Învățare intensă, distracție pe măsură și proiecte curioase. Cum se desfășoară cea de-a 10-a ediție a taberei de vară GirlsGoIT

tekedu8

În perioada 19-28 iulie, la Chișinău se desfășoară cea de-a 10-a ediție a taberei de vară GirlsGoIT, devenită deja tradiție și punct de referință în domeniul educației IT pentru fete. Timp de nouă zile, 100 de tinere din întreaga țară au ocazia să își dezvolte abilități esențiale în diverse ramuri IT, sub îndrumarea specialiștilor cu experiență în domeniu.

În acest an, în cadrul taberei există șase track-uri (discipline), după cum urmează:
— UI/UX Design (#Figma) NEW;
 Frontend Static (#HTML & #CSS);
— Frontend Dynamic (#Javascript, #Firebase, #VueJS);
— Prototipare (#Arduino & #Fusion360);
— Securitatea Informațională (#attacks & cryptography);
— Data Science (#Python & #Colab).

Fiecare track are câte doi mentori, cu excepția celui de prototipare. Fetele care au ales această disciplină sunt ghidate de patru mentori de bază și doi de suport, astfel încât să poată asimila mai bine informația.

Cătălin Drogoman, mentor modelare 3D în cadrul track-ului respectiv, susține că prototiparea joacă un rol important în transformarea unei idei abstracte într-un produs tangibil și reușit. Potrivit lui, fetele pe care le orientează sunt foarte curioase și dau dovadă de multă ingeniozitate în cadrul sesiunilor: „Uneori chiar suntem încântați de ideile lor”.

Sursă foto: #diez

Despre interesul sporit al fetelor privind domeniul IT a menționat și Alexandra Țăranu, mentoră Frontend Static. „În cadrul acestui track începem de la cele mai simple noțiuni, precum este internetul și cum funcționează lumea calculatoarelor, până la cele mai mici detalii din HTML. Avem o multitudine de fete dornice să studieze Tehnologiile Informaționale și eu mă bucur foarte mult că le pot oferi cunoștințele pe care le posed la momentul de față.”

Sursă foto: #diez

Participantele la tabără au confirmat faptul că le interesează subiectele abordate, că le plac sesiunile și că le văd foarte utile. De exemplu, Dumitrița Prodan, înscrisă în cadrul Frontend Static, este sigură că informația acumulată timp de nouă zile o vor ajuta să participe la diferite consursuri tematice. Mai mult decât atât, ea planifică să-și continue studiile în dezvoltarea site-urilor web, iar acum a reușit să-și facă o bază temeinică în acest domeniu.

În același timp, Victoria Ciorba, înscrisă în cadrul track-ului UI/UX Design, a afirmat că este pasionată de IT de mai mult timp și că a participat și la ediția anterioară a taberei de vară. „Anul trecut am studiat Frontend Static, iar anul acesta mi-am dorit ceva mai mult. Învățăm să facem interfața site-urilor, astfel încât acestea să arate bine și să fie ușor de accesat. Îmi place și cred că știu deja ce vreau să fac mai departe.” Pe lângă faptul că este participantă activă, tânăra mai e și ambasadoare. A fi ambasadoare GirlsGoIT înseamnă a face parte dintr-un program de leadership, organizând tabere tematice la nivel local și summer camp-ul.

Sursă foto: #diez

Despre UI/UX Design ne-a vorbit și Ionela-Bianca Buzdugan. Ea ales acest track din motiv că nu a mai auzit de așa ceva anterior și a crezut că poate fi interesant. Și a fost. Spune că a învățat chestii utile, inclusiv despre comunicare și inteligența artificială, despre cum să facă designul unui site, cum să combine culorile și cum să aranjeze fotograiile în pagină astfel încât să arate bine. „Cred că o să mă ajute pe viitor, căci urmează să merg și la universitate în domeniul IT. Mai exact, vreau să studiez inginerie softwaire.”

Felicia Zgurean nu a decis încă ce va face după școală, de aceea de fapt și s-a înscris la această tabără. Îi plac tehnologiile informaționale și vrea să se dezvolte în acest domeniu, dar despre ramura care e potrivită pentru ea a încercat să afle în cele nouă zile de sesiuni. „Este o experiență interesantă. Mi-a plăcut cel mai mult modelarea 3D și cred că la asta mă descurc cel mai bine.”

La final, fetele din cadrul fiecărui track vor avea de prezentat câte un proiect de grup.

Misiunea GirlsGoIT este de a împuternici și de a încuraja tinerele din Republica Moldova să urmeze cariere în Tehnologii Informaționale. Proiectul, dedicat fetelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, își propune să schimbe percepția societății asupra stereotipurilor. Totodată, un alt obiectiv al acestuia este reducerea decalajului de gen în tehnologie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente