Admiterea la liceu din această vară va fi puțin altfel. Ce trebuie să cunoști despre noul regulament

admitere
Foto: #diez

👦🏻 Acesta este David, personajul central al fostului nostru articol despre admiterea la liceu. El are 16 ani, la vară urmează să își aleagă un liceu și la începutul acestui an a aflat toate detaliile care i-ar fi fost necesare la acest subiect. Totuși, noua metodologie de admitere i-a stârnit noi semne de întrebare. Astăzi, noi vom încerca să-i oferim din nou răspunsuri.

David mai are la dispoziție câteva zile până a începe procesul de pregătire pentru admiterea la liceu. El deja cunoaște că în data de 31 mai liceele din Moldova trebuie să afișeze pe site-ul lor și pe panoul informativ numărul de locuri vacante și procedura de admitere în instituția lor.

Pentru a-i facilita căutările, aici David poate găsi majoritatea liceelor din țară, iar aici poate afla ce note medii au obținut elevii din fiecare liceu la bac și pe parcursul anilor de studiu.

Depunerea actelor

Până a începe admiterea, David poate să își pregătească o parte dintre actele necesare ei. El își va crea un dosar personal care va include următoarele subiecte:
1) cererea de înscriere cu indicarea profilului ales;
2) certificatul de absolvire a gimnaziului, în original;
3) certificatul de naștere (copie);
4) adeverință medicală;
5) o fotografie (3 × 4 cm);
6) *copia diplomelor obținute la olimpiadele raionale, naționale, internaționale.

În ce condiții David poate fi admis la liceu?

Concursul de admitere a elevilor la licee se desfășoară în fiecare instituție de învățământ. David va putea participa la concursul de admitere în învățământul liceal cu frecvență doar dacă a absolvit gimnaziul și dacă vârsta lui nu depășește 20 ani (anul trecut era 19 ani).

Admiterea lui David la liceu se va desfășura în baza mediei tuturor candidaților. Totuși, pentru a participa la acest concurs, media lui trebuie să nu fie mai mică de – marea noutate – 6,00. În metodologia veche, media minimă era 5,00.

Media se va calcula în funcție de profilul la care va dori să meargă David. Vă lăsăm exemplele mai jos.

Profil real – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la matematică, biologie, fizică, chimie, informatică, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.
Profil umanist – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la limba de instruire, limba străină, geografia, istoria românilor și universală, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.
Profil arte – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.
Profil sport – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.

Concursul de admitere

Din acest an, cele două etape ale concursurilor de admitere vor dura mai mult. Astfel, cel puțin în a doua etapă, David va câștiga o zi în plus pentru a-și depune actele.

Prima etapă, care s-a mărit din acest an cu cinci zile și durează 20 de zile, va începe peste trei zile de la eliberarea certificatelor de absolvire a gimnaziului, din sesiunea de bază.

Prima etapă se va desfășura în felul următor:
# depunerea actelor pentru înscrierea la concurs (10 zile);
# desfășurarea probei de concurs pentru instituțiile cu probe suplimentare (o zi);
# desfășurarea concursului de admitere (trei zile);
# anunțarea rezultatelor concursului (o zi);
# prezentarea documentelor justificative ce confirmă opțiunea finală a candidatului de înmatriculare în instituție (trei zile);
# prezentarea raportului privind rezultatele primei etape de admitere în învățământul liceal.

Dacă David nu a reușit să fie admis în prima etapă, atunci mai are o șansă în luna august. A doua etapă de admitere, care durează deja 10 zile lucrătoare, va începe în a doua săptămână a lunii august.

Spre deosebire de anul trecut, când această etapă se desfășura în toate instituțiile unde mai erau locuri vacante, anul acesta ea va avea loc doar în liceele în care în prima etapă au fost depuse cereri pentru cel puțin 75 % dintre locurile planificate conform planului de admitere.

A doua etapă parcurge aproximativ aceleași etape ca prima și constă din:
# depunerea actelor pentru înscrierea la concurs (patru zile);
# desfășurarea concursului de admitere (o zi);
# anunțarea rezultatelor concursului (o zi);
# prezentarea documentelor justificative ce confirmă opțiunea finală a candidatului de înmatriculare în instituție (trei zile);
# prezentarea raportului privind rezultatele primei etape de admitere în învățământul liceal.

Ce licee pot organiza probe suplimentare?

În acest an, precum și în anii precedenți, unele instituții de învățământ, dacă vor dori, vor putea organiza probe suplimentare de admitere la liceu. Totuși, spre deosebire de 2023, și aici a fost făcut un șir de modificări despre care David ar putea să nu știe.

#1. Proba va fi organizată la nivel centralizat de către Agenția Națională de Curriculum și Evaluare (ANCE), nu de instituții, cum era în anii trecuți.

#2. Regulamentul care permite organizarea probelor suplimentare de admitere a fost facilitat. Astfel, pentru a putea solicita o astfel de probă, instituția de învățământ trebuie doar să înregistreze în ultimele trei sesiuni de admitere un număr mai mare de solicitanți decât locurile planificate conform Planului de admitere.

Cum David poate fi admis la liceu fără să participe la concursul de admitere?

Dacă a învățat foarte bine, David deja știe că ar putea să fie admis la liceu fără să participe la concursul de admitere. Pentru aceasta tânărul trebuie să fie deținătorul diplomelor de gradele I, II și III la Științe și/sau la disciplinele de profil, la olimpiadele naționale și/sau internaționale, organizate și recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în anul curent.

Totuși, ce nu cunoaște David este că, potrivit noului regulament, în afara concursului ar putea fi admiși mai mulți elevii. Aici vorbim despre:
# deținătorii titlurilor de campioni în cadrul competițiilor sportive naționale, internaționale, mondiale și olimpice (la profil sport);
# deținători ai diplomelor de gradul I, II și III la concursurile naționale și internaționale în domeniul artei, organizate în anul curent (la profil arte).

Menționăm că prenumele personajelor prezente în acest articol nu au nicio legătură cu oamenii reali. Acestea au fost alese cu trimitere la cele mai populare prenume din anul 2023. Dar dacă ești și tu oleacă David, îți urăm mult succes la examene și la procesul de admitere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente