„Suntem suma experiențelor noastre.” Impresiile mai multor tineri din țară care au participat la o tabără despre educația financiară

tabără de vară educație financiară
Foto:USAID

Timp de trei zile, 51 de tineri din diverse localități ale țării au participat la tabăra „Educație financiară pentru toți”, un eveniment organizat în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară. Participanții au explorat o gamă largă de subiecte esențiale pentru educația lor financiară, cum ar fi structura sectorului financiar, inflație, beneficiile și riscurile creditelor, impozite și taxe, planificarea afacerilor, plățile fără numerar, opțiunile de economisire și investiții.

În cadrul taberei s-au înscris aproximativ 500 de persoane. Pe lângă sesiunile teoretice, tinerii au participat la jocuri intelectuale și dezbateri care le-au testat și consolidat cunoștințele. De asemenea, activitățile organizate în cadrul taberei au permis participanților să-și exprime opiniile într-un cadru competitiv și constructiv.

Matei Răzmeriță, elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, susține că această tabără i-a oferit posibilitatea să învețe foarte multe despre cum funcționează sectorul financiar, despre asigurări, investiții și despre importanța economisirii. „Jocurile intelectuale și dezbaterile au fost cele mai interesante părți ale taberei. Am învățat să gândesc critic și să-mi exprim opiniile argumentat. Acest lucru mă va ajuta nu doar în gestionarea finanțelor, ci și în viața personală și profesională.” Potrivit elevelui, acest curs a reușit să-l dezvolte multilateral, iar acum se simte pregătit să ia decizii financiare.

Ionela Lefter, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, afirmă că tabăra a fost o experiență minunată, iar educația financiară este esențială pentru a evita problemele financiare în viitor. „Temele abordate au fost esențiale pentru viața de zi cu zi, mi-a plăcut mult să aflu despre importanța planificării financiare. De asemenea, recomand tuturor tinerilor să participe la astfel de tabere, deoarece sunt experiențe utile pentru viitorul nostru.”

Ariana Axente, elevă la Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni, susține că fiind adolescentă este important să cunoască ce este inflația, cum se creează un plan financiar, dar și cum să gestioneze economiile. „Mă bucur că am fost selectată din aproape 500 de tineri și am avut oportunitatea să învăț aceste lucruri, să întâlnesc alți zeci de tineri pasionați de educația financiară la fel ca și mine și să livrez mai departe lucrurile învățate. Eu cred că noi suntem suma experiențelor noastre, iar această tabără mi-a oferit o experiență minunată.”

Un alt participant al taberei este Eugeniu Raneta, elev la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca. Tânărul spune că participarea la această tabără l-a ajutat să înțeleagă cum să bugeteze banii personali și cum să-și gestioneze cheltuielile. Tot el adaugă că educația financiară este o necesitate pentru un viitor sigur fără a intra în situații de criză.

La finalul taberei, tinerii au primit certificate de participare, recunoscându-le efortul și implicarea. Aceștia au plecat acasă cu experiențe și cunoștințe despre finanțe, pe care le pot utiliza și împărtăși în comunitățile lor.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente