Topul celor mai bune universități din Moldova în anul 2024, potrivit raportului Webometrics (ediția de vară)

universitati-diez
Foto:colaj #diez

Ranking Web of Universities (Webometrics) revine cu un nou top al celor mai bune universități din întreaga lume, ediția iulie 2024. În acest top sunt analizate universități din întreaga lume, inclusiv 24 de instituții din Republica Moldova.

Potrivit raportului Webometrics, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se situează pe primul loc la noi în țară. Instituția este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei, iar pe al treilea loc se regăsește Universitatea de Stat din Moldova.

Întregul top poate fi regăsit mai jos.

Sursă: webometrics.info/captură de ecran
Sursă: webometrics.info/captură de ecran
Sursă: webometrics.info/captură de ecran

În acest clasament se regăsește și Universitatea de Stat din Tiraspol care în anul 2022 a fost absorbită de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Această decizie a venit în urma unei hotărâri de guvern care prevedea reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.

Indicatorii luați în calcul de ratingul Web of Universities (Webometrics):
50 % – vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al universității le primește de la terțe părți;
10 % – transparența – numărul total de citări (vezi mai multe detalii aici);
40 % – excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10 % cele mai citate într-un anumit domeniu.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului, iar rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie și iulie, în fiecare an.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente