„Ne-am simțit în postura funcționarilor publici.” 30 de tineri din Moldova simulează munca Guvernului

Logo pe fotografie
Foto: Milena Morari

Guvernul Tinerilor este un exercițiu de simulare a activității Guvernului Republicii Moldova, destinat tinerilor și tinerelor din țară. Programul vine să formeze, să instruiască și să informeze tinerii cu privire la procesul de elaborare și aprobare a politicilor publice pentru a contribui la participarea tinerilor în procesul decizional.

În cadrul programului Guvernul Tinerilor, 30 de tineri au creat ministere și au dezvoltat planuri de acțiuni pe care le vor realiza în calitate de membri ai Cabinetului de miniștri. Participanții au ales conducerea Guvernului Tinerilor și a ministerelor și beneficiază de instruiri, vizite în cadrul instituțiilor publice și mentorat. Programul are o durată de 13 luni și urmează să se încheie la sfârșitul lunii mai.

,,Acest program are o importanță majoră, deoarece tinerii sunt implicați într-un proces real de simulare a activității Guvernului Republicii Moldova. Noi considerăm că participarea tinerilor în procesul decizional este esențială și așa am ajuns să dezvoltăm acest program. Fiind la prima ediție, am inclus activități care să dezvolte competențele tinerilor, dar și activități de interacțiune dintre structura creată de tineri și executiv”, menționează Dumitru Juraveli, președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova.

Sursă: Milena Morari

Tinerii au fost instruiți despre politicile publice pentru a cunoaște parcursul acestora de la elaborare până la aprobare. De asemenea, tinerii au participat și la un curs de public speaking, organizat pentru a dezvolta abilitățile de comunicare și de adresare a întrebărilor.

,,Participarea mea la programul Guvernul Tinerilor mi-a oferit o experiență unică, deoarece am reușit să îmi dezvolt abilități de lucru în echipă și am acumulat multe cunoștințe despre ce este o politică de tineret, cum este elaborată și aprobată de guvern. Deja constituind Guvernul Tinerilor, alături de tinerii miniștri am aplicat toate cunoștințele în practică și am început a întocmi politicile noastre de tineret pentru fiecare minister în parte”, afirmă Denis Parnăo, beneficiar al programului.

Sursă: Milena Morari

Tinerii au șansa să viziteze diverse ministere și să discute cu angajații acestora. În luna decembrie, Guvernul Tinerilor s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Culturii și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. În luna martie, sunt planificate alte patru vizite. De asemenea, programul include și o ședință comună a Guvernului Tinerilor și a Guvernului Republicii Moldova.

,,Văzând oportunitatea, am decis cu fermitate să aplic în cadrul programului Guvernul Tinerilor. Aici am avut posibilitatea de a înțelege pe îndelete ce este divizarea puterii în stat, simulându-i și activitatea. Ne-am simțit în postura funcționarilor publici încercând astfel să dezvoltăm domenii de interes și ocupaționale pentru tinerii din Republica Moldova”, spune Ruxandra Iurcișin, beneficiară.

Sursă: Milena Morari

Cei 30 de tineri au parte și de mentorat pentru a ușura planificarea și organizarea activităților.

,,Participarea la activitatea de simulare a activității Guvernului îi învață pe tineri despre procesul decizional politic, despre structura Guvernului și despre rolul cetățenilor în acest proces. Exercițiile de simulare le oferă tinerilor o perspectivă mai amplă asupra problemelor cu care se confruntă societatea și asupra modului în care deciziile politice pot influența viața oamenilor”, susține Cristina Boțan, mentoră a programului.

În prezent, programul Guvernul Tinerilor este la prima ediție.

Autoare: Milena Morari

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente