La USMF s-a desfășurat Conferința științifico-practică „Zilele Gheorghe Paladi. La a 95-a aniversare”

443734099_851446023694266_4198705105536968836_n

Membrii comunității universitare, academicieni, medici obstetricieni din toată țara, studenți și medici-rezidenți s-au întrunit în cadrul unei conferințe științifico-practice cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi. La a 95-a aniversare”. Manifestarea s-a desfășurat pe data de 17 mai 2024, fiind organizată de Departamentul Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

În deschiderea conferinței, profesoara universitară Olga Cernețchi, prim-prorectora, prorectora pentru activitatea didactică, a vorbit despre contribuția remarcabilă a academicianului Gheorghe Paladi la dezvoltarea domeniului de obstetrică și ginecologie și a sistemului de sănătate din țară, despre realizările sale în calitate de medic obstetrician-ginecolog și de profesor universitar, despre meritele în dezvoltarea științei medicale și formarea profesioniștilor în sănătate, relația indispensabilă a profesorului cu Alma Mater, evoluția academică în cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), calitățile omenești în relațiile cu superiorii, colegii și discipolii Domniei sale. 

„Academicianul Gheorghe Paladi este un specialist obstetrician-ginecolog prin vocaţie, un distins om de ştiinţă şi o personalitate notorie în elita academică şi cultura naţională. Frumoasa sa aniversare este un prilej special de a-i aduce un omagiu unei distinse personalităţi a elitei ştiinţifice din Republica Moldova, dorindu-i multă sănătate și o viață îndelungată”, a menționat prim-prorectora.

La manifestare a fost prezentă și vicepreședinta AȘM, academiciana Eva Gudumac, care a subliniat că acad. Paladi a avut întotdeauna capacitatea să-și selecteze discipoli pe măsură: „Domnia sa a fost primul coordonator la Academia de Științe a Moldovei, care ne-a ajutat să avansăm. Profesorul Gheorghe Paladi a  avut o viață zbuciumată și stresantă, cu nopți nedormite… Este o persoană cu o inteligență aparte, cu capacități extraordinare, care la toate ședințele Academiei abordează probleme și căuta soluții pentru domeniul obstetricii și ginecologiei. Îi urez domnului academician multă sănătate, putere și răbdare”. Conducerea AȘM a decis să-i acorde distinsului academician distincția „Meritul științific”, clasa I –  pentru profesionalism, pentru tot ce a făcut pentru Republica Moldova, pentru națiune și patrie.  

Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău i-a mulțumit academicianului pentru întreaga sa contribuție în medicină, pentru cei peste 70 de ani dedicați sistemului medical și sănătății materne, precum și pentru cele peste jumătate de milion de nașteri asistate pe parcursul activității sale profesionale.

Vasile Guzun, directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi”, a vorbit despre profesionalismul, dedicarea și meritele profesorului în formarea mai multor generații de medici obstetricieni-ginecologi în cadrul instituției medico-sanitare publice și a afirmat că va continua să desfășoare o astfel de manifestare anual. „Organizarea conferinței științifico-practice ne responsabilizează pentru noi ascensiuni, perfecționări, performanțe și realizări în domeniul științei și progresului medical. Spitalul este una dintre cele mai importante baze clinice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, unde își desfășoară activitatea catedrele, fiind un important centru de activitate științifico-didactică pentru formarea viitorilor medici și a practicienilor din țară. Ne mândrim că suntem contemporanii marelui savant Gheorghe Paladi și cu faptul că echipa Spitalului a acumulat experiență și competență profesională,  activând timp de șapte decenii în preajma acestui profesionist veritabil”, a declarat directorul spitalului. 

La 9 mai am marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone și a învățământului superior medical, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care pe parcursul a peste 65 de ani activează în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, dintre care 34 de ani a fost șef al catedrei de profil. Din anul 2020, numele ilustrului medic și savant îl poartă IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoUSMF
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente