În prezent, industria igienei se dezvoltă și oferă alternative pentru persoanele care au menstruație – de la clasicele absorbante până la cupe menstruale de diferite mărimi și tipuri –, deși, cu părere de rău, nu toate persoanele au acces la multitudinea de resurse. Recent, unele magazine care se specializează în comercializarea produselor de tip bio au început să propună persoanelor din Moldova o nouă opțiune – lenjeria menstruală. Cu siguranță ai mai auzit despre chiloții magici pe care îi pui pe tine și îți iei rămas bun de la posibilele situații incomode, iar în caz că nu știi despre ce e vorba, nicio grijă, te familiarizăm noi.
Chiloții menstruali nu sunt o noutate pentru întreaga lume. Cu toate acestea, în Republica Moldova inovația și discuțiile despre aceasta au ajuns relativ recent. Evident că nu toți chiloții din magazine sunt absorbanți, iar ceea ce face diferență dintre lenjeria obișnuită și cea menstruală sunt numărul de straturi de poliester din microfibră sau bumbac.
În cazul lenjeriei speciale vorbim despre trei-patru straturi de diferite stofe. Primul strat este foarte important, deoarece acesta are grijă să absoarbă lichidul și, astfel, să mențină pielea uscată. Cel de-al doilea strat este antibacterian, respectiv împiedică înmulțirea bacteriilor și previne mirosul neplăcut. De asemenea, chiloții menstruali au și un strat impermeabil care împiedică scurgerea de sânge. Unele perechi, prevăzute pentru fluxuri abundente, pot avea patru straturi, astfel încât să fie cât mai sigure pentru situațiile neprevăzute din perioada menstruală. Datorită structurii, acest tip de lenjerie menține pielea uscată și absoarbă cu ușurință sângele menstrual – ceea ce ar însemna minus o grijă pentru persoanele care au menstruație.
Alegerea perechii potrivite poate soluționa multe dintre dificultățile asociate cu menstruația. „În principiu, folosesc lenjeria menstruală doar noaptea sau când sunt acasă în weekenduri. E foarte comod cu aceasta. Chiloții sunt ușor de întreținut și am avut o singură dată neplăcerea să mă murdăresc. Important este să fie de calitate, să fie din bumbac. Altfel, pot cauza alergie”, spune Adelina Popescu. Totodată, tânăra menționează că pentru a prelungi viața lenjeriei și pentru a o menține curată, o spală cu mâna, cu săpun de rufe și schimbă apa până e curată. Pentru o curățare eficientă, Adelina spune că apa trebuie să fie rece sau puțin călduță.
Adelina a început să folosească lenjeria menstruală relativ recent. „Acum un an, am găsit o reducere foarte bună de la brandul Dim. Erau două perechi de chiloți la 25 de euro, respectiv am decis să-i procur.” Ceea ce a motivat-o pe Adelina să încerce o alternativă a absorbantelor și tampoanelor, cel puțin acasă, a fost prețul atrăgător și curiozitatea. Tânăra a cumpărat lenjeria în Franța. În Republica Moldova, brandul Dim nu face livrări. Totodată, dacă vrei să încerci chiloții menstruali, îi poți procura de pe Elefant, smart, Lilu eco shop etc. Prețul unei perechi de chiloți menstruali, în Republica Moldova, variază între 400 și 1 000 de lei.
Cum îngrijești lenjeria menstruală
Deși absorbantele și tampoanele par mai accesibile și mai simplu de utilizat, lenjeria menstruală își are plusurile ei, în special când reflectăm asupra frecvenței schimbării. Dacă absorbantul e recomandat să fie schimbat la fiecare trei-cinci ore, atunci în cazul lenjeriei menstruale timpul maxim de purtare ar fi 12 ore. Totuși, se recomandă schimbarea chiloților la fiecare opt-10 ore.
Îngrijirea acestui tip de lenjerie este foarte simplă: inițial trebuie să clătești chiloții cu apă rece (de dorit după ce îi scoți), după care îi pui în mașina de spălat la un regim obișnuit. Totodată, trebuie să ai grijă la detergenții pe care îi folosești, deoarece cu cât mai naturali vor fi aceștia, cu atât va ține lenjeria mai mult. În același context, se recomandă să nu folosești balsamuri pentru spălarea lenjeriei menstruale, deoarece acestea vor reduce din termenul de viață al stofelor naturale folosite pentru chiloți.
În momentul în care decizi procurarea chiloților menstruali, este important să cunoști ce tip de flux menstrual ai de obicei, astfel încât să alegi perechea sau perechile potrivite. Totodată, în funcție de necesitate – utilizare pentru perioada zilei sau a nopții –, de asemenea există o varietate de chiloți.
Pe lângă lenjeria menstruală există și absorbantele textile. Mai multe despre acestea citește aici.
Plusuri și minusuri
Plusuri ale chiloților menstruali
# Sunt reutilizabili și au un impact nociv minim asupra mediului în comparație cu alternativele de unică folosință. Unii producători menționează că o pereche de chiloți ar rezista până la doi ani de utilizare, grație soluțiilor durabile utilizate în croiala acestora.
# Au o putere de absorbție egală cu a câtorva tampoane.
# Sunt o alternativă bună pentru a înlocui absorbantele pe timp de noapte.
# Ai la dispoziție o varietate de stiluri de chiloți cu niveluri de absorbție ajutate necesităților menstruale individuale.
# Sunt disponibili în mărimi mici, potrivite pentru persoanele care sunt la primele experiențe menstruale. Astfel ajută tinerele să se adapteze mai ușor la noua etapă din viața lor.
# Sunt potriviți pentru purtarea postpartum.
Părțile mai puțin pozitive ale lenjeriei menstruale
# Timpul de uscare a unei perechi de chiloți este de 24-48 de ore.
# Pentru perioada unei menstruații, vei avea nevoie de mai multe perechi, astfel investiția inițială poate fi destul de mare.
# Nu este la fel de prietenoasă cu mediul înconjurător precum e cupa menstruală, deoarece cupa are o „viață” cu mult mai mare și ai nevoie doar de una-două pe parcursul a opt-10 ani.
# Trebuie să fie spălată imediat după purtare.
# Nu este confortabil să schimbi lenjeria în timpul zilei (cu excepția cazului în care te simți ok să porți toată ziua în geantă sau rucsac perechea utilizată).
# Cumpărarea mărimii potrivite pentru a minimiza riscul de scurgeri este esențială.
# Nu oferă o protecție de 100 %, deoarece se mai întâmplă scurgeri.
Folosim aproximativ 150 de kilograme de absorbante și tampoane timp de o viață
Din cauza poluării excesive a mediului, suntem puși în fața necesității de a identifica alternative pentru absorbante și tampoane. Institutul Național de Sănătate SUA a realizat un studiu în cadrul căruia a constat că, în medie, pe parcursul vieții, o persoană care are menstruație folosește aproximativ 16 800 de tampoane și absorbante. Cele aproape 17 000 de produse de igienă menstruală se transformă ulterior în 150 de kilograme de deșeuri produse de către o singură persoană. Dacă adăugăm și prețul absorbantelor și tampoanelor în această ecuație, persoanele care au menstruație nu doar produc deșeuri care se descompun în microplastic și poluează oceanele, dar și cheltuiesc o sumă considerabilă de bani pentru a putea fi active în timpul menstruației.
Conform Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor, citată de Ecopresa, în Republica Moldova cantitatea de deșeuri menajere generată anual este în medie de 370 de kilograme per locuitor. Trecerea la produse menstruale reutilizabile ar permite micșorarea cantității deșeurilor menajere generate de o gospodărie cu până la 13 % per an, ceea ce reprezintă 48 de kilograme.