Din septembrie, elevii de liceu vor avea un nou manual de Educație pentru media

educație pentru media
Foto:CJI

Începând cu noul an de studii 2024/2025, elevii de la treapta liceală (clasele a X-a/a XI-a) vor avea un manual nou la disciplina Educație pentru media. Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), conținutul acestuia a fost actualizat „pentru a ține pasul cu noile schimbări și evoluții în domeniu”. Autoarele manualului sunt expertele în educație dr. în filologie Loretta Handrabura și Natalia Grîu.

Manualul a fost actualizat în baza curriculumului la disciplina Educație pentru media, la treapta liceală, aprobat în anul 2019, și este destinat profesorilor și elevilor din clasele a X-a/a XI-a.

Conform CJI, actualizarea manualului oferă elevilor noi instrumente pentru a identifica și a combate dezinformarea, îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care îi influențează informația și îi ține la curent cu cele mai recente tendințe și riscuri asociate rețelelor sociale.

CJI va oferi gratuit manualele actualizate profesorilor și profesoarelor care predau disciplina opțională Educație pentru media. Profesorii pot prelua manualele toate cele trei trepte de învățământ – primară (în versiune ROM și RUS), gimnazială (în versiune ROM și RUS), liceală (în versiune ROM) – de la sediul CJI (str. Șciusev, nr. 53).

Versiunea pdf a noului manual poate fi accesată și descărcată aici: ROM. Volumul pentru treapta liceală în limba rusă este în proces de actualizare.

Până în prezent, CJI a instruit 253 învățătoare, 208 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 277 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opțională Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial şi liceal.

În acest articol am dezghiocat cursul opțional de Educație pentru media, studiind specificul și importanța acesteia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente