mai mult mecanică, a decis să exploreze perspectivele de a învăța peste hotare. Visul, trăit mai mult cu ochii deschiși, a devenit realitate, iar în prezent își face studiile în Țările de Jos, la Universitatea din Amsterdam. Andreea a ales să se specializeze în domeniul științelor politice, iar în vacanța de vară a reușit să practice cunoștințele acumulate la facultate în cadrul stagiului lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos.

Studenta a început să se documenteze despre universitățile din afară încă din clasa a X-a. Își dorea să învețe peste hotare pentru a-și forma perspective diverse, fără presiunea că universitatea este doar o etapă trecătoare. „M-am documentat rapid și am găsit Țările de Jos drept o opțiune potrivită, mai ales din punctul de vedere al oportunităților pe care le oferă. Știam că acolo procesul de învățare e văzut ca fiind unul interesant și apreciat. Am discutat cu părinții, iar ei au fost de acord și m-au susținut.” Pe lângă părinți, a fost încurajată și de profesoara de istorie să-și continue studiile la o universitate internațională. „Acesta a fost probabil ultimul imbold care m-a determinat să iau decizia de a pleca.”

„În Țările de Jos e foarte încurajată inovația intelectuală”

Andreea a început cel de-al treilea an universitar, iar la finalul acestuia va obține diploma de licență în științe politice. Nu a manifestat dintotdeauna o pasiune evidentă pentru acest domeniu, dar l-a ales pentru posibilitatea de a se dezvolta interdisciplinar. „Interacționez cu domeniul istoriei, al filosofiei, al economiei sau al psihologiei. Într-adevăr, ești direcționat mai mult spre politică, însă e mai mult decât arta de a guverna. Tranziția către un nou sistem educațional poate fi provocatoare, însă pentru Andreea acest aspect a fost unul avantajos, mai ales că își dorea să iasă din zona de confort. Pe de altă parte, spune că prima interacțiune cu procesul de învățare neerlandez a surprins-o. „Studiezi foarte mult pe cont propriu. Pe mine cel mai tare mă fascinează faptul că acolo nu există un model perfect după care trebuie să răspunzi pentru a obținute o notă bună. În Țările de Jos e foarte încurajată inovația intelectuală, iar acest lucru m-a ajutat să devin versiunea pe care mi-o imaginam cu câțiva ani în urmă.”

Sursă: Andreea Neaga/arhivă personală

Tânăra povestește că la Universitatea din Amsterdam studenții sunt stimulați și de către profesori să cerceteze pe cont propriu. „Dacă arăți că ești într-adevăr interesat de subiectul pe care îl predau, ai șansa să lucrezi cu unii profesori, deoarece ei fac cercetare și au nevoie de o echipă cu care să colaboreze.” Mediul academic i-a oferit studentei ocazia să aibă parte și de colegi din diferite colțuri ale lumii. Alături de ei își satisface curiozitatea culturală, în mod special prin discuțiile despre Republica Moldova. „Ei au o agendă de întrebări și mă bucur când mă întreabă despre țara mea. Noi credem că suntem necunoscuți, dar de fapt nu este așa. Colegii din Țările de Jos sunt curioși să afle despre regiunea transnistreană, despre bucatele moldovenești și despre oameni.”

Alături de colegii săi, Andreea a reușit să publice și primul său articol științific în jurnalul de științe sociale din Amsterdam care e coordonat de studenții universității la care învață. Pentru redactarea articolului a colaborat cu tineri de la mai multe facultăți, ceea ce i-a permis să-și creeze noi conexiuni. „Anul acesta voi aplica ca editoare pentru acest jurnal și voi avea oportunitatea să interacționez cu profesori și profesioniști care ne vor lămuri cum să scriem eficient și cum să ne organizăm ideile.” În afară de asta, instituția organizează cluburi de dezbateri pentru cei interesați de guvernare sau conferințe de simulare după modelul ONU. Din lista activităților extracurriculare fac parte și programele de stagiere sau schimburile de experiență în alte țări.

„Acest stagiu mi-a demonstrat că eu pot să fac ceea ce îmi place și în Moldova”

Dacă cu posibilitățile pe care i le oferă vestul a reușit să se familiarizeze, Andreea a decis că este momentul să cunoască și oportunitățile profesionale care există în Moldova. Timp de două luni, tânăra a participat la stagiul de practică Moldova Brain Gain, lansat de #diez în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos. „Le spuneam părinților că în această vară aș vrea să-mi găsesc un job, iar când am văzut anunțul, am decis să aplic direct, fiindcă mi-am dat seama că lucrurile s-au sincronizat perfect.”  Andreea a avut ocazia să descopere piața de muncă din țară în cadrul Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, un centru de analiză și consultanță privind procesul decizional, politic, electoral și socio-economic din Republica Moldova. „Până să aflu că am fost repartizată în calitate de stagiară la ADEPT, nu prea am auzit de această organizație. Pentru mine a fost ceva nou și eram destul de sceptică la început. După o scurtă documentare, am observat că interesele noastre se suprapun.”

Sursă: Andreea Neaga/arhivă personală

Andreea își dorea să descopere climatul politic din Republica Moldova, să se familiarizeze cu oamenii din acest domeniu și să se asigure că există perspective de a lucra în această sferă. „Am fost curioasă să văd dacă cei de aici au aproximativ același compas al ambițiilor, al valorilor pe care îl am eu. Pot să spun că am reușit să găsesc răspuns la aceste întrebări în timpul stagiului.” Timp de două luni, studenta a lucrat cu declarațiile politicienilor, cu datele electorale, iar aici i-a venit în ajutor gândirea critică, abilitate pe care, spune ea, a reușit să o cultive în timpul orelor de la universitate. În afară de activitățile birocratice, stagiara a participat la conferințe și la consultări publice. „De exemplu, am mers la Comisia Electorală Centrală pentru a afla cum funcționează pilotarea votului prin corespondență și la o conferință despre dezinformare în perioada electorală la Palatul Republicii.”

Inițierea într-un domeniu se poate dovedi a fi anevoioasă, mai ales în cazul persoanelor începătoare. Andreea recunoaște că pe alocuri simțea că există unele goluri privind cunoștințele sale despre situația politică din țară. De asemenea, i s-a părut provocator să lucreze cu termeni de specialitate în limba română, după ce a operat mai mult timp cu informații în limba engleză. Cu toate acestea, frica cea mai mare a tinerei nu era legată de informațiile pe care le știa despre evenimentele politice, dar de procesul de integrare în echipa ADEPT. Andreea s-a bucurat de colegi prietenoși care au susținut-o cu fiecare ocazie. „De foarte multe ori mi-au spus că dacă am o inițiativă, ei mă vor încuraja să o realizez. Am fost complet acceptată de colegii mei și încurajată să mă ghidez după propria mea curiozitate. Experiența mea de stagiere la ADEPT a fost probabil cea mai bună primă experiență de lucru pe care o poate avea cineva.”

Sursă: Andreea Neaga/arhivă personală

Atât colegii de la ADEPT, cât și stagiul propriu-zis au reușit să o determine că aici într-adevăr există persoane care își fac munca cu pasiune. „Poți în mod clar să vezi că oamenii ăștia nu lucrează doar pentru că trebuie, dar o fac dintr-un autentic interes și pasiune. Acest stagiu mi-a demonstrat că eu pot să fac ceea ce îmi place și în Moldova.” Datorită stagiului, tânăra a reușit să identifice un punct de reper pentru teza sa de licență sau să se înscrie la un curs online despre integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană. „Mi-am rafinat unghiul din care pot să mă uit la lume, am preluat motivație și ambiție pentru viitor. Experiența asta a fost pentru mine o rampă de lansare.” După timpul petrecut la ADEPT, Andreea nu exclude opțiunea de a se angaja în cadrul acestei organizații. „Dacă ar exista perspective de a lucra în viitor, cu cea mai mare plăcere aș reveni, dar depinde de alegerile pe care urmează să le fac.”

„Noi putem fi agenți ai schimbării în Republica Moldova”

Cele două luni petrecute la o companie națională i-au creat stagiarei și o viziune despre piața de muncă din Republica Moldova, care, în opinia ei, este nesaturată, iar asta înseamnă că există spațiu pentru inovație. „Sunt posibilități de a propune proiecte sau de a prelua unul chiar de peste hotare. Noi putem fi agenți ai schimbării în Republica Moldova, deoarece suntem la începutul procesului de dezvoltare și din această cauză aici e mult mai ușor să te afirmi.” Andreea încurajează tinerii care au o viziune aplicabilă să treacă de această inerție a nesiguranței. „Dacă ai oportunitatea să înveți sau să lucrezi peste hotare, fă-o, fiindcă experiențele de acolo te vor transforma într-o persoană integră, o să-ți mărească unghiul din care percepi lumea. În momentul în care simți că te-ai format, cred că ar fi foarte important să revii acasă și să implementezi aici bunele practici din străinătate. E un mod armonios prin care noi putem să evoluăm, căci schimbarea e în mâinile noastre.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente