(doc) Teritoriul fostului Stadion Republican a fost vândut pentru a construi noua Ambasada SUA. Care este prețul

Parlamentul a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA pentru achiziționarea terenului pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Moldova. Potrivit proiectului de lege, prețul de achiziționare a proprietății este de 18 milioane de euro. Hotărârea a obținut 59 de voturi din 86 la ședința Parlamentului de astăzi, 31 iulie.

Autoritățile precizează că banii vor fi alocați pentru realizarea unor proiecte, precum reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”. De asemenea, SUA va rambursa până la 7,5 milioane de euro pentru transferul terenului, pentru costurile de expropriere și demolarea construcțiilor existente.

Terenul din municipiul Chișinău, este amplasat pe str. Tighina, nr. 12 și are suprafață totală de circa 5,2 hectari. Autoritățile americane intenționează să creeze și parcuri sau spații deschise publicului larg, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și profesioniști locali în design. Investițiile anunțate vor fi de aproximativ 250 de milioane de dolari. 

Hotărârea nr. 519

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, dar nu mai mult de cinci ori.

Amintim că, în data de 18 februarie 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre faptul că a inițiat elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Conform documentului elaborat, bunul se transmite cu titlul oneros, fapt care permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha (număr cadastral 0100208.277) din str. Tighina nr. 12, municipiul Chișinău, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, socialiștii au atacat la Curtea Constituțională decizia parlamentului prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis Ambasadei SUA. Sesizarea deputaților PSRM a venit ca urmare a deciziei de suspendare, adoptate de către Curtea Constituțională, a legii privind abrogarea deciziei de transmitere a terenului.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski din legislatura precedentă, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA.

Stadionul Republican a fost închis în anul 2006. Acesta urma să fie înlocuit cu o arenă modernă, cel puțin asta promisese fostul premier de atunci Vasile Tarlev. Însă, după demolarea acestuia, lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. În anul 2018, democrații, fiind la putere, au decis să transmită acest teren în proprietatea Ambasadei SUA. În iulie 2021, deputații socialiști de pe atunci Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA. Curtea Constituțională a respins această sesizare.

Pentru a înțelege mai bine istoria Stadionul Republican, vă invităm să urmăriți acest material realizat de echipa #diez în anul 2018. În acest articol sunt prezentate planurile în mod desfășurat de construire a ambasadei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente