Admitere 2024: ce trebuie să știi despre Academia Militară „Alexandru cel Bun”

451417271_1025986165981220_6552875220010935378_n
Foto:Facebook/Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun"

Începând cu 22 iulie, deținătorii diplomelor de bacalaureat sau de studii profesionale se pot înscrie online la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova. Dacă îți dorești o carieră în domeniul militar, poți să îți depui actele la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA). În acest articol, îți vom oferi detaliile pe care trebuie să le cunoști despre admiterea la această instituție.

AMFA este un centru de instruire, științific, cultural și militar-patriotic ce pregătește cadre militare pentru Forțele Armate. Totodată, aceasta oferă și cursuri de perfecționare pentru militari și funcționari ai Armatei Naționale.

Oferte educaționale

În anul de studii 2024/2025 la studii superioare de licență, academia propune studenților trei specialități. Toate specialitățile pot fi studiate în exclusivitate la buget.

SpecialitateaLocuri disponibile
Conducerea subunităților de infanterie35 de locuri
Conducerea subunităților de artilerie20 de locuri
Conducerea subunităților de comunicații și informatică20 de locuri

Condiții și acte necesare pentru admitere

La academie te poți înscrie dacă ești cetățean al Republicii Moldova și ai absolvit un liceu sau un colegiu de profil. Înscrierea ta se va efectua în baza unei solicitări depuse la organul administrativ-militar din zona ta de reședință sau pe platforma eAdmitere.

Candidații la admitere pot să fie înscriși și să concureze numai pentru o specialitate din cadrul AMFA. Totuși, poți să te înregistrezi concomitent și la alte instituții de învățământ.

Dacă vrei să te înregistrezi la AMFA în baza unei diplome de studii superioare, vei include în dosar o adeverință care confirmă sursa de finanțare a studiilor realizate, eliberată de instituția de învățământ superior pe care ai absolvit-o.

În timpul înregistrării, dosarului tău va include următoarele acte:
# cerere — model de înscriere (se depune la Centrele Militare Teritoriale din raionale și municipale);
# adeverința de naștere și copia acesteia;
# copia buletinului tău de identitate, a părinților, a soției (dacă e cazul) cu domiciliul permanent;
# cazierul judiciar eliberat de Direcția Informații MAI (str. Hâncu, nr. 3, mun. Chișinău, tel. +37322255155);
# copia diplomei de bacalaureat;
# referința de serviciu, eliberată de la locul de muncă sau de instituția de învățământ absolvită;
# certificat de confirmare a anticorpilor virusului HIV;
# curriculum vitae (autobiografie);
# șase fotografii color 3 × 4 cm;
# fișa examenului medical (de expertiză medico-militară) stabilită pentru înscrierea în instituțiile de învățământ militar, eliberată de comisiile de profil.

Desfășurarea concursului de admitere

Concursul de admitere la AMFA se va efectua în baza următoarei formule: MC = 0,8 × MEB + 0,2 × MGAS, unde:
# MC – media de concurs calculată ca medie ponderată;
# MEB – media examenelor de bacalaureat;
# MGAS – media generală a anilor de studii.

Clasificarea candidaților la concursul de admitere se face în ordine strict descrescătoare a mediilor generale obținute, înscrise în listele de concurs. Rezultatele intermediare și finale ale concursului de admitere se afișează pe pagina web a academiei.

Orarul de admitere, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, pentru sesiunea de bază la toate instituțiile de învățământ superior este următorul:
# depunerea online a dosarelor: 22-31 iulie 2024;
# anunțarea rezultatelor intermediare: 2 august 2024;
# depunerea dosarelor în original: 3-6 august 2024;
# afișarea rezultatelor finale: 9 august 2024.

Facilități și burse

Tinerii care aleg să studieze la AMFA beneficiază de numeroase oportunități. Pe parcursul celor trei ani de studii, aceștia au parte de perfecționări și stagii militare, atât în Republica Moldova, cât și în străinătate, în colaborare cu parteneri internaționali. Programul Erasmus+ le permite să studieze un semestru la academii militare din România. De asemenea, studenții primesc burse de diferite tipuri și beneficiază de cazare, alimentație și echipament complet.

Prima bursă, pe care o primesc toți studenții, indiferent de reușitele pe care le au, este în sumă de 500 de lei. A doua bursă este cea a Senatului, în valoare de 750 de lei. Urmează Bursa Guvernului și Bursa Președintelui. De asemenea, există și burse sociale.

După absolvire, tinerii pot obține locuri de muncă în unitățile militare din Armata Națională, obținând gradul de locotenent și titlul de licențiat în militărie, având șansa să urmeze și cursuri de profesionalizare naționale și internaționale.

Mai multe detalii despre oportunitățile oferite de AMFA și procesul de studiu din cadrul academiei găsiți în acest articol.


Echipa #diez este alături de viitorii studenți în fiecare an și aduce informații utile despre admiterea la universitate. Dacă te numeri și tu printre tinerii care se vor înscrie la universitate în acest an, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre admitere.

Taguri: #Admitere 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente