UPDATE: orele de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” se desfășoară în format fizic. Elevii vor primi mâncare la pachet

liceu liviu deleanu
Foto: Lilian Godoroja

Un incendiu a izbucnit în data de 5 aprilie la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. Informația a fost confirmată pentru #diez de purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului de Situații de Urgențe (IGSU), Liliana Pușcașu.

10.37
22 apr. 2024

De astăzi, 22 aprilie, elevii de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” revin la ore în format fizic. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale educație tineret și sport, Andrei Pavaloi. Acesta a precizat că în ultimele două săptămâni au fost întreprinse mai multe măsuri pentru ca elevii să revină la ore în siguranță.

„Au fost aerisite încăperile și a fost restabilit cablajul pentru energia electrică. Au fost curățați pereții și executate lucrări curente de vopsire și de igienizare a tuturor spațiilor care au avut de suferit. […] A fost blocat accesul către spațiile administrative care au avut cel mai mult de suferit. Acestea urmează a fi reparate.”

De asemenea, Andrei Pavaloi a menționat că în următoarele două, trei săptămâni elevii vor primi alimentație la pachet, pentru că sala de mese din liceu a avut de suferit. Astfel s-a întâmplat și în perioada în care aceștia au învățat la distanță.

16.52
15 apr. 2024

Elevii de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” vor continua studiile la distanță inclusiv pentru ziua de marți, 16 aprilie. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale Buiucani.

Potrivit informațiilor, rezultatele de laborator a calității probelor de aer prelevate din încăperile instituției de învățământ urmează să fie prezentate de către Centrul de Sănătate Publică.

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale Buiucani va reveni mâine cu mai multe detalii privind modul de desfășurare ulterioară a activităților în cadrul liceului.

14.00
15 apr. 2024

IGSU a înaintat cea mai probabilă cauza de izbucnire a incendiului produs la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. În urma cercetării locului de incendiu, angajații IGSU au stabilit că la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație, iar muncitorii au efectuat acțiuni de sudură.

Specialiștii IGSU au analizat condițiile de inițiere a arderii în urma procesului de sudură și au stabilit că, în urma acestui proces, se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru. Aceste particule ating temperaturi care pot provoca cu ușurință aprinderea materialelor inflamabile.

Astfel, angajații IGSU au ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză de producere a arderii este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică.

13.08
12 apr. 2024

Elevii Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, vor continua studiile la distanţă, în format online şi în ziua de luni, 15 aprilie. Decizia a fost luată în cadrul undei noi şedinţe a Comisiei pentru Situații Excepționale, sectorul Buiucani.

În funcţie de rezultatele analizelor privind calitatea aerului în incinta liceului, prelevate de Centrul de Sănătate Publică Chişinăui, luni, 15 aprilie, va fi luată o decizie privind modul de desfăşurare ulterioară a lecţiilor.

Între timp, sunt depuse toate eforturile pentru curăţarea spaţiilor afectate din liceu şi crearea condițiilor necesare pentru a asigura un mediu de învățare sigur pentru elevi și personalul didactic.

11.48
9 apr. 2024

Inspectoratului General pentru Situații Excepționale investighează trei cauze probabile ale declanșării incendiului. Despre acest fapt a anunțat Vasile Gașpar, șeful direcției prevenirea riscurilor din cadrul IGSU la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova1.

„La momentul actual se examinează trei cauze probabile de izbucnire a incendiului cum ar fi: imprudența în timpul fumatului, defecte ale echipamentului electric, cât și neglijența la utilizarea focului deschis la acțiunile de sudare”, a declarat Vasile Gașpar.

Reprezentantul IGSU a menționat că salvatorii utilizează diverse modalități pentru a instrui corpul didactic, persoanele cu funcții de răspundere și elevii în privința măsurilor de apărare și prevenire a incendiilor.

11.00
6 apr. 2024

Membrii Comisiei Situații Excepționale (CSE) a sectorului Buiucani, în cadrul unei ședințe extraordinare, au decis sistarea procesului educațional cu prezență fizică și trecerea instruirilor de la distanță pentru perioada 8-12 aprilie.

În cadrul ședinței, s-au analizat pagubele cauzate de incendiu și s-au identificat măsuri pentru remedierea acestora.

„Printre acțiunile prioritare stabilite se numără evaluarea completă a pagubelor materiale, asigurarea unui mediu sigur și securizat în incinta liceului, precum și elaborarea unui plan de reparație a spațiilor afectate”, se menționează într-un comunicat al Preturii sectorului Buiucani.

17.14
5 apr. 2024

IGSU a anunțat că incendiul a fost lichidat la ora 16.13. Laboratorul experimental antiincendiar cercetează cauza și circumstanțele producerii incendiului.

14.00
5 apr. 2024

Autoritățile menționează că arderea a fost localizată la ora 13.40.

La moment, pentru lichidarea arderii sunt antrenate 10 echipe de intervenție cu un efectiv de 60 de angajați din cadrul IGSU. Echipajele medicale sunt prezenți la fața locului pentru orice eventualitate. Victime nu au fost raportate, iar din interiorul clădirii liceului au fost evacuați circa 1 900 de copii.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12.37, iar potrivit informațiilor arderea s-a produs în interiorul liceului „Liviu Deleanu” de pe strada Liviu Deleanu, nr. 5/4 din municipiul Chișinău.

Conform IGSU, pentru lichidarea arderii la fața locului au fost îndreptate cinci echipe de pompieri. Ajunși, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins demisolul instituției de învățământ. Elevii au fost evacuați din clădire pentru evitarea intoxicării cu produsele de ardere. Victime nu au fost raportate.

La moment, pompierii lucrează pentru localizarea și lichidarea arderii. Cauza, circumstanțele și pagube materiale urmează a fi stabilite ulterior.

Știrea se actualizează…

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente