Caravana Alăptării 2024: „Îmi este dor de alăptare. A fost o perioadă minunată din viața mea”

Caravana Alăptării 4

Alăptarea este o experiență unică pentru fiecare mamă, care o aduce mai aproape de micuțul său, creează o conexiune psihologică puternică între cei doi și în același timp, asigură atât sănătatea fătului, cât și mamei. Pentru Galina Bostan, asistentă medicală din satul Cărpineni, Hîncești, alimentația la sân a fost o alegere conștientă și sigură pentru copiii săi.

Galina are 37 de ani și este mamă a trei copii. Ea a decis încă de la început să le ofere copiilor săi cel mai bun start în viață: să-i alăpteze exclusiv, având siguranța că laptele matern este cea mai potrivită sursă de hrană în primii ani de viață. „Fiind asistentă medicală, am învățat despre alăptare la pediatrie. În familia mea, sunt cel mai mare copil, și am văzut cum mama i-a alăptat pe toți cei cinci frați ai mei, și așa am ales să fac și eu.”

Galina își amintește cu drag prima experiență de alăptare, care a avut loc acum 15 ani, când a născut prima fetiță: „Deși inițial a fost un proces mai complicat, pe parcurs a devenit mai ușor, și am ales să continui alăptarea doar cu lapte matern. Pe primul copil l-am alăptat timp de un an și o lună, al doilea – un an și trei luni, iar al treilea – un an și șapte luni. Copiii mei nu au băut niciodată lapte praf. Făceam rezerve dacă trebuia să plec, și copiii erau hrăniți cu lapte matern cât eu nu eram lângă ei. Laptele matern este și singura hrană de care are nevoie copilul, cel puțin în primele șase luni.”

În acest an, Caravana Alăptării a ajuns și în localitatea sa, la Cărpineni, iar la eveniment Galina a întâlnit multe mămici, cunoscute și prietene care au venit să afle mai multe despre alăptare. „Evenimentul a fost despre alăptare și au venit proaspete mame, viitoare mame, și m-am bucurat că au venit într-un număr foarte mare, pentru că sunt interesate de acest subiect și vor să învețe cât mai mult.”

Galina a fost mereu atentă la sănătatea copiilor săi, asigurându-se că sunt protejați, iar un aspect care contribuie la o imunitate puternică a micuților este vaccinarea. „Dacă nu îi vaccinăm, îi supunem la riscuri, virusuri și boli. Eu sunt doar pentru vaccinare. În ziua vaccinării, copiii mei au simțit nevoia să stau mai mult cu ei, se simțeau mai în siguranță, iar alăptarea parcă era un medicament pentru ei.”

Din experiența sa de alăptare a celor trei copii, Galina încurajează mamele să-și alăpteze micuții, și are și o recomandare pentru ele: „Cu cât alăptăm mai mult timp, cu atât este mai bine pentru sănătatea celui mic. Iar în ceea ce ține de alimentație, am mâncat din toate și nu am evitat anumite alimente. De exemplu, unii spun că nu este permis să bei cafea cât timp alăptezi, dar nu este adevărat. Cafeaua este permisă, într-o cantitate moderată, între mesele de alăptare ale bebelușului. Mămicile nu trebuie să renunțe la micile lor plăceri.”

Galina recunoaște că alăptarea a fost unul dintre cele mai frumoase perioade din viața ei: „Îmi este dor de alăptare. De ultima mea fetiță nu mă puteam despărți cât o alăptam. A fost o perioadă minunată din viața mea.”

În prezent, în Republica Moldova, aproximativ 80% dintre copii beneficiază de alăptare exclusivă în primele 6 luni, dar procentul scade considerabil pe măsură ce copilul crește. Eliminarea barierelor și oferirea suportului mamelor sunt esențiale pentru a încuraja continuarea alimentației la sân și pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a fiecărui copil. În acest context, în țara noastră se organizează anual Caravana Alăptării, care în acest an este la cea de-a cincea ediție și ajunge în 5 regiuni: Hîncești, Bălți, Leova, Cantemir și Chișinău.

Caravana Alăptării este organizată de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, cu participarea experților naționali și a consultantelor în alăptare de la „Mămica Alăptează” și cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului regional destinat țărilor Parteneriatului Estic de suport al procesului de vaccinare și Guvernului SUA în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente