La UTM s-a desfășurat o serie de evenimente dedicate promovării inovației și a colaborării în industria electronică

117-rama-c-2428-1030×687-1

În perioada 21-22 mai 2024, Universitatea Tehnică a Moldovei a fost un actor central în seria de evenimente organizate de Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Invest Moldova, cu sprijinul GIZ și al altor parteneri. Evenimentele au inclus Moldova Electronics Forum, ediția a III-a;  Embedded Moldova Conference, ediția I-a; Embedded Hackathon, ediția I-a; Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, ediția a VI-a, reflectând un angajament puternic pentru dezvoltarea industriei electronice și tehnologiilor integrate.

În cadrul Moldova Electronics Forum, ediția III-a, organizat la 21 mai 2024, UTM a fost un partener esențial. Forumul, organizat de ACEM și Agenția de Investiții, a abordat subiecte privind succesele și perspectivele industriei electronice, un sector strategic pentru Republica Moldova. Forumul constituie un eveniment de o importanță majoră pentru industria electronică, care cuprinde peste 210 companii și șase instituții de învățământ de profil, care instruiesc specialiști conform standardelor și nevoilor industriei. Scopul acestuia este de a arăta că Republica Moldova este deschisă spre cooperare internațională pentru a-și întări poziția pe piața locală și internațională, și a se integra în lanțurile internaționale de aprovizionare.

De asemenea, în cadrul Forumului a avut loc și un panel dedicat dezvoltării resurselor umane, unde au fost prezentate cele mai bune practici din industria electronicii, precum și un studiu a salariilor și beneficiilor din industria electronicelor efectuat de PwC. Cercetarea, care a cuprins 28 de companii din sectorul electronic, a arătat că salariul pe care îl iau angajații din sector este între 6.360 și 33.000 de lei. Totodată, datele au arătat că, în mediu, un angajat din industrie aduce un profit anual de 20.000 de euro. Studiul a fost finanțat de către Cooperarea Germană implementată de GIZ, cofinanțat de Guvernul Elveției.

Prima ediție „Embedded Moldova Conference”: provocări și soluții inovatoare în domeniul sistemelor incorporate

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost un partener cheie în organizarea Embedded Moldova Conference, ediția I-a, în colaborare cu ACEM și Agenția de Investiții. Conferința a adus împreună ingineri, academicieni și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a promova competențe în ingineria electronică și sistemele incorporate, dar și pentru a consolida acest sector.

Evenimentul se încadrează în șirul de acțiuni menit să promoveze și să dezvolte industria electronică – unul dintre cele mai promițătoare sectoare industriale din țară, cu peste 210 companii și 6 instituții de învățământ de profil, care instruiesc specialiști conform standardelor și nevoilor industriei.

 În cadrul evenimentului, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a vorbit despre importanța și rolul ACEM în dezvoltarea industriei electronice, subliniind faptul că UTM implementează mai multe proiecte cu finanțare externă, pentru a putea oferi studii de calitate pentru următorii specialiști: „Suntem în implementarea unui proiect foarte important destinat învățământului superior în parteneriat cu Banca Mondială. În ultimii doi ani și urmează încă doi ani în care vom beneficia de finanțare de 5,5 milioane euro prin care vom acoperi mai multe domenii din inginerie, agricultură și medicină veterinară. Pentru sectorul electronic vom avea câteva laboratoare pentru electronica aplicată. În cadrul unei colaborări cu USAID, câteva luni în urmă am primit un laborator extraordinar pe electronica de putere și automobile electrice. Am câștigat proiecte transfrontaliere finanțate de UE, iar unul din proiecte a ținut de electronică în domeniul automotive. Apreciem foarte mult și proiectele implementate cu unele companii din cadrul ACEM. Suntem mereu deschiși pentru colaborare, și suntem gata în orice proiect să venim și cu sursele proprii”, a menționat rectorul, Viorel Bostan.

În cadrul Embedded Moldova Conference, decanul Dumitru CIORBA, conf. univ., dr., Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM a moderat panelul de discuții într-un mod interactiv, evidențiind rolul crucial al educației tehnice avansate și al colaborării între universități și industrie pentru dezvoltarea competențelor în domeniul sistemelor incorporate.

Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie: oportunități de angajare și dezvoltare a carierei

Mediul de afaceri din industria electronică și-a prezentat ofertele de muncă în cadrul Târgului de Cariere în Inginerie și Tehnologie, ediția VI-a, companiile întrecându-se în atragerea tinerelor talente.  De altfel, în cadrul târgului s-a finalizat primul Embedded Hackathon, cu prezentarea și premierea primelor 3 echipe învingătoare.

Evenimentul se încadrează în șirul de acțiuni menit să promoveze oportunități de carieră în industria electronică – unul dintre cele mai promițătoare sectoare industriale din țară, cu peste 210 companii și 6 instituții de învățământ de profil, care instruiesc specialiști conform standardelor și nevoilor industriei.

Pentru tinerii pasionați de inginerie a avut loc Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, aflat la cea de-a VI-a ediție. Peste 20 de companii naționale și internaționale și-au prezentat ofertele de joburi atât pentru profesioniști, cât și pentru absolvenții aflați în căutare de oportunități de angajare și dezvoltarea carierei. Circa 150 de tineri au vizitat târgul și au fost ghidați în procesul identificării unei cariere și au avut posibilitatea de a interacționa direct cu reprezentanții companiilor din industria electronică.

Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, a fost moderat cu dexteritate de către dl Radu MELNIC, director al Colegiului UTM, care a evidențiat rolul esențial al sinergiei dintre mediul academic și industrie. Sub îndrumarea sa, studenții au avut ocazia să se implice activ în diverse concursuri și să descopere multiple oportunități de angajare prezentate de companiile de top din industria electronică.

De asemenea, atenția tinerilor a fost focalizată de prezentarea practică şi motivațională „Jobul viitorul – cum ne pregătim de azi. Dezvoltarea și motivarea personală”.

Vizitatorii Târgului au participat la concursuri interactive QUIZ, inclusiv concursul cu ciocanul de lipit, organizat cu suportul companiei Steinel Electronic, unde tinerii și-au arătat măiestria la asamblarea circuitelor integrate. De asemenea, tinerii au vizitat laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei din campus, atelierul FabLab, precum și spațiile biroului Draexlmaier de design și proiectare industrială.

În cadrul Târgului a avut loc și primul Embedded Hackathon: 6 echipe de studenți și elevi pasionați de sisteme incorporate, sub mentoratul specialiștilor experimentați, și-au testat abilitățile de hacking în internetul lucrurilor (IoT), transmiterea și procesarea datelor. Toate echipele au reușit implementeze sarcina în întregime, de la dezvoltarea unui sistem de ionizare a aerului, la controlul calității aerului și sistemul de ventilare, controlul deschiderii geamului conform parametrilor de calitate a aerului până la sistemul de răcire în frigider. Trei cele mai inventive echipe au primit cadouri și premii bănești din partea organizatorilor și sponsorilor. Evenimentul s-a încheiat cu o Tombolă cu cadouri la care au participați toți doritorii.

Târgul de Cariere a fost o platformă esențială pentru studenți și tineri absolvenți, oferindu-le posibilitatea de a interacționa direct cu companiile din industria electronică. Domnul Radu Melnic, moderând evenimentul, a subliniat importanța colaborării între mediul academic și industrie pentru pregătirea viitorilor specialiști. Peste 20 de companii au prezentat oportunități de angajare, iar studenții au avut șansa să participe la concursuri interactive și sesiuni de networking.

Donarea echipamentelor de laborator: un impuls pentru educație

În cadrul forumului, au avut loc două donații importante pentru UTM: Miele Tehnica a donat mașinuțe de spălat educaționale pentru Colegiul UTM, iar ACEM a oferit circuite integrate PCB și periferice pentru laboratoarele pe Embedded. Aceste donații, sprijinite de ACEM prin completarea cu elemente necesare instruirii, reprezintă un pas crucial în modernizarea echipamentelor de laborator și îmbunătățirea calității educației tehnice.

Seria de evenimente organizate de ACEM și Invest Moldova, cu sprijinul UTM și al altor parteneri, a evidențiat importanța colaborării dintre mediul academic, industrie și autorități pentru dezvoltarea industriei electronice din Republica Moldova. Universitatea Tehnică a Moldovei a jucat un rol central, demonstrându-și angajamentul față de formarea specialiștilor de înaltă calitate și consolidarea legăturilor cu sectorul industrial. Aceste inițiative nu doar că promovează inovația și educația, dar și contribuie la crearea unui viitor promițător pentru tinerii ingineri și pentru întreaga industrie electronică din Republica Moldova.

Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice, prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale. ACEM cuprinde 30 companii din domeniu cu peste 2200 angajați și o cifră de afaceri de peste 100 milioane de dolari.


Moldova Electronic Forum este organizat cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente