„Studiile militare ne ajută să menținem pacea.” Oportunitățile de care pot beneficia tinerii care aleg Academia Militară „Alexandru cel Bun”

studenți militari
Foto:Facebook/Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”

Pe 22 iulie începe admiterea online la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Una dintre acestea este și Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Știm cât de esențială este investiția în educația viitorilor promotori ai securității naționale și în modernizarea armatei pentru menținerea păcii, dar și pentru a răspunde la toate necesitățile cetățenilor. În acest material ne-am propus să valorificăm oportunitățile și facilitățile de care vei avea parte în calitate de student(ă) al (a) academiei.

Pe parcursul celor trei ani de studiu, tinerii au parte de: perfecționări, stagii militare în detașamentele Armatei Naționale, exerciții militare în Republica Moldova sau peste hotare. „Aceste exerciții sunt realizate în colaborare cu partenerii noștri externi. De exemplu, cele mai recente s-au desfășurat în România, cu experți în domeniul militar”, spune Dionisie Ciubotaru, secretarul comisiei de admitere. Programul Erasmus+ este disponibil și pentru studenții de la academie. Astfel, aceștia pot învăța timp de un semestru la instituțiile partenere: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu sau Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Din bugetul de stat sunt asigurate locuri pentru ca tinerii să poată urma un program de studiu complet la: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București, Academia Forțelor Terestre din Turcia, Academia Militară West Point din SUA.

Academia Militară „Alexandru cel Bun” asigură abiturienții cu un pachet social complet. Este vorba despre cazarea în cămine sau cazarmă, alimentație și echipament. „Studenții sunt cazați pe teritoriul academiei. Cei din anul I sunt cazați în cadrul cazarmei pentru a se familiariza cu condițiile Armatei Naționale. Tinerii din anul II, III și studentele anului I locuiesc în căminele instituției.” Din lista acestor facilități face parte și uniforma. Studenților li se acordă două tipuri de uniformă: cea de paradă pentru manifestații și conferințe și cea de camuflaj, utilizată pentru activitățile zilnice.

Burse pentru studenți

Dionisie Ciubotaru a precizat că studenții de la Academia Militară pot beneficia de mai multe tipuri de burse, ca la oricare instituție universitară. Prima bursă, pe care o primesc toți studenții, indiferent de reușitele pe care le au, este în sumă de 500 de lei. A doua bursă este cea a Senatului, în valoare de 750 de lei. Urmează Bursa Guvernului și Bursa Președintelui. De asemenea, există și burse sociale.

Ziua unui student la Academia Militară începe la ora 6.0 și se finalizează la ora 22.00. „Tinerii se trezesc la ora 6.0 pentru înviorare, fiindcă ne dorim să punem accent nu doar pe cunoștințele teoretice, dar și pe partea fizică. Dimineața practicăm intonarea imnului Republicii Moldova pentru a dezvolta spiritul patriotic în rândul studenților.” De la ora 8.0 până la 13.00 se desfășoară lecțiile propriu-zise, iar ulterior studenții au timp să se pregătească pentru ziua următoare și pentru a pune în practică cele învățate. „În fiecare semestru sunt detașați la poligon pentru aproximativ o lună. Acolo ei reușesc să practice cunoștințele acumulate.”

Pentru antrenamente, administrația instituției pune la dispoziția tinerilor echipamente moderne. Începând de la armamentul ușor de infanterie și greu de infanterie, ei pot monta, demonta, învăța caracteristicile tactico-tehnice. „Există un laborator electronic de trageri. Dispunem de o sală de sport performantă. Când sunt detașați la poligon, studenții lucrează cu unitățile militare ale Armatei Naționale și au posibilitatea să interacționeze nemijlocit cu echipamentul din dotarea armatei.”

Secretarul comisiei de admitere menționează că echipamentul militar modern este o componentă esențială pentru studenți, dat fiind faptul că după absolvire aceștia urmează să fie angajați, respectiv, este necesar să cunoască cu ce echipament se lucrează. „În cazul în care cunosc toate caracteristicile armelor militare, ei pot influența securitatea națională. Cunoștințele pe care ei le dobândesc sunt cele care contribuie la securitatea națională.”

Perspective profesionale după absolvire

După absolvire, în baza notelor obținute, studenții își pot alege locuri de muncă în unitățile militare din Armata Națională. Obțin gradul de locotenent și titlul de licențiat în militărie. De asemenea, după absolvire pot urma cursul pentru obținerea permisului de conducere la categoria B și C. Totodată, există posibilitatea să beneficieze de un spațiu locativ de serviciu. „Noi oferim programe de profesionalizare, atât naționale, cât și internaționale. În urma cursurilor de limbi străine, studenții obțin un certificat conform standardului convenit de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.”

„Academia ne-a întâmpinat cu o varietate de posibilități”

Aleftina Mardari este una dintre absolventele Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. Pasiunea Aleftinei pentru domeniul militar vine din admirația ei pentru oamenii care sunt dedicați profesiei lor. Tânăra a continuat să-și exercite cu dedicare misiunea de menținere a păcii și după finalizarea studiilor. Astăzi activează în batalionul de comunicații și apărare cibernetică a Armatei Naționale.

Tânăra subliniază în primul rând că această instituție de învățământ este pentru cei care își văd viitorul în Republica Moldova și care vor să contribuie la siguranța țării. „Academia ne-a întâmpinat cu o varietate de posibilități. Cunoștințe în domeniul militar, un salariu decent după absolvire sau posibilitatea de a participa la diferite cursuri menite să pregătească studenții pentru misiuni internaționale de menținere a păcii.”

Aleftina a fost una dintre invitatele proiectului lansat de #diez „Rămân acasă, merg la”, acolo unde ne-a povestit despre un schimb de experiență de care a avut parte pe parcursul anilor de studiu. Alături de un alt coleg, a mers în SUA, la Academia Militară West Point. „Ne-am întors în Republica Moldova cu cunoștințe noi, cu experiență și cu emoții de neuitat.” Posibilitățile de avansare și creștere profesională nu se opresc la academie, iar Aleftina este o dovadă în acest sens. De curând a finalizat un curs de management în menținerea păcii, ceea ce i-a asigurat noi informații despre colaborarea între unitățile militare sau despre etapa la care se află Republica Moldova în lupta eficientă cu problemele armate.

„Studiile în sfera militară permit tinerilor să promoveze măiestria profesională și calitatea acordării păcii în batalioanele care se află în criză sau sunt vulnerabile. Asta necesită o pregătire de luptă specifică, dar și tehnică modernă.”

Potrivit unui sondaj publicat de către Institutul Republican Internațional, 47 % dintre moldoveni au o atitudine pozitivă în raport cu Armata Națională. Datele ne arată că 64 % dintre cetățeni consideră că neutralitatea este cea care va garanta securitatea națională. În acest context, Aleftina subliniază importanța modernizării armatei naționale inclusiv pentru studenții care se pregătesc să stea la straja țării. Ea spune că tehnica militară actuală este esențială pentru înțelegerea mecanismelor și a armamentelor cu care aceștia vor lucra pe parcurs.     

Cel mai recent lot de de asistență recepționat de către Republica Moldova a venit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA). Acesta face parte dintr-un acord semnat între cele două țări încă în 2019 și conține echipamente de protecție și armament ușor de infanterie care vor moderniza Armata Națională și vor spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova. Tot în luna iulie, Armata Națională va recepționa un lot de tehnică militară din partea SUA, care cuprinde 20 de unități de tehnică HMMWV. Mașinile vor fi utilizate în cadrul antrenamentelor și exercițiilor naționale și internaționale. Din 1999, SUA a oferit Republicii Moldova sprijin în domeniul apărării în valoare de 123 de milioane de dolari. În luna aprilie a anului curent, Alianța Atlanticului de Nord a oferit țării noastre un un lot de echipamente medicale. Asistența alcătuia 4 000 de truse medicale individuale, 12 000 de garouri și 60 de truse medicale colective, care au fost repartizate în unitățile militare.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente