Acum doi ani, portalul Bang Bang s-a angajat să creeze un mediu favorabil pentru comunitatea LGBTQ+ și să promoveze drepturile și libertățile persoanelor queer în rândul populației din țară. Pentru a ajunge la un public divers, canalul media a acceptat provocarea de a găzdui o stagiară care studiază în Țările de Jos, astfel încât informațiile pe care le furnizează să ajungă și la cei stabiliți în alte state. Instruirea unei tinere care învață peste hotare a fost posibilă datorită celei de-a treia ediție a proiectului Moldova Brain Gain, lansat de #diez în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Pe lângă articolele destinate exclusiv publicului său țintă, Bang Bang se concentrează pe promovarea acceptării și diversității în rândul cititorilor.
Instituția media a fost fondată în august 2022, iar în primul an de la lansare, redacția Bang Bang publica preponderent materiale generale și știri, astfel încât să câștige vizibilitate și, în mod special, atenția celor din comunitatea queer. Ulterior, canalul media a decis să producă mai mult conținut cu tentă explicativă, informativă, cu nuanțe din experiențele personale ale autorilor. În cele ce urmează, vă invităm să descoperiți specificul portalului Bang Bang și prima lor experiență în calitate de gazdă pentru o stagiară. Vasile Micleușanu, fondatorul instituției de presă, ne-a relatat despre principalele metode prin care și-au propus să informeze despre situația persoanelor LGBTQ+ din Republica Moldova și despre oportunitățile disponibile în cadrul redacției.
Vasile povestește că ideea de a concepe un proiect media pentru comunitatea LGBTQ+ din țară nu a apărut spontan, respectiv, acesta cocheta de mai mult timp cu aceasta. „Eu, fiind membru al comunității și având studii în jurnalism, am realizat cât de important este acest instrument media drept canal pentru a transmite anumite idei.” După o analiză a conținutului mediat din spațiul autohton, Vasile a înțeles că există o lipsă a materialelor care abordează subiectele queer, iar din 2022 și până în prezent asta a devenit misiunea de bază a portalului.
Printre cele mai frecvente subiecte pe care le puteți găsi pe site-ul Bang Bang sunt: educația sexuală queer, integrare și incluziune, perspectiva persoanelor lesbiene, trans sau gay. „Suntem atenți la toate stereotipurile vizavi de comunitatea queer și încercăm să le abordăm zilnic în ceea ce facem.” Vasile spune că de la inaugurarea portalului și până în prezent a reușit să observe unele schimbări în ceea ce ține de atitudinea societății în raport cu persoanele din comunitatea queer. De exemplu, în prezent cititorii se angajează activ în scrierea comentariilor, în dezbateri sau în distribuirea articolelor. „Am reușit să activăm membrii comunității să consume conținut pentru ei și, în același timp, să-l apere, iar acesta mi se pare cel mai important rezultat pentru noi la momentul de față.”
„Experiența stagiului a fost foarte plăcută, pentru că am reușit să realizăm și alte materiale, pe care noi nu le planificasem”
Membrii portalului Bang Bang își propun, prin intermediul activității pe care o desfășoară, să prezinte problemele, viziunile colectivului LGBTQ+ și să creioneze o percepție tolerantă a societății despre comunitate. Ei au avut ocazia să-și îndeplinească această misiune și cu ajutorul proiectului Moldova Brain Gain. În vara anului 2023, Cătălina Munteanu a devenit stagiară în cadrul instituției media, reușind astfel să descopere diferențele și asemănările dintre persoanele queer și cele care se identifică drept heterosexuale. Tot ea ne-a dezvăluit că înainte de realizarea stagiului acționa după normele sociale, iar interacțiunea cu echipa Bang Bang a ajutat-o să poată vedea lumea și din alte perspective. Fondatorul canalului media povestește că inițial s-a arătat speriat la primirea propunerii de a găzdui o stagiară. Cu toate acestea, echipa este deschisă pentru experimente și au acceptat provocarea. „Experiența stagiului a fost foarte plăcută, pentru că am reușit să realizăm și alte materiale, pe care noi nu le planificasem. Cătălina ne-a ajutat să abordăm subiecte pentru care nu aveam suficient timp și asta a fost minunat.”
Vasile, alături de redactoarea-șefă a portalului, i-au fost mentori, i-au vorbit despre valorile instituției, i-au comunicat despre documentarea și redactarea unui material. „Am sfătuit-o pe Cătălina să-și ia timp pentru fiecare material, să analizeze în profunzime, să revină la subiectele pentru care lucra și să le dezvolte.” Pe parcursul celor șase săptămâni de stagiu, tânăra a scris știri, editoriale și diverse articole tangențiale comunității LGBTQ+. Inițial i s-a propus să aleagă între activitatea pe rețelele sociale sau scrierea materialelor pentru site. A ales scrierea, fiindcă i se părea că este mai aproape de sufletul său. Deși Cătălina studiază domeniul relațiilor internaționale și cel al limbilor și culturilor europene, în timpul stagiilor, ea a dat dovadă de capacități foarte bune în procesul scrierii, ceea ce a facilitat colaborarea cu redacția Bang Bang.
„Implicând cât mai multe voci queer, dându-le forță și amplificându-le, putem să schimbăm această societate”
Fiind de puțin timp pe piața media din Republica Moldova, acesta a fost prima experiență a portalului de a găzdui o stagiară. „Pentru anul care urmează, dacă va exista posibilitate, ne-am dori chiar doi stagiari. Noi suntem deschiși să primim stagiari care nu urmează neapărat studii în jurnalism, dar care sunt deschiși să dezvolte abilități în acest domeniu.” Vasile accentuează că un criteriu esențial pentru viitorii stagiari ar fi predilecția pentru media, deoarece aceasta este direcția spre care se orientează portalul Bang Bang. Pe de altă parte, instituția dispune și de alte departamente în care vă puteți implica: comercial, administrativ sau strângere de fonduri. „În primul rând, ar trebui să fie o persoană tolerantă, deschisă către necunoscut, să poată scrie în limba română sau engleză, să cunoască în linii generale tematica LGBTQ+ și să dea dovadă de creativitate.”
Pe lângă oportunitatea de a deveni stagiari în cadrul canalului media, Bang Bang își propune să formeze o echipă de jurnaliști care vor activa în calitate de voluntari. Aceștia urmează să fie instruiți pentru a produce conținut mediatic. „Vor primi un carnet de voluntar pentru munca pe care o fac, cu posibilitatea de a fi remunerați în momentul în care vom obține finanțări. Credem că implicând cât mai multe voci queer, dându-le forță și amplificându-le, putem să schimbăm această societate.” Vasile ne-a povestit că în ultimul timp observă o implicare din ce în ce mai activă a tinerilor queer în cadrul activităților destinate lor, iar acest lucru demonstrează progresul spre care tinde Republica Moldova și dorința sa de a se alinia standardelor din statele care susțin diversitatea și dispun de variate posibilități pentru sectorul de tineret.
„Cei care au rămas acasă sunt la fel de buni ca cei care au plecat și eu cred că ei vor reuși”
Țările din Occident ar putea servi drept exemplu pentru Republica Moldova și la capitolul oportunități pentru tinerii din comunitatea LGBTQ+. Trebuie să recunoaștem că încă mai avem de muncit pentru a atinge nivelul statelor din Vest, de exemplu, iar acest lucru determină deseori tinerii moldoveni să migreze într-o altă țară. Vasile explică faptul că printre principalele cauze care stau la baza acestui fenomen sunt gradul de încredere sporit pentru instituțiile de învățământ de peste hotare și dorința pentru un trai mai bun. „Este trist, deoarece pleacă o masă puternică care ar putea produce anumite schimbări în Republica Moldova.” Tânărul adaugă că din cauza migrației în masă ne confruntăm și cu o lipsă a forței de muncă, iar acest lucru ar trebui să determine companiile naționale să-și revizuiască metodele de adaptare la necesitățile angajaților. „Ar trebui să nu ne mai gândim atât de mult la încărcarea angajaților cu cât mai multe sarcini, dar la crearea unui spațiu de muncă în care acesta să poată fi productiv și să nu simtă presiunea termenelor-limită.”
În acest sens, Vasile propune stabilirea unui dialog constructiv între managerii responsabili de recrutarea resurselor umane și tinerii care își doresc să se angajeze în organizațiile din țară. „Cei care au rămas acasă sunt la fel de buni ca cei care au plecat și eu cred că ei vor reuși. Eu sunt adeptul ideii că schimbarea vine de la sine și eu fac această schimbare, chiar dacă uneori simt că nu mai pot, oricum continui să fac acest lucru, aici, acasă.”
Dacă printre cititorii acestui material se regăsesc tineri care își doresc să revină acasă și rezonează cu Vasile în ceea ce ține de schimbarea pe care o putem produce, atunci acesta vă sugerează să faceți, în primul rând, ceea ce simțiți cu adevărat. „În Moldova există posibilitatea să facem lucruri și să schimbăm ceva spre bine. Este un loc pentru atât de multe inițiative. Ar trebui să experimentăm și să ne avântăm în acest proces al schimbării.”
Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.