Ce tipuri de contracte de muncă există și care sunt diferențele dintre ele

laptop
Foto: Viktoria Lutsan

În Republica Moldova există trei tipuri principale de contracte de muncă, iar în contextul Zilei Muncii, vă vom explica în acest articol care sunt acestea și ce diferențe esențiale există între ele.

Contractul individual de muncă

# Este cel mai frecvent tip de contract și se încheie între un angajator și un salariat.

# Stabilește condițiile de muncă, cum ar fi funcția, salariul, programul de lucru, concediul etc.

# Poate fi pe durată determinată (cu o dată de sfârșit stabilită) sau pe durată nedeterminată.

De exemplu, Andrei a semnat un contract individual de muncă cu o companie IT. Asta înseamnă că el are un program de lucru fix (opt ore pe zi, de luni până vineri) și beneficiază de concediu de odihnă și concediu medical. De asemenea, Andrei primește un salariu lunar și are dreptul la alte beneficii extrasalariale pe care i le oferă compania unde lucrează. El este subordonat ierarhic companiei și trebuie să respecte normele de disciplină a muncii. Mai mult decât atât, Andrei este asigurat prin companie la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate și la Casa Națională de Pensii Publice.

În acest articol am explicat care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le cunoști înainte de a semna contractul de muncă.

Contractul de prestări servicii

# Se încheie între un prestator de servicii (persoană fizică sau juridică) și un beneficiar.

# Prestatorul de servicii nu este considerat salariat al beneficiarului și nu beneficiază de aceleași drepturi ca un salariat (concediu, asigurare medicală etc.).

# Este potrivit pentru activități specifice, de scurtă durată, sau pentru colaborări independente.

Ana a semnat un contract de prestări servicii cu un consultant. Asta înseamnă că ea are un program de lucru flexibil și lucrează independent. De asemenea, este plătită pentru proiectele pe care le realizează și nu beneficiază de concediu de odihnă sau concediu medical. Nu este subordonată ierarhic consultantului și nu trebuie să respecte normele de disciplină a muncii. Trebuie să își plătească singură asigurările sociale de sănătate și de pensii.

Contractul privind dreptul de autor

# Se încheie între un creator de opere (autor, artist, inventator) și un beneficiar.

# Beneficiarul dobândește dreptul de a utiliza opera creată, în schimbul unei remunerații.

# Autorul își păstrează dreptul moral asupra operei.

Bogdan a semnat un contract de drepturi de autor cu o editură pentru o carte pe care a scris-o. Asta înseamnă că el păstrează dreptul moral asupra operei sale, dar editura are dreptul de a reproduce și de a distribui cartea. Bogdan primește o remunerație pentru opera sa, dar nu are dreptul la alte beneficii, cum ar fi concediu de odihnă sau concediu medical. El nu este subordonat ierarhic editurii și nu trebuie să respecte normele de disciplină a muncii. Mai mult decât atât, Bogdan va trebui să își plătească singur asigurările sociale de sănătate și de pensii.

Diferențele dintre tipurile de contracte

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente