Progresul unui stat este indubitabil într-o strânsă legătură cu implicarea tinerilor în toate aspectele vieții. Fie că vorbim despre sistemul economic, educațional, politic sau despre atragerea investițiilor, generațiile din prezent și următoarele sunt cele care vor propulsa bunăstarea și ascensiunea domeniilor enunțate. În cadrul celei de-a treia ediții a proiectului Moldova Brain Gain, lansată de #diez în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, vă povestim despre organizațiile gazdă în cadrul cărora tinerii din Moldova care studiază în Țările de Jos au realizat stagii de practică în vara anului trecut. Printre aceste instituții se regăsește și Invest Moldova, un ambasador al brandului de țară, concentrat pe atragerea investitorilor interni și străini.
Principala misiune a agenției Invest Moldova este implementarea politicilor care să contribuie la creșterea economiei naționale prin stabilirea parteneriatelor între organele de stat și instituțiile private. În acest material, ne-am propus să descoperim cultura organizațională a instituției, dar și experiența acesteia de a găzdui o stagiară timp de șase săptămâni. Așadar, Igor Ștefăneț, șeful Direcției Atragerii și Protejarea Investițiilor Străine, a făcut o scurtă incursiune în ceea ce înseamnă atragerea firmelor internaționale pe piața autohtonă și ne-a vorbit despre principalele oportunități de avansare în carieră disponibile la Invest Moldova.
De asemenea, Igor Ștefăneț ne-a dezvăluit că unul dintre țelurile primordiale spre care se orientează Invest Moldova este convingerea tinerilor de a reveni acasă, iar în cadrul departamentului pe care îl gestionează au un șir de activități pentru îndeplinirea acestui scop. „În perioada în care abia mă angajasem, am hotărât să începem vizitele prin universități pentru a stabili o colaborare și pentru a familiariza studenții cu ocupațiile noastre. Inițial, îi invitam în calitate de stagiari, iar ulterior, dacă reușeau să se integreze, le propuneam să participe la concursul de angajare.” Potrivit șefului Direcției Atragerii și Protejarea Investițiilor Străine, cooperarea cu instituțiile de învățământ superior continuă, în special cu facultățile care țin de afaceri și diplomație.
„Le oferim studenților libertatea să aleagă nișa care li se potrivește”
Departamentul pe care îl conduce protagonistul interviului are cea mai mare rată de absorbție a stagiarilor și asta datorită deschiderii de care dau dovadă membrii Invest Moldova în lucrul cu tinerii. „Punem la dispoziția studenților multă informație pe care o pot învăța, flexibilitate și le oferim libertatea să aleagă nișa care li se potrivește.” Așadar, în vara anului 2023, Invest Moldova a acceptat provocarea de a găzdui o tânără din Republica Moldova care își face studiile în Țările de Jos, în domeniul afacerilor internaționale, administrație și management. Timp de șase săptămâni, Anastasia Vascan s-a aventurat în stagiul Moldova Brain Gain și a avut ocazia să descopere piața de muncă din țară.
În primele zile, tânăra s-a familiarizat cu volumul activităților, cu instrumentele de lucru și cu planul de acțiuni. O primă sarcină a Anastasiei a avut tangențe cu cercetarea, ceea ce implică un proces de colectare a datelor și utilizarea acestora pentru a face previziuni, planuri sau decizii de afaceri. Pe lângă asta, studenta a fost implicată și în organizarea Forumului de Afaceri moldo-neerlandez care s-a desfășurat în toamna anului trecut la Chișinău. „Ea a făcut analiza sectoarelor de care suntem interesați și a identificat companiile pe care urma să le abordăm pentru a le invita să participe la eveniment.” Dat fiind faptul că în perioada forumului Anastasia s-a reîntors la studii, ea nu a avut ocazia să participe la eveniment. Totuși, intervievatul ne relatează că acesta s-a soldat cu succes. Dintre 13 companii care au venit în Republica Moldova, cel puțin două au lansat afaceri pe teritoriul țării noastre. „Lista companiilor pe care Anastasia a realizat-o o folosim și anul acesta în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului.” Pentru realizarea tuturor sarcinilor, Anastasia a cooperat cu Igor Ștefăneț, care i-a fost și mentor pe tot parcursul stagiului. Cei doi și-au setat de la început atribuțiile și responsabilitățile, iar acest aspect a facilitat colaborarea.
„Avem acces la oameni interesanți care nu sunt doar inteligenți, dar care au și o poveste de viață interesantă”
În afara proiectului Moldova Brain Gain, Invest Moldova practică găzduirea stagiarilor, mai ales că unii dintre ei ajung în cele din urmă să devină membri ai echipei. În procesul de recrutare, agenția se orientează către stagiari care:
# cunosc domeniul economic și juridic;
# au abilități în consultanță în afaceri;
# cunosc sectoarele economice prioritare pentru Republica Moldova;
# dețin abilități de comunicare, de negociere și de convingere;
# cunosc limba engleză.
Pe lângă aceste cerințe, Invest Moldova se angajează în promovarea oportunităților disponibile în rândul tinerilor. Organizația discută anual cu peste 130 de companii internaționale, iar circa 40 dintre acestea vin în Republica Moldova pentru vizite, ceea ce conferă dinamism muncii zilnice. „Având în vedere că avem conexiuni cu toți investitorii care vin în țara noastră să deschidă afaceri, ei au nevoie de forță de muncă și, în acest caz, din nou apelăm la universități pentru a le recomanda studenți.” Un alt avantaj al activității în cadrul companiei îl constituie vizibilitatea, dat fiind faptul că angajații sunt mereu în vizor. „Participăm la multe eveniment de rang înalt. Avem acces la oameni interesanți care nu sunt doar inteligenți, dar care au și o poveste de viață interesantă.” Reprezentantul Invest Moldova compară lucrul într-o agenție de investiții cu o trambulină pentru carieră. Acesta a conchis asupra acestei idei după ce mai mulți angajați au reușit să se integreze în companii cu renume și cu o salarizare mai bună. „Aici ai șansa să întâlnești și să interacționezi cu instituții de stat, cu companii private, cu asociații sau cu agenții străine. Asta este una dintre cele mai importante trambuline pentru un tânăr profesionist.”
Interacțiunea cu firme recunoscute la nivel mondial sună tentant, dar să nu uităm că poate exista și o altă parte a monedei. Igor Ștefăneț recunoaște că mediul de lucru profitabil este uneori umbrit de provocările care se pot isca. Obstacolele nu au ezitat să apară și în activitatea agenției, în special în perioada în care echipa era constituită dintr-un număr mic de angajați, iar volumul sarcinilor era în creștere. „Cel mai greu este identificarea timpului pentru ședințele direcționate către targetare. Primim și refuzuri, mai ales pe timp de război. Dintr-un punct de vedere avem disonanță cognitivă, pentru că lucrăm cu companii care valorează sute de milioane sau miliarde de euro, dar în același timp realitățile care ne înconjoară frânează un pic din activitățile noastre.”
„Dacă vrem ca țara să prospere, trebuie să devenim internaționali”
Un alt impediment care împiedică dezvoltarea companiilor naționale este lipsa forței de muncă. Mulți tineri aleg să studieze sau să muncească peste hotare în detrimentul pieței de muncă de acasă. Igor Ștefăneț subliniază că motivația din spatele deciziei de a merge într-o altă țară derivă din calitatea vieții, din predictibilitatea viitorului, din accesul la cultură și divertisment. „Consider că tinerii totuși nu vor să meargă la concerte care au loc la München, Cluj sau București, dar își doresc toate aceste distracții la ei acasă. Piața devine din ce în ce mai mică și totul se compactează.”
Șeful Direcției Atragerii și Protejarea Investițiilor Străine accentuează importanța globalizării pentru a dobândi noi brațe de muncă. „Este inevitabil să recurgem la metode pentru a deveni o țară deschisă, globală, în care se vorbesc foarte multe limbi, în care se generează bani și în care se practică exportul de servicii și bunuri.” Alte soluții propuse de către Igor Ștefăneț pentru diminuarea migrației în rândul tinerilor talente sunt recrutarea forței de muncă din alte țări și implementarea strategiilor pentru atragerea studenților internaționali. „Sunt de acord că nu toți vor rămâne să lucreze în Republica Moldova. Nu toți vor deveni moldoveni peste noapte, dar dacă vrem ca țara să prospere, trebuie să devenim internaționali.”
„Veniți să construim Țările de Jos la noi acasă”
Studenții originari din alte state pot servi drept potențiali angajați ai companiilor naționale. Cu toate acestea, este necesar în primul rând să acordăm atenție tinerilor moldoveni care intenționează să revină după finalizarea studiilor. În acest sens, Igor Ștefăneț îi îndeamnă să contribuie, chiar și de la distanță, la dezvoltarea statului: „Veniți să construim Țările de Jos la noi acasă, fiindcă putem”. Pentru cei care aspiră după finalizarea studiilor să-și creioneze o carieră în cadrul unei agenții de investiții autohtone, există nenumărate oferte de muncă atât din perspectiva disponibilității pozițiilor, cât și din punct de vedere financiar. „Nu ezitați să vă angajați, întrucât sunt peste 10 000 de investitori, companii cu capital străin sau mixt care la rândul lor caută personal.”
Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.