„Ne-am dori ca talentele care pleacă să revină acasă.” Daniel Goinic, despre oportunitățile și cultura organizațională a Centrului de Resurse Juridice

63

Siguranța și confortul psihologic sunt două aspecte-cheie care determină tinerii să aleagă un post de muncă în detrimentul altuia. Deseori, aceștia tind să-și îndrepte atenția către angajatorii care sunt receptivi noilor oportunități și către locuri de muncă care le asigură un potențial de creștere. În cadrul celei de-a treia ediții a proiectului Moldova Brain Gain, lansată de #diez în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, vă povestim despre organizațiile gazdă în cadrul cărora tinerii din Moldova care studiază în Țările de Jos au realizat stagii de practică în vara anului trecut. Una dintre companiile naționale care a acceptat provocarea de a îndruma timp de șase săptămâni o stagiară a fost Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Organizația neguvernamentală a fost fondată în anul 2010 și are drept scop edificarea democrației autentice și a statului de drept.

Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, ne-a povestit despre activitățile de bază ale organizației, despre experiența de a găzdui o stagiară care studiază în Țările de Jos, despre oportunitățile disponibile, dar și despre fenomenul migrației în rândul tinerilor.


În procesul de activitate, CRJM se concentrează pe patru piloni esențiali: reforma sectorului justiției, combaterea corupției, protecția drepturilor omului și consolidarea mediului de activitate a organizațiilor societății civile. Pentru realizarea obiectivelor stabilite, angajații companiei acționează prin diverse metode, de la advocacy până la cercetare prin opinii juridice și instruiri pentru tinerii profesioniști sau pentru studenți. „Sunt situații în care reprezentăm cauzele clienților la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De obicei, ne asumăm responsabilitatea pentru cauzele pe care le considerăm de o importanță vitală și care ar putea produce schimbări în legislație”, relatează Daniel Goinic.

Experiența ca organizație gazdă în cadrul proiectului Moldova Brain Gain

Pe lângă misiunea de bază, organizația are o experiență vastă și în ceea ce înseamnă angajarea tinerilor în activitățile companiei. Curios este faptul că actualul director a fost unul dintre stagiarii CRJM, fiind implicat în promovarea democrației chiar în anii incipienți ai instituției. În vara anului 2023, CRJM a acceptat provocarea de a mentora tinerii moldoveni care studiază în Țările de Jos. Teodora Drucec este una dintre studentele care s-au înscris în cadrul programului Moldova Brain Gain. Fiind la prima experiență, pentru Teodora a contat faptul că a fost înconjurată de colegi deschiși și de o echipă unită. Angajații CRJM s-au străduit să-i ofere tinerei un mediu de lucru prietenos și, cel mai important, colegial.

Sursă: Teodora Drucec/arhivă personală

Pe lângă un mediu de lucru favorabil, Teodora a experimentat activități variate în fiecare zi. Timp de șase săptămâni, Daniel Goinic a fost mentorul studentei și i-a oferit suportul necesar pentru îndeplinirea tuturor sarcinilor. „Teodora a fost implicată la un nivel înalt în toate activitățile. S-a ocupat de scrierea unor rapoarte privind unele cazuri ale Republicii Moldova la CEDO și am mers împreună la anumite grupuri de lucru.” Directorul Programului Drepturile Omului povestește că viziunea stagiarei asupra modului de lucru era una diferită, iar programul pe care îl urmează la universitatea din Țările de Jos i-a permis să aplice cunoștințele teoretice în practică. „Teodora scria foarte strict și laconic, dar cu sens, fără a extinde un subiect pe câteva pagini, iar maniera asta este de apreciat.”

Dat fiind faptul că Teodora învață peste hotare, acest aspect și-a lăsat amprenta și în maniera de lucru a tinerei. Daniel Goinic povestește că studiile la universitățile din Europa se concentrează mai mult pe practică în ciclul I, iar la masterat și doctorat atenția este direcționată către teorie, pe când la noi lucrurile stau diferit. „În cazul Republicii Moldova, persistă prea multe ramuri științifice. La finele studiilor, tinerii acumulează un amalgam de cunoștințe, trist este că învățăturile sunt dificil de implementat în practică. Teodora este o excepție în acest sens și știa cum să aplice lucrurile atât pe hârtie, cât și în viața ei de zi cu zi.” Totuși, deși inovativi, cu experiențe și cunoștințe noi – lucrul cu tinerii, recunoaște Daniel, rămâne o provocare. Cu toate acestea, învățarea reciprocă era la ordinea zilei. Pe lângă cunoștințele obținute de către Teodora, și mentorul acesteia a reușit să descopere tendințele generației Z. „Teodora mi-a recomandat niște filme pe care eu probabil niciodată nu le-aș fi privit, dar din curiozitate am deschis Netflix-ul și m-am uitat. Noi trebuie să ținem pulsul cu generația mai tânără, care din start are viziuni mai largi asupra lucrurilor.”

„Odată ce avem ocazia să angajăm un tânăr specialist, o facem”

Experiența de a găzdui o stagiară și colaborarea cu Teodora l-au convins pe Daniel Goinic că tânăra generație este mult mai determinată în atingerea obiectivelor. Totodată, aceasta este norocoasă să dispună de mai multe șanse pentru a acumula noi cunoștințe. Mai mult decât atât, CRJM este o resursă valoroasă din punctul de vedere al oportunităților pentru tinerii din Republica Moldova, în special pentru studenți. „Odată ce avem ocazia să angajăm un tânăr specialist, o facem.”

Având în vedere specificul de activitate bazat pe analiză și cercetare juridică, CRJM se orientează către stagiari care:
# sunt licențiați în drept;
# demonstrează abilități critice de analiză a documentelor;
# știu să cerceteze realitățile și să le transpună pe hârtie;
# au abilități de comunicare;
# dețin un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze;
# dau dovadă de un simț al integrității, al promovării diversității, al incluziunii sociale și al respectării drepturilor omului.

Pe lângă aceste cerințe, CRJM este responsabil de cultivarea acestor valori în rândul tinerilor angajați. „Persoana trebuie să înțeleagă cum funcționează sistemul de drept, să dețină cunoștințe elementare despre constituția națională și cea a Uniunii Europene și să cunoască mecanismele de protecție a drepturilor omului.”

Organizația se implică activ în colaborarea cu studenții moldoveni, mai ales prin intermediul lecțiilor publice la care sunt invitați speakeri naționali și internaționali. De asemenea, anual, în luna iunie, CRJM găzduiește o școală de vară intitulată „Democrația aplicată”. „Un eveniment care durează în jur de șase zile și la care participă studenți cu diverse viziuni. Vorbim despre justiție, drepturile omului, probleme de energie, soluționarea conflictelor.” Școala de vară constă dintr-o serie de sesiuni practice prin intermediul cărora participanții întocmesc documente juridice sau învață cum să-și păstreze emoțiile și calmitatea în unele situații critice.

În luna iulie curent urmează să fie lansată o nouă ediție a școlii de vară, iar cei mai buni participanți vor avea ocazia să beneficieze de un program de mentorat și să realizeze un proiect în regiunea din care provin. CRJM urmează să vină cu mai multe informații despre această oportunitate în luna aprilie. Tinerii se pot număra ulterior și printre stagiarii organizației. „Dacă depui dorință de a învăța și de a te afirma, atunci poți de la stagiar să devii președinte. Mereu acordăm tinerilor care vin în organizație sau celor noi posibilitatea să apară în lumina reflectoarelor. Oferim anual 15 zile pe care orice angajat le poate utiliza pentru studiu sau pentru participarea la diferite traininguri naționale și internaționale.”

Sursă: Facebook/Centrul de Resurse Juridice

„Avem nevoie de tineri, pentru că ei sunt cei mai conectați la realități”

Perspectivele de dezvoltare și posibilitățile de creștere în carieră transformă CRJM într-un spațiu agreabil pentru toți angajații. Cu toate că, în prezent, compania se bucură de angajați dornici să contribuie la buna funcționare a organizației, au existat și pentru ei obstacole. De exemplu, în anul 2021, mai mulți membri ai echipei au plecat din motive obiective. „A fost o provocare, pentru că exista un volum mai mare de lucru, dar ne-am mobilizat. A fost dificil să găsim tineri, pentru că mulți pleacă peste hotare. Este pe de-o parte o situație dramatică și tragică pentru Republica Moldova, pentru că pierdem multă forță intelectuală.”

Migrarea talentelor este o realitate cu care ne confruntăm din în ce în ce mai des în ultima perioadă. Potrivit lui Daniel Goinic, acest fenomen este cauzat în mare parte de o stagnare în materie de performanță bugetară, de posibilități de angajare, dar și de războiul din Ucraina. „Posibilitățile de angajare de peste hotare sunt net superioare din punct de vedere salarial cu cele din Republica Moldova și îți oferă o stabilitate socială. În UE există o certitudine socială, familială și bugetară.” Reprezentantul CRJM subliniază importanța investirii într-o justiție echitabilă pentru toți pentru a diminua din efectele migrației. De asemenea, el accentuează și reformarea sistemului educațional. „Tânărul care studiază în Republica Moldova trebuie să știe cum să lucreze la finalul studiilor, dar nu să învețe a lucra în momentul angajării.”

Cu toate că o bună parte dintre angajații CRJM și-au făcut studiile peste hotare, aceștia au decis în cele din urmă să revină acasă. Au făcut-o din motiv că și-au dorit să contribuie la consolidarea ideii că Republica Moldova poate servi drept perspectivă pentru o carieră de succes. „Avem nevoie de tineri, pentru că ei sunt cei mai conectați la realități. Cert este că ne-am dori ca toate talentele care pleacă să revină acasă.” Daniel Goinic le sugerează celor care își propun să se întoarcă să-și prioritizeze traseul în așa fel încât să ia o decizie favorabilă pentru ei. Acesta conchide asupra faptului că fără tineri Republica Moldova nu are viitor, dar într-un final fiecare este în drept să decidă pentru sine. „Fiecare tânăr înțelege realitățile în felul său, dar să nu uite că sunt așteptați acasă.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente