Caracterul religios, politic sau financiar din spatele oportunităților. Cum să eviți implicarea în proiecte cu interese ascunse

calculator oportunități

În fiecare zi scriem despre diverse concursuri, burse, tabere sau alte proiecte naționale și internaționale destinate tinerilor. Fie că ești elev(ă), student(ă), tânăr(ă) profesionist(ă) sau profesor (profesoară), pe #diez avem o rubrică dedicată oportunităților, unde cu siguranță găsești ceva potrivit pentru tine. Fiindcă vrem să ne asigurăm că oportunitățile la care te înregistrezi vor contribui eficient la dezvoltarea ta, în acest material ne-am propus să cercetăm câteva dintre intențiile ascunse ale celor care lansează un apel de înscriere și să îți oferim sfaturi despre cum ai putea să le eviți.

Există situații în care organizațiile lansează oportunități care la prima vedere au un caracter educativ, fără alte interese de ordin religios, politic sau financiar. Cu toate acestea, realitatea ne demonstrează că informațiile transmise de către organizatori nu corespund cu realitatea.

Intențiile religioase și politice

De exemplu, una dintre colegele noastre a participat recent la o tabără de vară pentru studenți. Dat fiind faptul că activitățile urmau să aibă loc în natură, participanții au dormit în corturi. „Oportunitatea mi s-a părut foarte interesantă, având în vedere că nu am fost niciodată cu cortul și nu am avut acest gen de experiență. În plus, tabăra era destinată studenților, deci aveam șansa de a cunoaște oameni cu interese comune”, povestește tânăra. Tot ea ne spune că din prima zi a înțeles că, de fapt, printre activitățile de bază a fost integrată și componenta religioasă. „În prima jumătate a zilei a fost organizat un quest pentru a găsi o un «premiu». Ei bine, acest premiu s-a dovedit a fi o pildă religioasă. Ulterior, am discutat în grup despre aceasta.”

Un aspect la care ar trebui să atragi atenția este faptul dacă organizatorii menționează sau nu astfel de detalii, deoarece în cazul colegei noastre informația respectivă nu figura. Ea a menționat că unica propoziție care ar fi putut să sugereze asta era: „În proiectele noastre punem accent pe sfera emoțională, intelectuală, fizică și spirituală a personalității”.

Agenda detaliată a activităților a fost prezentată participanților în prima zi a taberei. Pe de altă parte, aceasta nu corespundea neapărat cu ceea ce se întâmpla la fața locului. „Ziua, de obicei, se încheia cu program la rug, care includea cântece religioase și discuții în grup despre Dumnezeu. Dacă ne mai rămânea timp, practicam jocuri de societate. M-a deranjat că organizatorii luau de la sine înțeles că suntem religioși, fără să ne întrebe ce poziție avem.” Colega noastră recunoaște că această experiență nu a fost în totalitate rea, dar dacă știa despre aspectul religios, cântărea mai bine dacă să se înscrie sau nu. De aici deducem că ar trebui să studiezi cu atenție profilul organizatorilor și, cel puțin, să faci tradiționala căutare pe Google pentru a afla informații adiționale.

Tot din aceeași categorie fac parte și interesele politice. În unele cazuri s-ar putea să ți se impună o ideologie politică prin prisma activităților organizate. În asemenea situații ar trebui să analizezi cu atenție specificul sarcinilor și al subiectelor și să nu te lași influențat(ă). În acest caz, documentează-te cu atenție despre organizatori. Este important ca aceștia să nu fie afiliați politic, pentru că astfel scad șansele ca temele abordate în cadrul proiectului să aibă tangențe cu domeniul politic. Dacă un proiect la care vrei să participi se află la prima ediție, ar fi recomandat să te documentezi cu atenție despre inițiatorii acesteia. Ai putea chiar să-i contactezi pentru a te asigura că descrierea indicată în apelul de înregistrare corespunde într-adevăr cu realitatea.

Fraudele financiare

Un alt criteriu pe care unii organizatori evită să-l indice este cel financiar. Unele oportunități impun o taxă pentru participare. În acest sens ar trebui să te informezi cu atenție, fiindcă ai putea fi anunțat(ă) după expedierea formularului de înregistrare că ar trebui să plătești pentru a beneficia de un curs, o școală de vară sau un stagiu de practică. Indiferent dacă afli despre o oportunitate de pe #diez sau de la o altă instituție media, este esențial să verifici informația din prima sursă, având în vedere că în articolele pe cale le scriem facem trimitere către apelul inițial de aplicare.

Înșelătoriile sunt o altă metodă utilizată pentru a obține bani din partea participanților. Pentru a evita astfel de situații, ai putea să identifici rețele de alumni care promovează de cele mai multe ori oportunitatea în rândul persoanelor interesate sau să apelezi la partenerii proiectului pentru a afla dacă trebuie sau nu să plătești în avans o taxă pentru înscriere sau participare.

Sfaturi pentru a evita implicarea în proiecte cu interese ascunse

Echipa #diez publică oportunități pentru tineri deja de 11 ani, de aceea vrem să-ți oferim unele sugestii care te-ar putea ajuta să identifici proiectele potrivite pentru tine, astfel încât să eviți unele situații neplăcute.

În primul rând, trebuie să fii atent(ă) ca oportunitatea la care te înscrii să conțină toate detaliile organizatorice. Este vorba despre:
# instituția care lansează apelul de înscriere sau cine sunt organizatorii;
# criteriile de eligibilitate;
# actele necesare pentru a participa;
# taxa de participare, în cazul în care există;
# informații despre dată, oră și locație.

Un aspect important în cazul în care ți-ai propus să expediezi dosarul pentru o oportunitate este comunicarea cu foștii participanți. Aceștia nu doar că îți vor confirma veridicitatea proiectului, dar te-ar putea ajuta cu unele sfaturi utile pentru procesul de aplicare. De exemplu, la #diez în fiecare lună vorbim cu foști participanți ai diferitelor oportunități pentru a descoperi experiențele lor. Tot ei sunt cei care vin cu sfaturi despre procesul de înregistrare pentru a ajuta doritorii care își propun să aplice pentru o bursă, pentru un stagiu de practică sau pentru o școală de vară.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente