Ministerul rus al Justiției: „Aleksei Navalnâi a murit în închisoare”

_114034155_055560468
Foto: BBC

Politicianul rus Aleksei Navalnâi a murit în colonia de corecție nr. 3 din districtul autonom Iamalia-Neneția. Aceasta este informația furnizată de administrația locală a Ministerului Justiției din Federația Rusă. Aleksei Navalnâi avea 47 de ani.

„La colonia de corecție nr. 3, deținutul Navalnâi A.A. s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au constatat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, s-a arătat în comunicatul ministerului.

Conform unei surse citate de Russia Today, cauza decesului a fost un cheag de sânge rupt.

„În conformitate cu decizia familiei lui Alexei Navalnâi, nu comentez nimic. În prezent, lucrăm să înțelegem situația. Alexei a fost vizitat acolo miercuri. Totul era în regulă”, a declarat avocatul lui Navalnâi, Leonid Soloviov, pentru Russian Today.

De asemenea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că președintele a fost informat despre moartea lui Navalnâi.

Dmitri Peskov a declarat că motivele decesului lui Alexei Navalnâi trebuie să fie clarificate de medici. De asemenea, Peskov a remarcat că Ministerul Justiției se ocupă de toate investigațiile și că nu sunt necesare instrucțiuni speciale în acest sens.

Conform celor de la Baza, politicianului i s-a făcut rău astăzi, în jurul orei 13.00, ora locală (în jurul orei 11.00 la Moscova). Acestuia i s-a chemat ajutor medical de urgență. Medicii au încercat să-l resusciteze pe Navalnâi, dar la 14.17 el a murit.

„În prezent, nu avem nicio confirmare a acestui fapt. Avocatul lui Aleksei este acum în drum spre Harp. Odată ce avem mai multe informații, le vom comunica”, a menționat Leonid Volkov, unul dintre oamenii lui Navalnâi.

Reacții ale oficialilor

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj pe pagina sa de X referitor la moartea lui Navalnâi.

„Moartea lui Alexei Navalnâi într-o închisoare rusă este o reamintire dură a opresiunii îngrozitoare a disidenței de către regim.

Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate.”

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că Uniunea Europeană consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică.

„Alexei Navalnâi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică.

Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru #libertate nu se termină niciodată.”

Și cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a venit cu o reacție în care a precizat că „această veste teribilă arată încă o dată cum s-a schimbat Rusia și ce fel de regim se află la putere la Moscova”.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că „Rusia i-a luat libertatea și viața  [lui Navalnâi], dar nu și demnitatea”.

„Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generații. Îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnâi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta sa pentru democrație continuă.

Gândurile noastre sunt alături de soția și copiii săi.”


Alexei Navalnâi a fost politician rus de opoziție, jurist și activist. Din 2009 a căpătat popularitate în Federația Rusă și în mass-media locală și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin.

Reamintim că, pe 17 ianuarie 2021, acesta s-a întors la Moscova din Germania, unde urma un tratament după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Politicianul rus a fost reținut la aeroport la controlul pașapoartelor. Pedeapsa sa cu suspendare în dosarul „Yves Rocher” a fost înlocuită cu una reală. Drept urmare, termenul de executare a pedepsei în colonie urma să fie de doi ani și opt luni. Dar în martie 2022, opozantul rus a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un regim strict. Instanța l-a găsit vinovat de fraudă la scară deosebit de mare.

Navalnâi își ispășea pedeapsa în închisoarea din Melehovo, regiunea Vladimir. Apoi, a fost transferat într-o colonie cu regim special, fiind condamnat la încă 19 ani de închisoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente